Οι πιο επικίνδυνες χώρες για να ζουν παιδιά

Οι πιο επικίνδυνες χώρες για να ζουν παιδιά

Το 2013, οι πιο επικίνδυνες χώρες όσον αφορά τα παιδιά ήταν η Συρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Νότιο Σουδάν.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΟΗΕ, αυτά τα παιδιά, που κατοικούν σε χώρες που βρίσκονται εν μέσω ενόπλων συγκρούσεων, είναι πιο εύκολο να στρατωλογηθούν, να δολοφονηθούν, να κακοποιηθούν σεξουαλικά αλλά και να ακρωτηριαστούν.

Μόνο στο Ιραν, το 2013 πέθαναν 248 παιδιά ενώ αυξάνεται ραγδαία ο ρυθμός στρατολόγησης παιδιών και σε άλλες χώρες που μαίνονται συγκρούσεις.

Η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδικά και τις ένοπλες συγκρούσεις Λέιλα Ζερούγκι, δήλωσε: "η κατάσταση στο Ιράκ έχει γίνει εξαιρετικά ασταθής και επικίνδυνη, ιδιαίτερα μετά την εξέγερση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε".

Η ίδια προειδοποίησε ότι το Ιράκ βρίσκεται στο «χείλος της καταστροφής»,αφού το 2013 ο αριθμός των θυμάτων ήταν ιδιαίτερα μεγάλος.

Η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει πως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες δεν έχει τέλος και οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας, στην Νιγηρία, η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 κορίτσια από τη Νιγηρία και θεωρείται ότι έχει διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών για το περασμένο έτος.