Ομφαλίτιδα (φλεγμονή του ομφαλού).

Ομφαλίτιδα (φλεγμονή του ομφαλού) στο μωρό

Παρόλο που η μόλυνση του ομφαλού στο νεογέννητο μωρό είναι εξαιρετικά σπάνια, μπορεί να είναι επικίνδυνη. Γνωρίστε λοιπόν πως μπορεί να προκληθεί και τι πρέπει να προσέξετε.

Τι είναι λοιπόν η ομφαλίτιδα;

Είναι μία λοίμωξη στον ομφαλό του νεογέννητου μωρού. Μπορεί να συμβεί τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες μετά την γέννηση, αλλά σπανιότητα μετά. Οι γονείς πιθανόν να παρατηρήσουν κάποια σημάδια, όπως πύον και κοκκινίλα, τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη γέννηση σε ένα πρόωρο μωρό ή σε πέντε έως εννέα ημέρες σε αυτό που γεννήθηκε στους εννέα μήνες.

Ποια μωρά μπορεί να πάθουν ομφαλίτιδα;

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα πρόωρα μωρά και αυτά με χαμηλό βάρος παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν τα μωρά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και γενετικά ελαττώματα.

Τι προκαλεί ομφαλίτιδα;

Η κύρια αιτία της ομφαλίτιδας είναι η έκθεση σε βακτήρια (όπως ο στρεπτόκοκκος και ο τέτανος) την στιγμή του τοκετού, όταν κόβεται ο ομφάλιος λώρος. Τα καλά νέα είναι ότι η μεγάλη φροντίδα στο σπίτι μετά τον τοκετό μειώνει τον κίνδυνο, έτσι αρκεί απλά να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι γιατροί, συνιστούν στους γονείς να εξετάζουν προσεκτικά τον ομφαλό του μωρού, και την περιοχή γύρω του για κάποια φλεγμονή ή κοκκινίλα, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Προσέξτε για τυχόν πύον, για κάποιο σπυράκι γεμάτο υγρό στην περιοχή του ομφαλού ή οποιαδήποτε κόκκινη απόχρωση του δέρματος γύρω του, που διαρκώς σκουραίνει. Αυτό σημαίνει ότι η φλεγμονή προχωράει.

Τα συμπτώματα της ομφαλίτιδας

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πρήξιμο στην κοιλιά
  • δυσάρεστη μυρωδιά
  • πυρετό
  • αιμορραγία γύρω από τον ομφαλό
  • λήθαργο και
  • μειωμένη δραστηριότητα. 

Επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν στην αρχή ή αργότερα στη μόλυνση, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας αμέσως εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πως αντιμετωπίζεται η ομφαλίτιδα;

Αν και όπως ήδη είπαμε, είναι πολύ σπάνιο να συμβεί, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο. Αν η λοίμωξη εξαπλωθεί, μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ένα επείγον ιατρικό περιστατικό. Η τυπική θεραπεία απαιτεί νοσηλεία για λίγες ημέρες για να παρακολουθήσει ο γιατρός το μικρό σας και να του χορηγήσει αντιβίωση. Ορισμένες φορές, σε πιο σοβαρές καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί μία χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσει ο γιατρός τη μολυσμένη περιοχή.

Όμως, όσο οι γονείς είναι προσεκτικοί και ζητήσουν άμεσα την βοήθεια του παιδιάτρου, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας.