Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη. Κατανόηση και διαχείριση των κινδύνων για την υγεία.

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι για την υγεία

Οι περισσότερες παχύσαρκες γυναίκες μπορούν να περιμένουν ότι θα έχουν μία υγιή εγκυμοσύνη. Όμως παραπανίσια κιλά στην εγκυμοσύνη, κρύβουν κάποιους κινδύνους όπως για παράδειγμα το διαβήτη της εγκυμοσύνης.

Η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου θα βοηθήσει τις γυναίκες αυτές να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να απολαύσουν μία ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη, αν και με πολλά κιλά.

Εγκυμοσύνη: Πότε θεωρείται παχυσαρκία

Μία γυναίκα θεωρείται υπέρβαρη αν πριν την εγκυμοσύνη της, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 25 και 29,9 και παχύσαρκη αν είναι 30 ή υψηλότερος.

Βέβαια λάβετε υπόψη ότι ο ΔΜΣ είναι μόνο μία πρόχειρη εκτίμηση του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία ή τη γενετική και δεν είναι ένα τέλειο εργαλείο για την εκτίμηση της συνολικής κατάστασης. Όμως οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όσο αυξάνεται ο δείκτης αυτός, το ίδιο αυξάνονται και οι κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη και στο τοκετό.

Έλεγχος του πραγματικού κινδύνου

Οι γιατροί και οι ερευνητές ακόμη δεν γνωρίζουν με ακρίβεια γιατί το βάρος έχει σημασία. Και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, η ηλικία, η γενετική ακόμη και η εθνικότητα παίζουν ρόλο.
Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι κανόνες υγείας που συνδέονται με το βάρος μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να προληφθούν.

Οι περισσότερες γυναίκες με επιπλέον κιλά έχουν μία απόλυτα φυσιολογική εγκυμοσύνη και ένα υγιές μωρό, λένε οι ειδικοί. Οι οποίοι συμβουλεύουν να έχει η γυναίκα μία συζήτηση με τον γιατρό της για συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Όπως η αυξημένη πίεση, ή σάκχαρο. Στη συνέχεια θα συνεργαστεί μαζί του για να βεβαιωθεί ότι θα έχει μία υγιή εγκυμοσύνη.

Καταστάσεις και όροι υγείας

Δείτε ορισμένες καταστάσεις που πρέπει εσείς και ο γιατρός σας να προσέξετε πολύ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα

Υπάρχει πρόβλημα με το πώς θα εξελιχθεί ο εγκέφαλος και το νωτιαίο μυελό του μωρού. Ο κίνδυνος είναι πράγματι πολύ μικρός, αλλά οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες έχουν διπλάσιο κίνδυνο.

Τι μπορείτε να κάνετε: Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί έχουν περισσότερες πιθανότητες και έτσι δεν μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες οδηγίες. Όμως το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει. Έτσι η αυξημένη πρόσληψη φολικού οξέος είναι απαραίτητη.

Επίσης αν υπάρχει υποψία, οι κατάλληλες εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αμνιοπαρακέντηση μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Διαβήτης εγκυμοσύνης

Είναι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα. Οι κατάλληλες εξετάσεις γίνονται συνήθως μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας. Το σάκχαρο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως υπογλυκαιμία στο μωρό μετά τη γέννηση, ένα μεγάλο μωρό ή ακόμη να αναπτύξει αργότερο το παιδί διαβήτη τύπου 2 ή να γίνει παχύσαρκο.

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες διαβήτη και οι παχύσαρκες ακόμη μεγαλύτερες.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μάθετε για το διαβήτη της κύησης και πως μπορείτε να το διαχειριστείτε με τη διατροφή. Ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σας θα έχετε μία υγιή εγκυμοσύνη χωρίς κίνδυνο.

Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία επίσης γνωστή και ως τοξιναιμία, είναι μία σοβαρή κατάσταση που μπορεί να διαγνωστεί μετά τις 20 εβδομάδες κύησης, αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλο ένα σύμπτωμα. Όπως ανωμαλίες των ούρων, του ήπατος, των νεφρών, επίμονους πονοκεφάλους ή διαταραχές της όρασης.

Η προεκλαμψία προκαλεί τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται, έτσι αυξάνει η αρτηριακή πίεση και μειώνεται η ροή του αίματος στο σώμα.
Μπορεί να είναι από ήπια ως σοβαρή και να αυξάνει αργά ή γρήγορα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες σε εσάς και το μωρό σας, όπως η κακή ανάπτυξη, λιγότερο αμνιακό υγρό και αποκόλληση του πλακούντα.
Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις δηλαδή προεκλαμψία. Τότε η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη.

Το βάρος αλλά και η ηλικία είναι σημαντικοί παράγοντες. Αν είστε κάτω των 35 ετών και με υπερβολικό βάρος, έχετε χαμηλότερο κίνδυνο, από τη γυναίκα που δεν είναι υπέρβαρη αλλά είναι 35 ετών και πάνω.
Τι μπορείτε να κάνετε: Μην παραλείψετε καμία επίσκεψη στο γιατρό σας. Αν η αρτηριακή πίεση είναι αυξημένη θα πρέπει να ελέγξετε τα ούρα σας.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν παρουσιάσετε πρήξιμο ή οίδημα στο πρόσωπο, πρήξιμο στα άκρα, σοβαρό ή επίμονο πονοκέφαλο, γρήγορη αύξηση βάρους, έντονο πόνο ή ευαισθησία στο πάνω μέρος της κοιλιάς ή αλλαγές στην όραση.

Υπέρταση κύησης

Εάν αυξηθεί η πίεση, μετά τις 20 εβδομάδες κύησης, αλλά δεν έχετε άλλα συμπτώματα προεκλαμψίας, τότε έχετε υπέρταση.

Αν είχατε υπέρταση και πριν την εγκυμοσύνη, ή διαγνώστηκε πριν την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αυτό ονομάζεται χρόνια υπέρταση. Είναι ένας κίνδυνος για την καρδιά, αλλά η υπέρταση κύησης είναι συνήθως ήπιας μορφής και μάλλον δεν θα προκαλέσει προβλήματα σε σας και το μωρό σας.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 10% των παχύσαρκων γυναικών έχουν υπέρταση κύησης.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πηγαίνετε σε όλα τα προγεννητικά ραντεβού σας. Έτσι ο γιατρός θα παρακολουθεί την πίεση και αν έχετε υπέρταση θα σας παρακολουθεί προσεκτικά και μπορεί να σας δώσει φαρμακευτική αγωγή.
Μεγάλο μωρό.

Η παχυσαρκία θεωρείται παράγοντας κινδύνου για μακροσωμία ή μεγάλο μωρό.
Αν η μέτρηση, δηλαδή η απόσταση από το ηβικό οστό προς την κορυφή της μήτρας, δείχνει μεγαλύτερη από ότι πρέπει στις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωράκι είναι μεγάλο. Ο υπέρηχος θα δώσει μία πιο ακριβή εκτίμηση του εμβρυικού μεγέθους.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν έχετε διαβήτη κύησης ο διατροφολόγος θα σας συμβουλεύσει πώς να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο. Και ο γιατρός σας, ανάλογα με το μέγεθος του εμβρύου θα συστήσει τι είναι καλύτερο, ο φυσιολογικός τοκετός ή μία προγραμματισμένη καισαρική τομή.

Δυσκολότερος και μεγαλύτερης διάρκειας τοκετός

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ συνδέεται με μεγαλύτερης διάρκειας τοκετό. Το πρώτο δηλαδή στάδιο διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος. Αυτό βέβαια δεν είναι κανόνας.

Τι μπορείτε να κάνετε: άσκηση, λογική δίαιτα για να αποκτήσετε σωστό βάρος. Βρείτε ένα σωστό πρόγραμμα, κατάλληλο για εγκύους, άσκησης και παρακολουθήστε το με όρεξη και καλή διάθεση. Θα βοηθήσει πολύ.

Επιπλοκές στον τοκετό

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαρες γυναίκες είναι πιθανόν να χρειαστεί να υποβληθούν σε καισαρική τομή. Επίσης μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ανακουφιστούν από τον πόνο με επισκληρίδιο αναισθησία.
Η πιθανότητα καισαρικής τομής στις υπέρβαρες γυναίκες, μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Εάν ο τοκετός καθυστερεί πολύ, αν υπάρχει υπέρταση ή προεκλαμψία τότε ο γιατρός θα συστήσει καισαρική τομή, που θα είναι είτε προγραμματισμένη, είτε αναγκαία αν προκύψουν προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μιλήστε με το γιατρό σας. Θεωρεί ότι πρέπει να κάνετε καισαρική; Αν ναι γιατί; Ρωτήστε τη γνώμη του γενικά για τη καισαρική τομή.

Αν δεν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι σύμφωνος να έχετε ένα φυσιολογικό κολπικό τοκετό; Στη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, τι θα τον αναγκάσει να προχωρήσει σε καισαρική τομή;

Επίσης, μειώνεται πολύ τις πιθανότητες καισαρικής, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού για τη λογική δίαιτα και το σωστό βάρος, την άσκηση και τα μαθήματα τοκετού.

Πάντα να θυμάστε ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Να έχετε καλή και θετική διάθεση και να απολαμβάνεται κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης σας.