Παιδί και άγχος: 6 τρόποι να το αντιμετωπίσουν

Παιδί και άγχος: 6 τρόποι να το αντιμετωπίσουν

Το άγχος δεν κάνει καλό σε κανέναν. Πόσο μάλλον στα παιδιά. Η διαφορά είναι ότι εμείς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε σχετικά εύκολα αλλά για τα παιδιά, ο μπαμπούλας που λέγεται άγχος, μπορεί να τους προκαλέσει ψυχολογικά ακόμα και σωματικά προβλήματα.

Φόβοι και ανησυχίες όπως: «Δεν θα μπορέσω να παίξω καλά στην σχολική παράσταση», «Δεν θα κάνω πολλούς φίλους στο σχολείο», «Φοβάμαι αλλά δεν ξέρω τι» είναι μερικές από τις πολλές ανησυχίες που βιώνουν τα παιδιά. Πως τα αντιμετωπίζουμε όμως;

Κάντε μια «Λίστα Ανησυχίας»

Πείτε στο παιδί σας να κάνει μια λίστα με όλα τα πράγματα που το ανησυχούν ή το αγχώνουν, μικρά και μεγάλα. Μόνο και μόνο το γράψιμο μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά με τους φόβους τους και να τους απομυθοποιήσουν. Κάτι, που θα βοηθήσει και εσάς να προσπαθήσετε βήμα-βήμα να τους «δουλέψετε».

Στρατηγικές σκέψεις

Διδάξτε στα παιδιά σας εναλλακτικούς τρόπους σκέψεις. Για παράδειγμα, εάν το άγχος του παιδιού σας είναι « Φοβάμαι πως η μαμά δεν θα έρθει να με πάρει μια μέρα από το σχολείο», μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με το « Η μαμά θα έρθει γιατί ΠΑΝΤΑ αυτό κάνει» με την δική σας βοήθεια. Συζητήστε με το παιδί σας, αφουγκραστείτε το τι έχει να σας πει και εξηγήστε του αναλυτικά γιατί κάνει λάθος σκέψη.

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά.

Ένας καλός ύπνος είναι γιατρός για όλα. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά σε καθημερινή βάση. Η διάρκεια του ύπνου διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Τα παιδιά 3 έως 5 ετών πρέπει να κοιμούνται από 11 έως 13 ώρες, 5 έως 12 από 10 έως 11 ώρες και οι έφηβοι 8,5 έως 9,5 ώρες. Όσο περισσότερο ξεκούραστα είναι τα παιδιά τόσο λιγότερο αγχωμένα θα είναι.

Σωστή διατροφή

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει σωστά με την σωστή δόση πρωτεϊνών καθημερινά. Πολλά παιδιά παθαίνουν υπογλυκαιμία μερικές ώρες μετά το πρωινό και τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά του άγχους: ζαλάδα, κρύος ιδρώτας, κομμάρες και ταχυπαλμία. Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά σας προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη (ισοτοπικά, energy drinks κτλ) τα οποία μπορεί να τους προκαλέσουν υπερένταση και κατ’ επέκταση υπογλυκαιμία.

Δραστηριότητες στη φύση και άθληση

Η άθληση «καίει» την αδρεναλίνη. Εάν δεν η γυμναστική δεν είναι στο καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας, εντάξτε το για να μπορέσει να νιώσει οικειότητα με το σώμα του και να ξεφύγει το μυαλό του από τον Μπαμπούλα Άγχος. Εάν δεν του αρέσει πολύ κάποιο άθλημα, μπορείτε να πηγαίνετε όλη η οικογένεια μαζί για πεζοπορία ή για πικ-νικ στο πάρκο της γειτονιάς σας.

Λίγο χαλάρωση δεν κάνει κακό

Δώστε το παιδί σας μια έξοδο υγιούς διαφυγής. Αφήστε το να διαλέξει μια αγαπημένη δραστηριότητα, να παίζει παιχνίδια γνώσεων στον υπολογιστή, να διαβάσει ένα αγαπημένο βιβλίο ή να δει λίγο τηλεόραση. Αυτό το βοηθάει να συνδυάσει το άγχος με κάτι διασκεδαστικό και έτσι το μυαλό του δεν θα παραλύσει από άσχημες σκέψεις.

Όλοι μας περνάμε άγχος αλλά τα παιδιά μας πρέπει να το αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά. Για να αντιμετωπίσουν το άγχος πρέπει να μάθουν πως λειτουργεί, ποιους τρόπους χρησιμοποιεί και έτσι να ζήσουν την ζωή στο μέγιστο.