Το μωρό μου – 6ος μήνας - 1η εβδομάδα

Το μωρό μου – 6ος μήνας - 1η εβδομάδα

…Και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, και συνεχίζουμε να εξερευνούμε τον κόσμο, και συνεχίζουμε να έχουμε κεραίες προς κάθε κατεύθυνση, έτοιμες να εντοπίσουν κάθε τι ενδιαφέρον από το περιβάλλον μας! Το μωρό σας είναι 21 εβδομάδων και είσαστε πολύ περήφανοι γονείς! Πώς θέλεις να στο πω αλλιώς; «Ντ… ντ» - «Μ… μ» … Κατάλαβες; Θα καταλάβεις καλύτερα σε λίγο καιρό, που θα εξελίξω περισσότερο την γλωσσική μου ανάπτυξη… Πάρε με μια αγκαλιά τώρα!

6min1evd

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γλωσσική ανάπτυξη στα κορίτσια γίνεται γρηγορότερα, σε σχέση με τα αγόρια. Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι το φύλο έχει σημασία. Ο εγκέφαλος στα μωρά, αλλά και στα μικρά παιδιά εν γένει, έχει σχεδιαστεί κατάλληλα, ώστε να μπορεί να μαθαίνει εύκολα και γρήγορα. Όμως, φαίνεται ότι τα βρέφη που μεγαλώνουν με δίγλωσσους γονείς, καθυστερούν στην ανάπτυξη της ομιλίας, διότι ο εγκέφαλός τους πρέπει να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει δύο διαφορετικές πληροφορίες ταυτόχρονα. Αντίθετα, τα δίγλωσσα παιδιά φαίνεται ότι κατανοούν την γραπτή γλώσσα νωρίτερα, σε σχέση με τα μονόγλωσσα. Μην ανησυχείς, άφησε την φύση να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα…!

Εσύ η μητέρα…

Η φροντίδα ενός μωρού είναι μια απολαυστική, αλλά και παράλληλα πολύ κοπιαστική διαδικασία. Ο οργανισμός σου δεν έχει μεγάλα περιθώρια χαλάρωσης, οπότε θα πρέπει να τον βοηθήσεις κι εσύ, παρέχοντάς του την κατάλληλη ενέργεια. Κι όπως ξέρεις, η ενέργεια (πέρα από τον ύπνο), θα έρθει και μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή. Μερικές συμβουλές: Όσο κι αν νομίζεις ότι δεν προλαβαίνεις ή δεν πεινάς, μην παραλείπεις το πρωινό! Ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βασισμένο σε πρωτεΐνες (όπως, αυγά) και υδατάνθρακες με σίδηρο (όπως, αλεύρι βρώμης με καρύδια και σταφίδες), θα σου δώσει τη χαμένη σου ενέργεια, για να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Βάλε στόχο τα 2½ φλιτζάνια λαχανικών και το 1½ με 2 φλιτζάνια φρούτων την ημέρα. Μια ποσότητα από τα φρούτα, επίσης, μπορεί να είναι ακόμη και σε μορφή αποξηραμένων, αν σε εξυπηρετεί, ώστε να τα καταναλώνεις μαζί με το πρωινό σου ή σε μορφή χυμού. Πρόσθεσε στη διατροφή σου ξηρούς καρπούς, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Μην παραλείπεις να πίνεις περίπου 1½ λίτρο νερό την ημέρα (για ενυδάτωση και αποτοξίνωση). Απόφυγε όσο μπορείς τα σνακς, τα έτοιμα παρασκευασμένα φαγητά, την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, καφέ και αλκοόλ. Φτιάξε ένα πρόγραμμα με 5 μικρά γεύματα την ημέρα και τήρησέ το. Μην καταφεύγεις σε δίαιτες express ή μονοφαγία, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εξαντλήσεις γρηγορότερα τον οργανισμό σου!

