Καλοκαίρι και κατακράτηση υγρών. Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο

 

Δεδομένου ότι από την καθιστική ζωή και την πολύωρη ορθοστασία -σε εμάς τις γυναίκες ειδικότερα- η συσσώρευση της κούρασης στα πόδια είναι κάτι που μας κάνει να αποκτούμε όχι μόνο αρκετά σπασμένα αγγεία και φλέβες σε πολύ νεαρή ηλικία αλλά και την, δυσάρεστη σε όλες μας, κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δεν είναι τελικά τίποτε άλλο από ανάγκη για αποτοξίνωση του λεμφικού μας συστήματος, αποσυμφόρηση του κυκλοφορικού αλλά και άλλων απεκκριτικών και αποτοξινωτικών συστημάτων.

Αναφορικά μερικά πράγματα για το σώμα μας…

Το λεμφικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των μολυσματικών οργανισμών, δηλαδή τις τοξίνες και ότι χρειάζεται να αποβάλλει το σώμα ώστε να λειτουργεί φυσιολογικά και ισορροπημένα. Τα λεμφικά γάγγλια (ή λεμφαδένες) φιλτράρουν τα βακτήρια και άλλα ξένα σώματα. Βρίσκονται σε διάφορα σημαντικά σημεία του σώματος όπως στον τράχηλο, στη μασχάλη και στη βουβωνική χώρα. Η λέμφος, που είναι ένα υγρό το οποίο κυκλοφορεί μέσα στα λεμφαγγεία και συνδέει τους λεμφαδένες, μεταφέρει τοξίνες και άλλα απόβλητα από τα αιμοσφαίρια του σώματος, έτσι ώστε να καθαριστούν στους αδένες και να επιστρέψουν στο κυκλοφορικό σύστημα.

Τα νεφρά αντλούν πολλές ουσίες από το αίμα που περνάει από αυτά και διαβιβάζουν τα υγρά που δεν χρειάζεται το σώμα, στην ουροδόχο κύστη για να αποβληθούν με την μορφή ούρων.

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται κυρίως στη δράση των οιστρογόνων που αναγκάζει τα νεφρα να κατακρατούν περισσότερο νάτριο, το οποίο με τη σειρά του κατακρατάει περισσότερο νερό.

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα συχνό σύμπτωμα και του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου αλλά και της εγκυμοσύνης, ενώ μπορεί να προκαλέσει πρηξίματα στους αστραγάλους σε προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης.

Άλλες αιτίες της κατακράτησης υγρών

Ορμονικές μεταβολές, κακή κυκλοφορία του αίματος, λήψη φαρμάκων, αλκοόλ, μειωμένη πρόσληψη νερού, αυξημένη πρόσληψη αλατιού καθώς και καθιστική ζωή.

Το στρες και κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με τα συναισθήματά μας, η διατροφή και ο τρόπο ζωής μας, δυσκολεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η κούραση, η έλλειψη ύπνου και το κάπνισμα μπορεί επίσης να υπερφορτώσουν το σύστημα.

Τρόποι αντιμετώπισης και «μυστικά» από την φύση που μπορούν να βοηθήσουν

  • Μην παρατάτε την άσκηση (οποιουδήποτε συστήματος) τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αερόβια άσκηση θα βοηθήσει στο να ιδρώνετε και να βοηθάτε την καύση λίπους, μη επιτρέποντας την συσσώρευση των τοξινών σε τοπικά σημεία.
  • Η Yoga και το Pilates βοηθούν στην καταπολέμηση του τοπικού πάχους αλλά διώχνουν και την κυτταρίτιδα, καθώς η εφαρμογή της συνεχούς σύσπασης – διάτασης των μυών ενεργοποιεί την λέμφο, κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος στα αγγεία και τις φλέβες. Πολλοί έχουν την εντύπωση πως με τις διατάσεις μονάχα χαλαρώνεις και αυτό είναι μύθος… Όχι μόνο γυμνάζεσαι, αλλά καις λίπος από τους μύες αλλά και από τα σπλάχνα, βοηθώντας τα να αποτοξινωθούν.
  • Να πίνετε πολύ νερό. Το νερό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των κατακρατήσεων αφού βοηθάει να καθαρίσουν τα νεφρά και να απομακρυνθεί το νάτριο. Πίνετε λοιπόν περισσότερο νερό.
  • Εάν το σκέτο νερό δεν σας ικανοποιεί, προσθέστε στο ποτήρι σας λίγες σταγόνες λεμονιού, μικρή ποσότητα χυμού φρούτων ή παγάκια (νερού, χυμού ή τσαγιού). Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε κάποια ποτήρια με τσάι ή άλλα αφεψήματα βοτάνων (θα τα βρείτε παρακάτω ποιά), τα οποία από τη μια θα σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε καλύτερα και θα σας προσφέρουν και αντιοξειδωτικά οφέλη.
  • Καταναλώστε χυμό κράνμπερι ή μπορείτε να τα φάτε ωμά ή και αποξηραμένα.
  • Αν ιδρώνετε πολύ, έχετε υπερβολική διούρηση ή γυμνάζεστε έντονα, πιείτε περισσότερο εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό ή χρησιμοποιήστε κάποιο υποτονικό ή ισοτονικό sport drink, εμπλουτισμένο με διάφορους ηλεκτρολύτες (κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.), αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και γλυκόζη.
  • Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Αυξάνοντας την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, θα εξασφαλίσετε στον οργανισμό καλή ισορροπία μεταξύ νατρίου – καλίου. Το νάτριο είναι ένα φυσικό συστατικό του οργανισμού το οποίο είναι υπεύθυνο για τις κατακρατήσεις υγρών, ενώ το κάλιο δουλεύει αντίστροφα, δηλαδή η επαρκής πρόσληψη του βοηθάει στην απομάκρυνση της περίσσειας ποσότητας νατρίου και στη διατήρηση του φυσιολογικού ισοζυγίου ύδατος. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, ο ανανάς, τα ξερά φρούτα, οι ξηροί καρποί (πχ καρύδια), σπόροι (πχ ηλιόσποροι), η ντομάτα, τα μανιτάρια, το λάχανο, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, οι πατάτες (ψητές ή βραστές), τα καρότα (ωμά ή βραστά), το σπανάκι, τα όσπρια και το ρύζι.
  • Για να δώσετε πρόσθετη νοστιμιά στα φαγητά σας χρησιμοποιείστε φρέσκα μυρωδικά, όπως ο άνηθος, ο μαϊντανός και το σκόρδο. Πολλά από αυτά έχουν διουρητική δράση, ταυτόχρονα με πολλά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό από τη γήρανση και το οξειδωτικό στρες.
  • Περιορίστε τα γλυκά. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο. Αντικαταστήστε μέρος της κοινής ζάχαρης που χρησιμοποιείτε με φυσικές γλυκαντικές ύλες, όπως στέβια, μέλι, σιρόπι σφενδάμου και σιρόπι αγαύης.
  • Μειώστε ή αποφύγετε την κατανάλωση απλών σακχάρων, επεξεργασμένων τροφών, πρόσθετων, προϊόντων από άσπρο αλεύρι (στο εμπόριο θα βρείτε προϊόντα από αλεύρι ζέας που δεν περιέχει γλουτένη)

