Κολπικές μυκητιάσεις στην εγκυμοσύνη

Ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού η εμφάνισή τους γίνεται πιο συχνή, καθώς φαίνεται ότι η εφίδρωση στην ευαίσθητη περιοχή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής τους.

Σε γενικές γραμμές δε θεωρούνται παθολογικές, καθώς είναι αναμενόμενο μία γυναίκα να έχει μία φυσιολογική ποσότητα μυκήτων στον κόλπο της.
Ωστόσο, όταν η ανάπτυξή τους αυξάνεται σημαντικά, προκαλεί συμπτώματα όπως η φαγούρα, το τσούξιμο κατά την ούρηση και ο πόνος κατά την επαφή. 

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που παρατηρούνται φυσιολογικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης βοηθάνε την ανάπτυξη των μυκήτων.
Αυτό οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής γλυκογόνου (μιας ουσίας που θεωρείται θρεπτική για τους μύκητες) από τα κύτταρα του κόλπου.

Εφόσον πιστεύετε ότι πάσχετε από κολπική μυκητίαση και είστε έγκυος θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας σε κάθε περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές η θεραπεία περιλαμβάνει την τοπική αγωγή με κολπικά υπόθετα και με καλλυντικές κρέμες που μπορείτε να λάβετε στα περισσότερα φαρμακεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες από τις θεραπείες αυτές μπορεί να σας προκαλέσουν πιο έντονα συμπτώματα.

Φροντίστε να διακόψετε την αγωγή άμεσα και ενημερώστε το γιατρό σας.

Μπορεί η κολπική μυκητίαση να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου;
Η κολπική μυκητίαση δεν επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης σας, ούτε την υγεία του εμβρύου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες συστολές Braxton-Hicks (προπαρασκευαστικές ωδίνες που εμφανίζονται σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα πρόωρου τοκετού, εκτός και αν υπάρχει και άλλη συνυπάρχουσα παθολογία (ανεπάρκεια τραχήλου κλπ).
Πόσο επικίνδυνη θεωρείται η παρουσία μυκήτων κατά τη διάρκεια του τοκετού για τη μητέρα και το νεογνό;

Η κολπική μυκητίαση κατά τον τοκετό δεν επηρεάζει την υγεία του νεογνού.
Ακόμα και εάν το νεογνό έρθει σε επαφή με τους μύκητες κατά τη δίοδό του από το κολπικό κανάλι, σπάνια θα εμφανίσει συμπτώματα.

Τα συνηθέστερα εξ αυτών είναι η παρουσία μυκήτων (λευκωπού επιχρίσματος) γύρω από το στόμα και στη γλώσσα και αντιμετωπίζονται με τοπική θεραπεία.

Σε ορισμένες γυναίκες, όταν ο κόλπος εμφανίζει έντονη φλεγμονή από την κολπική μυκητίαση, μπορεί να προκληθούν τραυματικές κακώσεις (ρήξεις) κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, η υγεία της γυναίκας δεν κινδυνεύει, καθώς τα τραύματα αυτά θεωρούνται φυσιολογικά και επουλώνονται επαρκώς κατά τη διάρκεια της λοχείας.

 

vasilis pergialiotis

Περγιαλιώτης Βασίλης
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικόν
www.gynaikologia.eu

Διαβάστε ακόμη: Αποκόλληση πλακούντα. Γράφτηκε από τον  Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός...