Παιδιά με αυτισμό

αυτιστικα παιδιαΟ αυτισμός χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ένα φάσμα διαταραχών που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος (το νευρικό σύστημα) αναπτύσσεται και εργάζεται.

Ο αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί σε πολύ μικρή ηλικία (πριν ακόμη  το παιδί γίνει 3 χρονών). Τα στατιστικά στοιχεία στην Αμερική και στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι 1 στα 110 παιδιά (3 - 17 χρονών) παρουσιάζει αυτιστικές διαταραχές (1 στα 70 αγόρια).

 

Συμπτώματα αυτισμού

Νέες μέθοδοι επιτρέπουν την παρακολούθηση συμπτωμάτων από πολύ μικρές ηλικίες. Τέτοια συμπτώματα είναι το μειωμένο επίπεδο έκφρασης (μη ανταπόδοση χαμόγελου σε χαμόγελο,  λιγότερες χειρονομίες, έλλειψη αντίδρασης στο κάλεσμα του παιδιού με το όνομα του, εμμονή στο να εστιάζει το παιδί  σε ορισμένα αντικείμενα, παθητική συμπεριφορά. Τα  "Αυτιστικά παιδιά" τα χαρακτηρίζει μεν μία αδυναμία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις αλλά από την άλλη, ορισμένα έχουν εξαιρετικές ικανότητες σε ότι αφορά δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης, μνήμης και γενικότερα νοημοσύνης.

Στάδια ανάπτυξης και συμπτώματα αυτισμού

  • Το παιδί δεν ανταποδίδει το χαμόγελο ακόμη και μετά τους 6 μήνες
  • Δεν υπάρχει αλληλεπίδραση σε ότι αφορά  εκφράσεις και ήχους στην ηλικία περίπου των 9 μηνών
  • Δεν μιλάει καθόλου στην ηλικία των 16 μηνών
  • Δεν δημιουργεί δικές του φράσεις (χωρίς μίμηση) στην ηλικία των 24 μηνών

Δείτε εδώ τα στάδια γλωσσικής ανάπτυξης του παιδιού

Άλλα συμπτώματα

  • Τα παιδιά αποφεύγουν τη σωματική επαφή και το  να κοιτάνε στα μάτια κάποιον.
  • Ορισμένες φορές συμπεριφέρονται σαν να είναι κωφά.  
  • Αναπτύσσουν μια εμμονή για τάξη και επανάληψη.

Αιτίες

Οι αιτίες του αυτισμού είναι άγνωστες και οι έρευνες συνεχίζονται παγκοσμίως. Πολλές είναι οι υποθετικές αιτίες που αναφέρονται. Γονίδια, τοξίνες, συσχέτιση με εμβόλια και πολλά άλλα.
Ο αυτισμός δεν έχει καμιά σχέση με τον τρόπο που ανατρέφονται τα παιδιά.

Σύνδρομο Asperger

Ενώ ο κλασσικό αυτισμός μπορεί να διαγνωστεί σε  μικρή ηλικία, το σύνδρομο Asperger εμφανίζεται μετά τα τρία χρόνια. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι παιδιά με το σύνδρομο Asperger αναπτύσσουν καλές λεκτικές ικανότητες σε αντίθεση με τον κλασσικό αυτισμό αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν άλλα επικοινωνιακά στοιχεία όπως μεταφορές ή ειρωνεία. Παιδιά με το σύνδρομο Asperger έχουν επίσης ικανοποιητικά μέχρι και πολύ υψηλά επίπεδα νοημοσύνης.

Θεραπεία

Η "Θεραπεία" του αυτισμού είναι κάτι που χρειάζεται πολύ χρόνο, υπομονή και  δουλειά από όλη την οικογένεια. Ουσιαστικά δεν υπάρχει θεραπεία του αυτισμού μιας και που  πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που έχει διάρκεια σε όλη τη ζωή του ατόμου. Υπάρχει όμως μία σειρά μεθόδων όπου το παιδί εκπαιδεύεται ώστε να  βελτιώσει την κοινωνική του επικοινωνία με στόχο να προσαρμόζεται καλύτερα μέσα στα κοινωνικά δεδομένα.  Αναφορικά, μερικές από αυτές τις μεθόδους είναι:

  • Ανάλυση Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς
  • Θεραπεία Floortime
  • Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία

κ.α.

Η απομόνωση δεν είναι λύση

Πολλά παιδιά με αυτισμό καταφέρνουν με εντατική θεραπεία και την στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον τους να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσουν και δική τους οικογένεια και να ζήσουν αυτόνομα. Τα παιδιά και οι ενήλικοι με αυτισμό έχουν συναισθήματα και ενδιαφέρονται για τους άλλους απλά αντιμετωπίζουν  τεράστιες δυσκολίες στο να το εκφράσουν. Οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή για το παιδί τους και να προσπαθούν να «κρύψουν» αυτό που τους συμβαίνει. Εάν καλλιεργηθούν τα παιδιά με αυτισμό και τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες  μαθαίνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συμβιώνουν, φυσικά με την υποστήριξη των εκπαιδευτών (σε κατάλληλη σχολική δομή ) και του κοινωνικού συνόλου. Η απομόνωση δεν είναι λύση. 
Υπάρχουν ατομικά και ομαδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για αυτιστικά παιδιά.

Τα παραπάνω, έχουν σαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με το θέμα του αυτισμού. Δεν περιγράφεται  όλο το φάσμα των συμπτωμάτων και των συμπεριφορών αυτιστικών παιδιών.  Αν έχετε υποψίες ότι το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα αυτισμού σας συνιστούμε την άμεση επικοινωνία με ειδικούς.

Χρήσιμα links

Ελληνικό δικτυακό τόπο για τον Αυτισμό και τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές
Ελληνική Εταιρεία αυτιστικών ατόμων
Κέντρο υποστήριξης γονέων - Θεσσαλονίκη Καλαμαριά