Όταν το παιδί δεν κάνει φίλους στη θερινή κατασκήνωση

Όταν το παιδί δεν κάνει φίλους στη θερινή κατασκήνωση

Όταν κλείσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές, τα σχολεία, νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί, η θερινή κατασκήνωση, ανάλογα πάντα με την ηλικία του παιδιού, είναι μία πάρα πολύ καλή λύση για το ίδιο το παιδί αλλά και τους γονείς του.

Η ευκαιρία να παίξει με τα άλλα παιδιά θα πρέπει να είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία της θερινής κατασκήνωσης, αλλά αν το παιδί δεν έχει φίλους τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.
Ακόμη και αν ήταν πολύ κοινωνικό στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, είναι πολύ πιθανόν να έχει πρόβλημα να αποκτήσει καινούργιους φίλους στην κατασκήνωση. Και αν σας πει με παράπονο «δεν έχω κανένα φίλο», μην ανησυχείτε δεν είστε οι μόνοι.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό και πως μπορείτε να το βοηθήσετε;
Δώστε του χρόνο.
Οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις συχνά είναι μακριά από τη γειτονιά σας, ή ακόμη και σε κάποια άλλη πόλη, έτσι θα αντιμετωπίσει ξαφνικά άγνωστα πρόσωπα και τοπία. Αυτό απλά χρειάζεται λίγο χρόνο για να καταλάβει ποια παιδάκια θα είναι οι καινούργιοι του φίλοι, όπως ακριβώς έκανε όταν πήγε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Να έχετε υπομονή. Σε λίγο καιρό, προτού το καταλάβετε, θα έχει καινούργιους «κολλητούς» φίλους και φίλες.

Βοηθήστε το με πρακτικές συμβουλές.
Μπορεί να αισθάνεται ντροπή για να πλησιάσει άλλο παιδάκι. Έτσι, δώστε του κάποιες «σοφές» κατευθύνσεις. Όπως για παράδειγμα να πει πράγματα όπως «Γεια στου είμαι η Ελένη, εσένα πως σε λένε»; Ή «και εμένα μου αρέσει να κολυμπώ ή να παίζω μπάλα ή κρυφτό»! Μετά την πρώτη αυτή προσέγγιση όλα θα είναι πιο εύκολα.

Εξευγενίστε τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Αν ο υπεύθυνος του παιδιού, σας ενημερώσει ότι το μικρό σας είναι αυταρχικό, γκρινιάρικο ή έχει συμπεριφορές που θα μπορούσαν να είναι άσχημες για τα άλλα παιδάκια, είναι η κατάλληλη στιγμή για μία συζήτηση μαμάς – παιδιού. Εξηγήστε του ήρεμα ότι τα άλλα παιδάκια μπορεί να μην αγαπούν, να μην τους αρέσει ο τρόπος που φέρεται και ότι πρέπει να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια, να περιμένει τη σειρά του και να αφήνει και τα άλλα παιδάκια να διαλέξουν το παιχνίδι. Στη συνέχεια, διδάξτε τα λεπτά σημεία του δίνω και παίρνω παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια.

Ζητήστε τη βοήθεια του υπεύθυνου της ομάδας του παιδιού σας.
Αν μετά από μία εβδομάδα το μικρό σας εξακολουθεί να είναι μόνο και δυστυχισμένο, χωρίς φίλους, ζητήστε τη βοήθεια του υπεύθυνου. Δηλαδή, πείτε του να ξεχωρίσει άλλα παιδάκια που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και διαθέσεις με το δικό σας παιδί και να τα βάλει μαζί σε κάποιο παιχνίδι ή κατά τη διάρκεια αγώνων και κατασκευών.

Κανονίστε ένα «τυφλό» ραντεβού.
Όταν μάθετε πια παιδάκια φαίνεται να ταιριάζουν με το δικό σας, επικοινωνήστε με τους γονείς τους και κανονίστε μία συνάντηση για παιχνίδι, μετά φυσικά από την κατασκήνωση. Όπως για παράδειγμα να πάτε όλοι μαζί για παγωτό. Και ποιος ξέρει.

Μαζί με το παιδί σας, μπορεί να βρείτε και εσείς καινούργιες φίλες.