Φτιάχνοντας υγιεινό και σπιτικό φαγητό για το μωρό μου…

Στους 6 μήνες, το μωρό είναι έτοιμο να δεχτεί μια περισσότερο στερεά τροφή! Το πιο σημαντικό στη διατροφή του μωρού όταν ξεκινήσει τις στερεές τροφές, είναι να είσαι σίγουρη για την ποιότητα των υλικών που του παρέχεις. Γιατί λοιπόν να καταφύγεις στις έτοιμες προπαρασκευασμένες βρεφικές τροφές και να μην μαγειρέψεις εσύ η ίδια το φαγάκι του; Είναι ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πιο διασκεδαστικό! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φρέσκα προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά ή και δημητριακά, όπως βρώμη. Ακόμη, το μωρό θα μάθει έτσι ότι το φαγητό του είναι μέρος του γεύματος και της υπόλοιπης οικογένειας, κάτι που θα βοηθήσει αργότερα στην ευκολότερη παροχή και ακόμη πιο στερεών τροφών. Αρχικά, προμηθεύσου τα κατάλληλα κουζινικά εργαλεία και σκεύη. Θα χρειαστείς έναν μύλο αλέσματος, ένα μπλέντερ, ένα μίξερ κοπής με διάφορες λεπίδες και δοχεία αποθήκευσης τροφών (προτίμησε τα γυάλινα). Φρόντισε να αγοράζεις φρούτα και λαχανικά ημέρας, ώστε να είναι φρέσκα. Αν πρέπει να διατηρήσεις κάτι για περισσότερο από δύο ημέρες, βάλτο στην κατάψυξη. Καλή επιλογή σε φρούτα είναι τα μήλα, τα αχλάδια, η μπανάνα, το αβοκάντο και τα δαμάσκηνα (απέφυγε ακόμη το πορτοκάλι) και σε λαχανικά είναι τα καρότα, τα μπιζέλια, οι πατάτες και τα σπαράγγια. Επίσης, συνέχισε τον κρόκο αυγού, εφόσον δεν έχει κάποια αλλεργία σε αυτό και το δέχεται. Ακόμη, αν ο ιατρός στο επιτρέψει, μπορείς να αλέσεις και κρέας για το μωρό σου. Τέλος, πες όχι στην ζάχαρη και το μέλι, αλλά και δώσε μεγάλη προσοχή στην αποφυγή τροφών που μπορεί να περιέχουν νιτρικό άλας, το οποίο ενδεχομένως να μετατραπεί σε νιτρώδες άλας στο στομάχι του μωρού, μια ανεπιθύμητη δηλαδή ουσία για αυτή την ηλικία. Τέτοιες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι) που πρέπει να αποφεύγονται τον πρώτο χρόνο τελείως, αλλά και τα ραδίκια και το παντζάρι.

Αναρωτιέσαι…. Τι είναι το άσθμα και πώς θα βοηθήσω το μωρό μου;

Το άσθμα αναφέρεται στην φλεγμονή και την στένωση των αεραγωγών του μωρού, το οποίο προκαλεί δυσφορία στην αναπνοή. Αν και το άσθμα μπορεί να καταλήξει σε χρόνια πάθηση, με μια προσεκτική διαχείριση και με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα περισσότερα μωρά το καταπολεμούν. Η σοβαρότητα της κατάστασης ελαττώνεται καθώς το μωρό αναπτύσσεται και οι αεραγωγοί μεγαλώνουν. Προσπάθησε να κρατάς το μωρό προφυλαγμένο από πηγές αλλεργιών (κατοικίδια, συγκεκριμένα υφάσματα ή χαλιά, κτλ), από άλλους ασθενής συγγενείς, από τον καπνό του τσιγάρου, αλλά και από κακές καιρικές συνθήκες. Τα σημάδια που θα πρέπει να σε θορυβήσουν είναι ο έντονος και διαρκής βήχας (ιδιαίτερα την νύχτα), η γρήγορη αναπνοή, ο συριγμός στο στήθος (το σφύριγμα) παράλληλα με ρουθούνισμα στην εκπνοή, η καυτή αναπνοή, η υπερβολική κόπωση και η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος του μωρού (φαίνεται πιο μπλε). Σε μια τέτοια περίπτωση, βάλε το μωρό να σταθεί σε μια πιο όρθια θέση και ενημέρωσε άμεσα τον ιατρό. Η ιατρική περίθαλψη περιλαμβάνει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά (τα οποία θα ανοίξουν τους αεραγωγούς), αντιφλεγμονώδη (τα οποία θα περιορίσουν την φλεγμονή) και αντιβιοτικά (αν υπάρχει και μια δευτερεύουσα μόλυνση). Πάνω από όλα, χρειάζεται η δική σου ψυχραιμία, ώστε να αποφύγεις την αύξηση του στρες στο μωρό, κάτι που θα επιδεινώσει την κατάσταση.

Αυτή την εβδομάδα :

Κολυμπώ με το μωρό μου! Μέσα σε όλες τις υπέροχες δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με το μωρό σου, ερχόμαστε εδώ να σου προτείνουμε και μια ακόμη άκρως διασκεδαστική, αλλά και επιμορφωτική εμπειρία, που μπορείς να βιώσεις μαζί με το μόλις 6 μηνών μωράκι σου. Λέγεται baby swimming και αφορά την εκμάθηση του μωρού… να κολυμπάει! Στο διαδίκτυο θα βρεις χώρους δημιουργικής απασχόλησης για την μανούλα και το μωρό, οι οποίοι έχουν στις εγκαταστάσεις τους ειδικά διαμορφωμένες πισίνες και θα χαρούν να σε φιλοξενήσουν. Με το κολύμπι, το μωρό μαθαίνει να διαχειρίζεται σωστά την ανάσα του όταν βρίσκεται στο νερό, να γυμνάζει τους μύες του, αλλά και να χαίρεται την ελεύθερη και αβίαστη κίνηση που του προσφέρει η άνωση. Το ήξερες ότι αν φυσήξεις ελαφριά στα ματάκια του μωρού, εκείνο κλείνει τη μύτη του; Κάπως έτσι, μαθαίνει το μακροβούτι, αν και τόσο μικρούλι…

Και καλή εβδομάδα!