Κιλά της εγκυμοσύνης: πώς να τα χάσετε

Έχετε πάρει κιλά εγκυμοσύνης: Η επαναφορά του βάρους που είχατε πριν από την εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται σταδιακά, ιδανικά κατά τον πρώτο χρόνο μετά από τον τοκετό.

Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν βάρος με γρήγορο ρυθμό, τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Στη συνέχεια όμως καλό θα ήταν η απώλεια του βάρους να είναι σταδιακή και ιδανικά όχι μεγαλύτερη από μισό κιλό την εβδομάδα.

Κιλά εγκυμοσύνης: Συμβουλές για εύκολη απώλεια:

1. Τρώτε υγιεινά σνακ

Περιορίστε τη φρουκτόζη στην εγκυμοσύνη είτε μέσω των ποτών που καταναλώνετε είτε μέσα από τις τροφές και φυσικά από τα γλυκά.

Προτιμήστε σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως σύκα και σταφίδες ή κράκερ ολικής αλέσεως με λαχανικά και τυρί cottage τα οποία θα σας προκαλέσουν αίσθημα κορεσμού.

Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα όλη την ημέρα έτσι ώστε να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου σας στο αίμα σταθερά και να μην υπερκαταναλώνετε τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καταναλώστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, που είναι ιδανικοί για μικρογεύματα.

2. Σωστή διατροφή εγκύου

- Εντάξτε στην καθημερινή διατροφή σας φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Θα προσφέρουν στον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες), χωρίς να σας προσφέρουν πολλές θερμίδες.

- Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε το λευκό κρέας και το ψάρι. Προτιμήστε το άπαχο κρέας και αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κόκκινο κρέας και την πέτσα από τα πουλερικά.

- Περιορίστε τα προστιθέμενα λίπη και έλαια που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά (π.χ. βούτυρο) και αποφύγετε τα trans λιπαρά (που περιέχονται σε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα).

Αντικαταστήστε τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και χρησιμοποιείστε ως πρώτη επιλογή το ελαιόλαδο.

3. Θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται ότι βοηθά στη γρηγορότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης και στην επαναφορά του βάρους της στην παλαιότερη κατάσταση ενώ παράλληλα προσφέρετε στο βρέφος την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF συνίσταται αποκλειστικός μητρικός θηλασμός κατά τους έξι πρώτους μήνες ζωής του βρέφους. Δείτε εδώ ένα πρόγραμμα διατροφής για λεχώνα που θηλάζει.

4. Άσκηση μετά τον τοκετό:

Είναι το σώμα σας έτοιμο; Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική με την υγιεινή διατροφή. Φροντίστε να είστε σωματικά δραστήριες για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα τις περισσότερες ημέρες τις εβδομάδας, αν δεν μπορείτε όλες.

Ξεκινήστε με ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα (π.χ. με το καροτσάκι του μωρού σας). Για εσάς που θηλάζετε η σωματική δραστηριότητα δεν επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Σε μερικές περιπτώσεις έπειτα από έντονη άσκηση το μωρό σας ενδέχεται να είναι ανήσυχο την ώρα του θηλασμού εξαιτίας της παρουσίας γαλακτικού οξέος στο γάλα, το οποίο παράγεται ύστερα από έντονη άσκηση.

Τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στον οργανισμό πέφτουν εντός δύο ωρών από τη διακοπή της άσκησης.

5. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό

Αν δεν μπορείτε να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε όσο κι αν προσπαθείτε καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου που θα σχεδιάσει το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για την περίπτωση σας.

Μην ξεχνάτε!

Το σημαντικότερο είναι να είστε επιεικής με τον εαυτό σας και να τον ενθαρρύνετε.

Είναι μία μεγάλη αλλαγή για το σώμα σας η εγκυμοσύνη και γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή ώστε να καταφέρετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

 

Αγγελική Μοράρη BSc,

MSc© στην Κλινική Διαιτολογία

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: angelikimorari@hotmail.com

diatrofiki-pyramida.gr

Περισσότερα άρθρα μου εδώ.