Από την φύση, στην κουζίνα μας!

Ορισμένα βότανα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους, προσφέροντας μια πρόσθετη ώθηση στο ρυθμό του μεταβολισμού. Αυτό το επιτυγχάνουν χάρη στα ένζυμα και στις βιταμίνες που περιέχουν, τα οποία «ενεργοποιούν» τόσο τα όργανα που επεξεργάζονται το λίπος (π.χ. τη χοληδόχο κύστη, που ρευστοποιεί τα λίπη) όσο και τις απεκκριτικές οδούς του οργανισμού.

 

  • Πράσινο τσάι: Δρα κατά της κατακράτησης υγρών.
  • Φυτολάκα για το τοπικό πάχος: H φυτολάκα είναι ένα δέντρο τα φύλλα του οποίου έχουν κυρίως λιποδιαλυτική και εν μέρει διουρητική δράση. H φυτολάκα θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιον με έντονο πρόβλημα τοπικού πάχους. Tip : Tη φυτολάκα θα τη βρείτε και σε πόσιμη μορφή, σε φαρμακεία με ομοιοπαθητικά. Διαλύετε 10 σταγόνες φυτολάκα σε ένα φλιτζανάκι νερό και πίνετε μέχρι 3 φλιτζανάκια την ημέρα.
  • Aψιθιά, αν σας αρέσουν τα γλυκά: H αψιθιά φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων (σακχάρων) - γι’ αυτό και ενδείκνυται για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά.
  • Iβίσκος για τη δυσκοιλιότητα: Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων.
  • Λουίζα για την κατακράτηση υγρών: H λουίζα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. H λουίζα βοηθά στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, στη ρύθμιση της όρεξης και στη διούρηση - γι’ αυτό και είναι μια καλή επιλογή για όσους ταλαιπωρούνται από κατακράτηση υγρών. Επιπλέον, η λουίζα έχει ήπια κατευναστική δράση.
  • Κόκκινο σταφύλι: Αυξάνει την αντίσταση των αγγείων και μειώνει τη διαπερατότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνει τα οιδήματα και τονώνει τις φλέβες.
  • Σημύδα για την κυτταρίτιδα: Τα φύλλα της σημύδας έχουν διουρητική δράση, βοηθούν στην καύση του λίπους, αλλά και στη μείωση του ουρικού οξέος. H σημύδα μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
  • Ιεράκιο το πιληματώδες: Αποτελεί έξοχο στραγγιστικό των νεφρών, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες. Καταπολεμάει το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, και προλαμβάνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
  • Κάστανο: Στραγγίζει τα περίσσια υγρά και διεγείρει τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο.
  • Ταραξάκο: Είναι ένα πολύ ισχυρό διουρητικό, με αποτοξινωτική δράση πάνω στο συκώτι.

Για να έχουμε ένα όμορφο και υγιές σώμα δεν χρειάζεται να μπούμε στο καθεστώς του «πρέπει» αλλά του «θέλω». Να μην μπει η απαγόρευση στο μυαλό μας, αλλά ο προγραμματισμός και η συνέπεια απέναντι στο καλύτερο δώρο που έχουμε να κάνουμε στο εαυτό μας που είναι η υγεία.

Παρατηρείστε τις αντιδράσεις του σώματος και του οργανισμού σας απέναντι σε καταστάσεις, τροφές και συνήθειες και εφαρμόστε νέες συνήθειες που θα κάνουν τον οργανισμό σας να ξυπνήσει και τον μεταβολισμό σας επαναλειτουργήσει με νέα δεδομένα!

Καλές , ξέγνοιαστες διακοπές!

 

Όνομα Συγγραφέα:
Η ενασχόληση της Μαρίας Παπαδοπούλου με την γυμναστική ξεκίνησε από πολύ μικρή, όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Περνώντας από την ενόργανη και ρυθμική γυμναστική τελικά ενασχολήθηκε με την...