Παιδιά ελάτε να παίξουμε μουσική

παιδί παίζω μουσικήΑνακαλύψτε τη μουσικήΗ ευκαιρία ν’ αποκτήσουν τα παιδιά μας ένα εργαλείο προσέγγισης του Ωραίου και του Αληθούς που βρίσκεται μέσα τους αλλά και γύρω τους.

Διανύουμε μια εποχή διαγράφοντας μια τροχιά όπου σίγουρα πολύ μεγάλο βάρος και σημασία, δίνουμε σε οτιδήποτε μετριέται. Οι αριθμοί καταλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της σκέψης μας.

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν και μορφώνονται, όχι μόνο μέσα από την παιδεία αλλά και μέσα από τα δικά μας πρότυπα , συσσωρεύοντας γνώσεις. Μέσα από την μουσική μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία ώστε το παιδί αναπτύσσοντας τις αισθήσεις του, να προσεγγίσει την τέχνη.

Πότε μπορούν τα παιδιά να ξεκινήσουν μουσική;

Τα παιδιά εκεί γύρω στην ηλικία των 4 χρόνων, λίγο πριν ή λίγο πιο μετά, έχουν την ευκαιρία μέσα από βιωματική γνώση να έρθουν σε επαφή με την ευεργετική επίδραση που έχει η μουσική για την συναισθηματική, ψυχική αλλά και πνευματική τους ανάπτυξη.


Ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τη μουσική

H Μουσικοκινητική είναι ένας τρόπος για να οδηγήσουμε τα παιδιά να μπουν στον απέραντο και μαγευτικό κόσμο της Μουσικής και να τον εξερευνήσουν με εργαλεία τον Ήχο τον Ρυθμό και την Κίνηση.

Πολύ συχνά η ονομασία ενός μαθήματος Μουσικοκινητικής ταυτίζεται με το όνομα κάποιου από τους σημαντικούς μουσικοπαιδαγωγούς που θεμελίωσαν μεθόδους με παιδαγωγική προσέγγιση της μουσικής διδασκαλίας, όπως σύστημα Orff , σύστημα Dalcrose ή Kodaly ή άλλες πάλι φορές είναι γνωστή σαν Μουσική Προπαιδεία.

Όπως όμως κι αν ονομάζεται, ή όποια μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση κι αν ακολουθεί, σίγουρα η Μουσικοκινητική είναι ένας άρτιος τρόπος για να δημιουργήσουμε μια πλατιά και γερή βάση μουσικής παιδείας.

 


Τι κερδίζουν τα παιδιά μέσα από την Μουσικοκινητική

  • Συναισθηματικά: Το παιδί αναπτύσσει μια γλώσσα επικοινωνίας μοναδική και μη γλωσσική, αφού η γλώσσα των ήχων του επιτρέπει να εκφράζει τις δικές του συναισθηματικές ανάγκες και να επικοινωνεί.
  • Πνευματικά: Η κατανόηση, η ακρόαση, ή δημιουργία ή η εκτέλεση της μουσικής απαιτούν πνευματική διεργασία και εφαρμογή πνευματικών λειτουργιών όπως η νοημοσύνη ή η ευφυΐα.

Σημαντική συμβολή της μουσικής στην αυτοσυγκέντρωση του παιδιού.

Υπάρχουν πολλές πια σύγχρονες και τεκμηριωμένες μελέτες που αποδεικνύουν ότι παιδιά που μαθαίνουν μουσική έχουν καλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης αλλά και γενικότερα αναπτύσσουν καλύτερα τις δεξιότητες τους.

  • Σωματικά: Η σωματική ανάπτυξη του παιδιού επιτυγχάνεται μέσα από τα πολλά κινητικά παιχνίδια, το τραγούδι αλλά και το παίξιμο των μουσικών οργάνων που απαιτεί ανάπτυξη δεξιότητας των χεριών. Πολύ σημαντική είναι ή ανάπτυξη της ακοής που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην ηλικία των 4 έως 7 χρόνων.
  • Κοινωνικά: Μέσα από την ομάδα, η μουσικοκινητική αγωγή, γίνεται μια ακόμη ευκαιρία για συμμετοχή, συνεργασία, ανάληψη ευθυνών, αυτοπειθαρχία, παρότρυνση.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την μουσικοκινητική αγωγή ένα παιδί μπορεί:

  • Να βιώσει και να μάθει να ξεχωρίζει και ν’ αναγνωρίζει τις ιδιότητες του ήχου: ύψος, χροιά, διάρκεια, ένταση.
  • Να οργανώσει και να πειθαρχήσει τον εσωτερικό ακατάσχετο ρυθμό του σε ισόχρονο χτύπο, παίζοντας με τους ήχους του σώματος του (χτύπημα χεριών, ποδιών) αλλά και με τα κρουστά μουσικά όργανα
  • Να κατανοήσει και να παίξει 4 βασικές ρυθμικές διάρκειες αντιστοιχίζοντας τες σε ζώα ή μεταφορικά μέσα και στις κινήσεις του σώματος: α) περπάτημα β) αργό περπάτημα γ)τρέξιμο δ) χοροπηδητό βήμα σαν αλογάκι
  • Να συγκεντρωθεί στην διαδικασία της ακοής του και να την αναπτύξει
  • Να επεξεργαστεί την φωνή του, που συνήθως έχει δυνατότητα να εκτελεί μελωδικά 1,2, ή 3 νότες και να την εξελίξει
  • Να ξεχωρίζει τις χροιές των μουσικών οργάνων
  • Να γνωρίσει τα βασικά μουσικά σύμβολα (πεντάγραμμο, κλειδί του Σολ, νότες)
  • Να παίξει σε μικρές ορχήστρες
  • Να δημιουργήσει μέσα από την ελληνική έντεχνη και παραδοσιακή μουσική.
  • Να εκφραστεί και να αναπτύξει την φαντασία του δημιουργώντας τις δικές του ηχοϊστορίες

Παιδιά ελάτε να παίξουμε Μουσική!

Έτσι λοιπόν ένα μάθημα Μουσικοκινητικής περιλαμβάνει:

  • ρυθμικά και κινητικά παιχνίδια και παιχνίδια ακοής
  • τραγούδι, επεξεργασία και ανάπτυξη της φωνής
  • μουσική ακρόαση
  • παίξιμο των μουσικών οργάνων ( κρουστά, ξυλόφωνο, μεταλλόφωνο και κατάλληλα όργανα για την ηλικία αυτή)
  • γνωριμία με όλα τα μουσικά όργανα μέσα από οπτικό και ηχητικό υλικό.

Κι ας μην ξεχάσουμε να παρατηρήσουμε εδώ, πως οτιδήποτε γίνεται μέσα σ’ ένα μάθημα Μουσικοκινητικής είναι παιχνίδι, αφού δεν υπάρχει καλύτερος, δημιουργικότερος και πιο ευχάριστος τρόπος εκμάθησης για ένα παιδί.


Γιατί να κάνει ένα παιδί Μουσικοκινητική;

Στοχεύουμε μέσα από την επαφή του με την τέχνη των ήχων όχι μόνο στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του – που σίγουρα επιτυγχάνεται- αλλά και ανάπτυξη του σώματος του και της ψυχής του αντιμετωπίζοντας τον νεαρό άνθρωπο σαν μια αδιαίρετη ολότητα.

Ας δώσουμε χώρο και χρόνο στην έκφραση των συναισθημάτων αλλά και στην προσέγγιση του αφηρημένου και του αόρατου μέσα από την Μουσική.

Βασιλική Χατζημανωλάκη

Μουσικοπαιδαγωγός

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.