Αλλεργική πρωκτοκολίτιδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ήδη διαγνωσθεί μέσα στους πρώτου δύο μήνες ζωής.
Το συχνότερο σύμπτωμα της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδα είναι η εμφάνιση βλέννης (μύξας) στα κόπρανα η οποία συχνά αναμιγνύεται με αίμα το οποίο μπορεί να είναι πολύ μικρό ώστε να γίνει αντιληπτό από την πρώτη φορά, έως και αρκετά έκδηλο, ώστε να θορυβήσει τους γονείς.

Πολλά μωράκια που εμφανίζουν αλλεργική πρωκτοκολίτιδα είναι ιδιαίτερα ευερέθιστα καθώς έχουν κολικούς που τους προκαλούν κοιλιακό πόνο.
Έτσι λοιπόν είναι συχνό να ξυπνάνε τόσο κατά την ημέρα, όσο και τις βραδινές ώρες απότομα με έντονο κλάμα.
Ορισμένα μωρά εμφανίζουν και δερματικά αλλεργικά συμπτώματα, όπως εξάνθημα, έκζεμα κ.α.

Εάν το παιδί σας δείχνει ότι πονάει κατά τη διάρκεια της ημέρας και βλέπετε βλέννη στις κενώσεις του αλλά παρόλα αυτά δεν παρατηρείτε αίμα σε αυτά, καλό είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας ώστε να πραγματοποιήσει μία μικροσκοπική εξέταση κοπράνων που θα διαγνώσει την παρουσία αίματος.

Το συνηθέστερο αίτιο που προκαλεί τη νόσο είναι η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλατος (50% των παιδιών).
Σπανιότερα εμφανίζονται αλλεργίες σε άλλα προϊόντα όπως το αυγό, τα εσπεριδοειδή, τα σιτηρά και άλλα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια αυτής της αλλεργικής αντίδρασης δεν είναι γνωστά.

Πιθανολογείται ωστόσο ότι το έντερο των παιδιών αυτών παραμένει για κάποιο χρονικό διάστημα ανώριμο να δεχθεί τις πρωτεΐνες αυτές.
Η θεραπεία της αλλεργικής πρωκτοκολίτιδας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η αποφυγή των τροφίμων που την προκαλούν.
Έτσι λοιπόν η θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει για όσο διάστημα διαρκεί ο θηλασμός να διακόψει πλήρως την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, και των υπόλοιπων αλλεργιογόνων ουσιών.

Προσοχή όμως! Μην ξεχνάτε να αναπληρώνετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε ασβέστιο, καθώς με το θηλασμό καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες!
Για αυτό το λόγο θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά συμπληρώματα (500 mg την ημέρα αρκούν).
Μετά από τις αλλαγές αυτές στο διαιτολόγιο, αναμένεται μία σταδιακή βελτίωση των συμπτωμάτων, ενώ η πλήρης ύφεσή τους μπορεί να χρειαστεί 15 ημέρες με δύο μήνες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και αυτή η ιδιαίτερα αυστηρή δίαιτα, ωστόσο, δεν επαρκεί.
Εφόσον το μωρό σας συνεχίζει να εμφανίζει βλέννη και αιμορραγικές κενώσεις θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας ώστε να αποφασίσει εάν χρειάζεται το μωρό να μπει σε δίαιτα με ειδικά γάλατα (στοιχειακά γάλατα κλπ).
Το παιδί μου μεγαλώνει – πότε θα του βάλω στερεά τροφή;

Η εισαγωγή στερεών τροφίμων στη δίαιτα του μωρού ξεκινάει μεταξύ 4 και 6 μηνών.
Καλό είναι να τις αποφύγετε πριν τους 6 μήνες εάν το παιδί σας μεγαλώνει σωστά και εφόσον έχει αλλεργική πρωκτοκολίτιδα.
Χρησιμοποιήστε τις τροφές που συνηθίζεται να τρώτε και εσείς, ωστόσο φροντίστε να τις αλέθετε σωστά και συνεννοηθείτε με τον παιδίατρό σας για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσετε να το ταΐζετε.

Όταν το μωρό σας είναι 9 μηνών, και εφόσον βρίσκεται σε ειδική δίαιτα (είτε με το θηλασμό, είτε με γάλατα φόρμουλας, είτε με στερεές τροφές) για πάνω από 6 μήνες, μπορείτε πλέον να συνεννοηθείτε με τον παιδίατρό σας και να προσπαθήσετε να προσθέσετε στη διατροφή του κάποια από τις τροφές που είχατε αποκλείσει.

Στις περιπτώσεις του θηλασμού αυτό είναι πολύ πιο εύκολο καθώς η μητέρα μπορεί να επιλέξει με ασφάλεια τι θα προσθέσει στη διατροφή της.
Έχετε στα υπόψη ότι το μαγείρεμα ελαττώνει την αντιγονικότητα των πρωτεΐνων, οπότε και η αναμενόμενη αλλεργική απάντηση θα είναι μικρότερη από ότι αν τις καταναλώνατε ωμές.
Εάν το μωρό σας αντιδράσει με διαταραχές στις κενώσεις θα πρέπει να ξαναγυρίσετε στη δίαιτα που κάνατε πριν.

Σημείωση: εάν το παιδί σας είχε κάνει τεστ αλλεργίας και είχε βγει θετικό, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.
Ίσως χρειαστεί να πραγματοποιήσετε το τεστ αντοχής στις τροφές αυτές μέσα σε νοσοκομείο.

Η αλλεργική πρωκτοκολίτιδα είναι μία πάθηση που αυτοπεριορίζεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα εξαφανίζονται μέσα στο πρώτο έτος.
Δεν σχετίζεται με αναπτυξιακές διαταραχές και για αυτό το λόγο οι γονείς θα πρέπει να εφησυχάζονται.
Ορισμένα από τα παιδιά αυτά εμφανίζουν ατοπικές εκδηλώσεις (αλλεργία) ήπιας μορφής σε διάφορα αντιγόνα που παρατηρούνται στο περιβάλλον.

Ελεάνα Γκιώκα

Παιδίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιμελήτρια Ιατρικού Κέντρου Αθηνών
www.eleanagkioka.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της παιδιάτρου εδώ.

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ελεάνα Γκιώκα είναι επιμελήτρια στη Β` Παιδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών ενώ παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό παιδιατρικό ιατρείο. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου...