Το παιδί μου είναι ιδιότροπο στο φαγητό. Πως μπορώ να το χειριστώ;

Το παιδί μου είναι ιδιότροπο στο φαγητό. Πως μπορώ να το χειριστώ;

Μετά τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου, όταν το παιδάκι αρχίσει να τρώει στερεά τροφή, είναι ασφαλώς μία νέα εμπειρία για αυτό. Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσει τις διάφορες υφές, τα χρώματα και την γεύση των νέων τροφίμων.

Τα μικρά παιδιά αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες τους από μέρα σε μέρα και δεν δοκιμάζουν εύκολα καινούργια τρόφιμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στη μεταβολή των διατροφικών αναγκών του παιδιού σας. Τώρα πια δεν μεγαλώνει τόσο γρήγορα όπως τον πρώτο χρόνο της ζωής του, οπότε ενδιαφέρεται λιγότερο για τα τρόφιμα και τρώει πιο λίγο.

Επίσης αρχίζει σιγά – σιγά να κάνει τις δικές τους επιλογές, ειδικά όταν πρόκειται για τρόφιμα. Όσο και αν είστε απογοητευμένη από το μικρό σας, όσον αφορά την τροφή του, είναι η κατάλληλη στιγμή να του μάθετε ότι πρέπει να δοκιμάζει νέα πράγματα, πριν αρχίσει, γύρω στα δύο χρόνια του, να απορρίπτει καινούργιες γεύσεις, σαν ένα τρόπο για να προβάλει την ανεξαρτησία του.

Συμβουλές για να το κάνετε να δοκιμάσει καινούργιες γεύσεις:

Το παιδί έχει μια έμφυτη αίσθηση του πόσο φαγητό χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να είναι γερό. Επίσης αποφασίζει τι θέλει να φάει. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να έχετε άφθονα υγιεινά φαγητά για να μπορεί να επιλέξει.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να χειριστούμε ένα ιδιότροπο μικρό παιδί.

Προσπαθήστε να έχει τρία κανονικά γεύματα την ημέρα και δύο υγιεινά σνακ ανάμεσα στα γεύματά του. Έτσι θα τρώει όταν πεινάει, χωρίς να τσιμπολογάει όλη την ημέρα.

Σερβίρετε μία ποικιλία καλού φαγητού σε κάθε του γεύμα. Όταν του δίνετε μία καινούργια τροφή, απλά τοποθετήστε τη στο πιάτο του χωρίς να δώσετε ιδιαίτερη σημασία. Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό που επιλέξατε είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

Προσθέστε μία καινούργια τροφή κάθε φορά, σε μικρή ποσότητα. Πάντα το γεύμα να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα φαγητό που αρέσει στο παιδί σας.

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τη νέα τροφή όταν γνωρίζετε ότι το παιδί σας είναι πεινασμένο.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι οι μερίδες για το μικρό είναι πολύ μικρότερες από αυτές για τους μεγαλύτερους!

Τα παιδιά δεν είναι όλα ίδια, όπως όλοι ξέρουμε. Κάποια μπορεί να πουν ότι δεν τους αρέσει μία τροφή, ακόμη και αν δεν την έχουν δοκιμάσει ποτέ. Άλλα πάλι απορρίπτουν ένα τρόφιμο επειδή τους θυμίζει μία εποχή που ήταν άρρωστα ή επειδή έχουν μία αρνητική συσχέτιση με αυτό.

Αναζητήστε τρόπους για να ενισχυθεί η θρεπτική αξία των πιάτων που του αρέσουν. Όπως, για παράδειγμα, μικρά κομμάτια κοτόπουλου στα μακαρόνια του, πουρέ από λαχανικά στην κόκκινη σάλτσα ή μικρά κομμάτια φρούτων στα αγαπημένα δημητριακά του.

Αντισταθείτε στον πειρασμό να προσφέρετε γλυκά σε μια προσπάθεια να κάνετε το παιδί σας να τρώει περισσότερο.
Περιορίστε τους περισπασμούς στο τραπέζι. Αν το άλλο αδελφάκι τρέχει γύρω – γύρω ή η τηλεόραση έχει παιδικό πρόγραμμα, το παιδάκι σας θα χάσει το ενδιαφέρον για το φαγητό του. Προσπαθήστε την ώρα του φαγητού να υπάρχει ηρεμία.

Πως μπορώ να κάνω το παιδί μου να τρώει μία ποικιλία τροφίμων;

Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε από ένα μικρό παιδί να τρώει πάρα πολλά φαγητά. Σιγά – σιγά το παράδειγμα που θα του δώσετε, σερβίροντάς του μία ποικιλία από υγιεινά φαγητά, στο σπίτι και στο εστιατόριο, θα το βοηθήσει να μάθει να τρώει καλά. Αλλά για τώρα η απόφασή του να διαλέγει ορισμένα τρόφιμα είναι δική του επιλογή. Είναι δε σημαντικό να το αφήσετε να μάθει να κάνει τις δικές του επιλογές για το φαγητό του.

«Ένα παιδί χρειάζεται να έχει τον έλεγχο του τι τρώει», λέει ο Dr. Hudson, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Αναγκάζοντας ένα μικρό παιδί να φάει ένα φαγητό που δεν του αρέσει ή μια ποσότητα που δεν μπορεί να χειριστεί, μπορεί να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα αργότερα». Και συνεχίζει: «Τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν για το φαγητό τους, όπως για παράδειγμα, όταν δεν θέλουν άλλο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα. Αναγκάζοντας το παιδί να δοκιμάσει νέα τρόφιμα, θα πεισμώσει και δεν θα δοκιμάζει νέα πράγματα στο μέλλον».

Εάν νομίζετε ότι δεν τρώει τίποτε άλλο παρά τυρί και κράκερ για μέρες, μην ανησυχείτε. Παρακολουθείστε απλά τι τρώει όλη την εβδομάδα και θα δείτε πιθανότατα, ότι έχει πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, από τις μεγάλες ομάδες τροφίμων.

Εάν και πάλι νομίζετε ότι το παιδί σας δεν τρώει καλά, ρωτήστε το γιατρό αν πρέπει να του δώσει κάποια πολυβιταμίνη.

Πως μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου τρέφεται κανονικά, αν δεν μεγαλώνει;

Μην πανικοβληθείτε αν φαίνεται ότι δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα. Τα παιδιά δεν μεγαλώνουν με σταθερό ρυθμό. Και βέβαια δεν θα μεγαλώνει τώρα με τον ρυθμό που μεγάλωνε κατά το πρώτο έτος της ζωής του.

Να είστε πάντα σε επαφή με τον γιατρό σας, αν ανησυχείτε ότι δεν παίρνει αρκετό βάρος. Ποτέ όμως μην μεταφέρετε την ανησυχία σας στο παιδί σας.

Το συνεχές άγχος σας κατά τη διάρκεια του φαγητού, είναι πολύ πιθανό να το κάνει να μη θέλει να φάει, ακόμη περισσότερο.

Έτσι λοιπόν και στο θέμα του φαγητού, για το δύσκολο ή ιδιότροπο μικρό μας, χρειάζεται ηρεμία, προσοχή και όχι καταπίεση και άγχος.