Παιδιά και Φάρμακα: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Παιδιά και Φάρμακα: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς είναι να δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους χωρίς ιατρική συνταγή. Και τις περισσότερες φορές, η δοσολογία είναι μεγαλύτερη ή και μικρότερη από ότι πρέπει. Οι παιδίατροι δηλώνουν πως η δοσολογία φαρμάκων για τα παιδιά είναι περίπλοκη και το μεγαλύτερο πρόβλημα που βλέπουν είναι η αποτυχία των γονέων να ακολουθήσουν τις οδηγίες δοσολογίας.

 

Πρώτα από όλα, η δοσολογία βασίζεται στο βάρος του παιδιού και όχι στην ηλικία, έτσι οι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες στη συσκευασία του φαρμάκου, ανάλογα με το βάρος του μικρού.

Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Τα σώματά τους είναι ακόμα στην ανάπτυξη και αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα φάρμακα από ότι ένας ενήλικας. Πολλοί παιδίατροι αποθαρρύνουν τους γονείς να δώσουν φάρμακα για πράγματα, όπως μία απλή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Όλα τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ακόμη και τα κολλύρια ή σταγόνες για το αφτί, γιατί μπορεί να έχουν παρενέργειες και να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Ένα φάρμακο που περιέχει διφαινυδραμίνη, είναι ασφαλές όταν ο γιατρός το συστήνει για κάποια αλλεργία. Όταν όμως οι γονείς το δίνουν στο παιδί για να κοιμηθεί (ναι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις!), μπορεί να επηρεάσει άσχημα τον ύπνο του. Μπορεί η επίδραση του να είναι μεγαλύτερη, έτσι το παιδί να μην μπορεί να ξυπνήσει καλά, να νιώθει υπνηλία και σε ορισμένα παιδάκια, να έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

Κανένας παιδίατρος δεν συνιστά βοηθήματα για τον ύπνο του παιδιού. «Κανένα παιδί δεν χρειάζεται φάρμακο για να κοιμηθεί» δηλώνουν οι γιατροί, «αντίθετα μπορείτε να τα βοηθήσετε έχοντας κάνει ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου και να είστε σταθεροί σε αυτό». Και συνεχίζουν: «Είναι  επίσης σημαντικό να αποφύγετε τις δραστηριότητες πριν από την ώρα του ύπνου. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε το παιδί μας να κοιμηθεί βλέποντας κινούμενα σχέδια με δράση ή πίνοντας αναψυκτικά».

Πολλοί γονείς, ζητούν αντιβιοτικά για ιογενείς λοιμώξεις και αυτό το είδος της κατάχρησης, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η κατάχρηση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Επίσης, μακροπρόθεσμα, δημιουργεί μόλυνση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού στα παιδιά προκαλούνται από ιούς και δεν επηρεάζονται από τα αντιβιοτικά. Αυτά που επηρεάζονται, είναι τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο σώμα μας. Όταν λοιπόν σκοτώνουμε αυτά τα «καλά» μικρόβια, διαταράζουμε τη φυσική ισορροπία.

Όταν ένα αντιβιοτικό συνταγογραφείται  για μία βακτηριακή λοίμωξη, η συνταγή αυτή προορίζεται για έναν ασθενή και θα πρέπει να χρησιμοποιείται ακριβώς, σύμφωνα με τις οδηγίες. Το αντιβιοτικό που ίσως περίσσεψε  πρέπει να το πετάμε.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση αμφιβολίας, ρωτάμε τον παιδίατρο μας.

Εάν το παιδί είναι άρρωστο αλλά δεν χρειάζεται, σύμφωνα πάντα με την γνώμη του γιατρού, κάποιο  φάρμακο με ιατρική συνταγή, τότε μπορεί ο φαρμακοποιός να  συστήσει ένα απλό φάρμακο, όπως παυσίπονο ή αντιπυρετικό για να ανακουφιστεί το παιδί μας.

Πολύ συχνά οι γονείς παίρνουν λάθος προϊόντα για τα παιδιά τους. Το πρώτο πράγμα που ο παιδίατρος ζητά από τους γονείς είναι να του πουν ποια είναι τα συμπτώματα του παιδιού και αφού το εξετάσει, συστήνει το προϊόν που περιέχει τα συστατικά  που το παιδί χρειάζεται για να αναρρώσει.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν στα χωρίς ιατρική συνταγή φάρμακα, στη σωστή δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες και μην ξεχνάμε ποτέ, να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο  ή το φαρμακοποιό μας.

Άλλωστε αυτό είναι το επάγγελμά τους, να μας συμβουλεύουν και να σας προστατεύουν!