Ταξιδεύοντας στο αυτοκίνητο με τα παιδιά

1.    Εξασφαλίστε σκιά στο αυτοκίνητο.  Βάλτε αντηλιακές μεμβράνες- αν προετοιμάζεστε καιρό πριν- ή αλεξήλια (προστατευτικά για τον ήλιο) στα πίσω παράθυρα, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν πέφτει ο ήλιος πάνω στο παιδί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Εκτός από το θέμα της ζέστης και της ταλαιπωρίας, το παιδί θα καεί από τον ήλιο! Εναλλακτικά, ένα οποιοδήποτε πανί  ή πετσέτα που θα εμποδίζει τον ήλιο αρκεί στη δύσκολη ώρα. Όμως έχετε υπόψη σας ότι τα αλεξήλια και τα πανιά περιορίζουν πολύ την ορατότητα του οδηγού κατά την οδήγηση.

2.     Εξασφαλίστε σωστή θερμοκρασία στο αυτοκίνητο. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά – και ιδιαίτερα τα βρέφη- υποφέρουν πάρα πολύ από τη ζέστη. Προτιμήστε να τα ντύσετε  ελαφριά και να έχετε και ένα σεντονάκι ή μια πικέ κουβερτούλα αν πιστεύετε ότι μπορεί από τον κλιματισμό να κρυώνουν.

3.    Δεν αφήνετε ΠΟΤΕ παιδί κλειδωμένο στο αυτοκίνητο μόνο του με κλειστά παράθυρα- ούτε καν μισάνοιχτα. Στο κλειδωμένο αυτοκίνητο αναπτύσσονται πολύ γρήγορα υψηλές θερμοκρασίες θανατηφόρες για τον άνθρωπο.

4.    Δεν αφήνετε ΠΟΤΕ παιδί μικρό μόνο του στο αυτοκίνητο γενικά. Μπορεί να λύσει το χειρόφρενο, να βάλει μπροστά τη μηχανή, να χτυπήσει άσχημα τόσο το ίδιο όσο και άλλοι γύρω σας.

5.    Στον  χρόνο του  ταξιδιού  σας θα συμπεριλάβετε και συχνές στάσεις –κάθε μια με μιάμιση ώρα το πολύ-  θα πρέπει να κινητοποιείτε τα παιδιά, αλλιώς θα είναι πολύ άβολο να μένουν καθηλωμένα σε τόσο μικρό χώρο.

6.    Κρατάτε μαζί σας στην καμπίνα του αυτοκινήτου αυτά που σίγουρα θα σας ζητήσουν- νερό, μπισκότα, εύκολα φρούτα πχ μπανάνα ή κράκερς, πάνες και μωρομάντηλα, δεύτερες αλλαξιές από ρούχα, τα αγαπημένα τους κουκλάκια.  

7.    ΝΕΡΟ. Τα μικρότερα παιδιά - βρέφη και νήπια- δεν θα σας ζητήσουν μόνα τους νερό, εσείς θα πρέπει να τους  δίνετε συχνά δροσερό νερό, ώστε να μην αφυδατωθούν.   

8.     Για να μην ταλαιπωρηθείτε όλοι μαζί, προσπαθήστε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας πάνω στο πρόγραμμα των παιδιών σας. Προτιμήστε να ταξιδέψετε τις ώρες που εκείνα έτσι κι αλλιώς κοιμούνται, οπότε δε θα βαρεθούν και δε θα κλαίνε. Εξασφαλίστε στάση και φαγητό τις ώρες που ξέρετε ότι θα πεινάσουν. Μην διαλέξετε να τους γνωρίσετε νέες γεύσεις και νέες συνήθειες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

9.    Πολλά παιδιά ζαλίζονται λόγω της κίνησης του αυτοκινήτου. Ανοίξτε λίγο τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας, κάντε μια στάση και κρατάτε πάντοτε σακούλες μέσα στο αυτοκίνητο για τη δύσκολη ώρα…

10.    Αν το παιδί παίρνει συχνά ή συστηματικά ένα φάρμακο, πάρτε το μαζί και προβλέψετε να το μεταφέρετε ΣΩΣΤΑ (αν χρειάζεται ψυγείο, πχ, σε παγοκύστη) ή να έχετε μαζί σας τη συνταγή γιατρού να το πάρετε από εκεί που θα πάτε. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο αυτοκίνητο όταν θα το αφήσετε για τη στάση σας, θα ξεπεράσουν τους 45°C, ακόμη και αν εσείς θεωρείτε ότι είναι σε σκιερό μέρος. Πάρτε τα φάρμακα μαζί σας!

Σκεφτείτε ότι τα παιδιά σας δεν κάνουν τίποτε απλώς για να σας σπάσουν τα νεύρα. Αυτό που εσείς μπορεί να θεωρείτε χαλαρωτικές/ εναλλακτικές /οικογενειακές  διακοπές, για εκείνα μπορεί να είναι ταλαιπωρία.  Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να απασχοληθούν στο αυτοκίνητο -παιχνίδια, τραγούδια, παραμύθια στο ραδιόφωνο…  Αν προβλέψετε  για τις αναμενόμενες ανάγκες τους, θα περάσετε κι εσείς πολύ καλύτερα στο ταξίδι σας με το αυτοκίνητο!

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...