Γιατί το παιδί μου βρέχει το κρεβάτι του;

Αυτό είναι κάτι βέβαια, που μπορεί να συμβεί σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό μετά τη διακοπή της πάνας, δηλαδή περίπου στην ηλικία των 2-3 ετών. Τα περισσότερα παιδιά που εμφανίζουν νυχτερινή ενούρηση, σαφώς και δεν το κάνουν σκόπιμα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί είτε να είναι συνεχές είτε να εμφανιστεί ξαφνικά.

Οι λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι οργανικοί ή ψυχολογικοί. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οφείλεται:
• Στην καθυστερημένη ανάπτυξη του παιδιού: τα παιδιά που έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα, μπορεί να μην έχουν πλήρη αίσθηση της κύστης τους, όταν αυτή είναι γεμάτη.
• Στη μικρή χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης. Όταν ένα παιδί έχει μικρότερη από το φυσιολογικό ουροδόχο κύστη, μπορεί να είναι πιο επιρρεπές στο να «βρέξει» το κρεβάτι του.
• Στην πολύ χαμηλή έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH), κατά τη διάρκεια της νύχτας.
• Στον βαθύ ύπνο. Όσο πιο βαθιά κοιμάται ένα παιδί τόσο πιο πιθανόν είναι να εμφανίσει νυχτερινή ενούρηση.
• Σε ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Πολλές φορές η νυχτερινή ενούρηση, μπορεί είναι αποτέλεσμα του έντονου άγχους που μπορεί να βιώνει ένα παιδί, λόγω ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι οι συγκρούσεις στο σπίτι, το διαζύγιο, η απώλεια ενός μέλους της οικογένειας, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, κ.α. Ωστόσο, μπορεί και η ίδια η νυχτερινή ενούρηση, να προκαλέσει άγχος, στρες, ντροπή και αμηχανία στα παιδιά, επιδεινώνοντας έτσι, το ήδη υπάρχων πρόβλημα.
• Στην κληρονομικότητα. Στην περίπτωση που ο ένας ή και οι δύο γονείς, έχουν ιστορικό νυχτερινής ενούρησης, τότε είναι πιο πιθανόν να συμβεί αυτό και στο παιδί τους.
Στις περιπτώσεις, όπου η νυχτερινή ενούρηση είναι δευτεροπαθής, δηλαδή όταν εμφανίζεται έπειτα από ένα διάστημα, όπου το παιδί δεν έβρεχε το κρεβάτι του, είναι πιο πιθανόν να οφείλεται σε κάποια ιατρική κατάσταση, όπως είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Συγχρόνως, όμως μπορεί να έχει πυροδοτηθεί από κάποιο στρεσογόνο γεγονός, όπως είναι για παράδειγμα ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια.
Οι γονείς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως όταν το παιδί τους «βρέχει» το κρεβάτι του, δεν το κάνει επίτηδες ή επειδή βαριέται να πάει στην τουαλέτα. Δεν το τιμωρούμε για αυτή του την πράξη που άλλωστε δεν γίνεται με τη θέλησή του, ούτε το μαλώνουμε, καθώς το μόνο που θα πετύχουμε με αυτό τον τρόπο θα είναι να επιδεινώσουμε την κατάσταση.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797