Το μωρό μου – 5ος μήνας - 1η εβδομάδα

Το μωρό μου – 5ος μήνας - 1η εβδομάδα

Την 17η εβδομάδα το μωρό αλληλεπιδρά ενεργά με το περιβάλλον. Μπορεί να μην είναι ακόμη σε θέση να σου εκφράσει τα συναισθήματά του, αλλά μπορεί να στα δείχνει! Οι επιμέρους αισθήσεις, όπως η ανάπτυξη του χιούμορ, βρίσκονται ακόμη φυσικά σε ανάπτυξη, αλλά τα βασικά συναισθήματα μπορεί να τα «εκφράσει» με κινήσεις. Δες πώς σηκώνει τα χεράκια του για να το πάρεις αγκαλιά, όταν σε βλέπει… Η απόλυτη ένδειξη ανάγκης, εμπιστοσύνης, τρυφερότητας και αγάπης στο πρόσωπό σου!

5min1evd

Αμέτρητες γκριμάτσες στο πρόσωπό του, όσο προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του δικού σου προσώπου και απέραντα χαμόγελα ευτυχίας όταν σε βλέπει να του γελάς. Μικρές καθημερινές επιτυχίες δικές του, που του δίνουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να «πατήσει» πιο γερά στα πόδια του και να προχωρήσει στη ζωή του. Και εσύ, ακούραστος αρωγός σε αυτή του την προσπάθεια… Συνέχισε έτσι!

Εσύ η μητέρα…

Η ιδιότητα της μητέρας είναι ο ιερότερος τίτλος τιμής που μπορεί να σου αποδώσει κάποιος. Εκτός, όμως, από μητέρα, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι είσαι και σύντροφος… Το άλλο μέλος της οικογένειας, ο πατέρας του μωρού, μπορεί να μην έχει ανάγκη να του προσφέρεις τροφή, αλλά σίγουρα έχει ανάγκη από φροντίδα και στοργή κι εκείνος. Μην παραμελείς τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου. Φυσικά, η προσοχή σου θα συνεχίσει να είναι όλη στη διάθεσή του μωρού, αλλά και ο άνθρωπος που επέλεξες να έχεις δίπλα σου έχει ανάγκη να νιώσει κι εκείνος το χάδι σου και την αγάπη σου. Φτιάξε λίγο την καθημερινότητά σου έτσι ώστε να «ξεκλέβεις» μερικές όμορφες στιγμές για εκείνον. Βρες λίγο χρόνο για να έρθετε πιο κοντά, όσο δύσκολη και να είναι η ερωτική επαφή με ένα μωρό στον χώρο, το οποίο είναι έτοιμο να κλάψει ανά πάσα στιγμή. Φλέρταρε μαζί του όταν βρίσκεστε στο σπίτι ή ακόμη, άφησέ του με ένα γλυκό μήνυμα στο γραφείο του. Όταν το μωρό κοιμάται, απολαύστε μαζί ένα μπάνιο, κάντε μασάζ ο ένας στον άλλον και αφεθείτε να σας παρασύρουν τα συναισθήματα που σας έδεσαν αρχικά και σας οδήγησαν στην επίτευξη ενός θαύματος… του ίδιου του μωρού σας!

Όταν δεν σταματά να πιπιλά τον αντίχειρά του…

Το μωρό συνηθίζει να πιπιλά τον αντίχειρά του κατά διαστήματα μέσα στην ημέρα, γεγονός που συχνά προβληματίζει τις μητέρες. Το έκανε και το διάστημα που βρισκόταν στη μήτρα, οπότε είναι μια γνώριμη για αυτό διαδικασία. Συνήθως στρέφεται στον αντίχειρά του όταν νιώθει κουρασμένο, φοβισμένο ή, ακόμη, και όταν βαριέται ή θέλει να κοιμηθεί. Μελέτες έχουν διατυπώσει ότι η διαδικασία αυτή θεωρείται εποικοδομητική για το βρέφος, καθώς απαλύνει την ένταση των συναισθημάτων του, θέτοντάς το μπροστά σε μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή πρόκληση. Την ανάπτυξη της ικανότητας να βασίζεται στους δικούς του πόρους, προκειμένου να βρίσκει λύσεις στα διάφορα θέματα που αντιμετωπίζει. Είναι, επίσης, ένας τρόπος να μπορέσει το ίδιο το μωρό να νιώσει ασφαλές και χαρούμενο, χωρίς τη δική σου βοήθεια. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις εσύ το μωρό από το πιπίλισμα, θα το κάνει μόνο του όταν θα είναι έτοιμο το ίδιο και θα έχει βρει άλλους τρόπους «ανακούφισης» των έντονων συναισθημάτων του. Μπορείς να του προσφέρεις, βέβαια, ένα παιγνίδι ή το φαΐ του για… αντιπερισπασμό, αλλά τα αποτελέσματα είναι αμφίβολα. Σε αυτό που θα πρέπει να δώσεις σημασία, είναι στο τρόπο που πιπιλάει τον αντίχειρα, παρά στην ίδια την πράξη. Ένα επιθετικό πιπίλισμα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών, τα οποία και θα αρχίσουν σε λίγο να εμφανίζονται. Ακόμη, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο δάκτυλό του, όπως πρήξιμο, κοκκίνισμα και σκάσιμο. Σε αυτή την περίπτωση, αρχικά βάλε του λίγη ενυδατική κρέμα κι αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, ενημέρωσε τον ιατρό.  

Αναρωτιέσαι…. Το μωρό μου έχει κρυώσει! Τι να κάνω;

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μωρό θα περάσει από τουλάχιστον ένα κρυολόγημα πριν κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του. Στατιστικά, τα μωρά μπορεί και να περάσουν έως και 8 κρυολογήματα ετησίως. Στην ατμόσφαιρα κυκλοφορούν αμέτρητοι ιοί, οπότε είναι απίθανο να αποφευχθεί απόλυτα ένα κρύωμα. Οι ιοί μεταδίδονται μέσω του αέρα, με σταγονίδια, αλλά και με την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως το πόμολο της πόρτας, τα παιγνίδια του ή ακόμη και όταν το μωρό τρίβει τα ματάκια του, με χέρια όχι καθαρά. Το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ακόμη, οπότε είναι περισσότερο δύσκολο να αντιμετωπίσει ένα κρυολόγημα άμεσα και αποτελεσματικά. Τα συμπτώματα είναι κοινά και περιλαμβάνουν φτέρνισμα, υγρά μάτια, μπούκωμα, βήχα, καταρροή, ακόμη και πυρετό. Η διάρκεια εμφάνισής τους είναι περίπου 1 εβδομάδα. Για να βοηθήσεις το μωρό στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, προσπάθησε να κρατάς γενικότερα πιο ψηλά το κεφαλάκι του (ποτέ με μαξιλάρι όμως!) και χρησιμοποίησε ένα ειδικό αποσυμφορητικό μύτης που θα σου συστήσει ο ιατρός ή όποιο άλλο καταπραϋντικό. Μια λύση είναι να τοποθετήσεις κι έναν υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό του. Ακόμη, πρόσφερέ του μικρότερα και συχνότερα γεύματα (καθώς ίσως θα του είναι δυσκολότερο να φάει χωρίς σωστή αναπνοή). Αν δεις πολύ υψηλό και επίμονο πυρετό, έντονη δυσκολία στην αναπνοή ή πολύ γρήγορες ανάσες, τραβήγματα αυτιού, έντονο ή και σπαρακτικό κλάμα πριν τον ύπνο ή αν τα συμπτώματα επιμένουν και μετά από πέντε ημέρες, ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό σου.

Αυτή την εβδομάδα :

Αγοράζουμε ένα βιβλίο μαγειρικής για το μωρό! Έχει έρθει ο καιρός να μάθεις να φτιάχνεις γεύματα που δεν στηρίζονται αποκλειστικά στο υγρό στοιχείο. Έχει φτιάξει ποτέ κρέμα βανίλια; Τι γνωρίζεις για τα πολτοποιημένα τρόφιμα; Στο εμπόριο θα βρεις χαριτωμένα βιβλία συνταγών για την σωστή διατροφή του μωρού σας, τις οποίες μπορείς να αξιοποιήσεις κατάλληλα! Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι προετοιμασμένη για τις αλλαγές που θα έρθουν και για ό,τι θα σου «ζητήσει» το μωράκι σου. Μπες στην κουζίνα και ετοίμασέ του τα πιο λαχταριστά γεύματα της ζωής του… μέχρι τώρα, βεβαίως!

Και καλή εβδομάδα!