Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση επιτρέπει την ενδελεχή εξέταση του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γυναικολόγος χρησιμοποιεί ένα ειδικό διαγνωστικό εργαλείο (το κολποσκόπιο) με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να μεγεθύνει την εικόνα ώστε να διαγνώσει βλάβες οι οποίες θα μπορούσαν να χαθούν κατά την απλή επισκόπηση με γυμνό μάτι. Η εξέταση διαρκεί λιγότερο από 15 λεπτά εφόσον δε συνοδεύεται από συμπληρωματική βιοψία και είναι ανώδυνη, όπως και η εξέταση κατά Παπανικολάου.

Πότε πραγματοποιείται κολποσκόπηση;

Σε γενικές γραμμές η εξέταση πραγματοποιείται όταν ανιχνευθεί στην εξέταση κατά Παπανικολάου λοίμωξη του τραχήλου της μήτρας από τον ιό των κονδυλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) καθώς και σε γυναίκες που έχουν εκδηλώσει κλινικά τη λοίμωξη αυτή με βλάβες που μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ χαμηλού και υψηλού βαθμού. Οι βλάβες αυτές έχουν συνδεθεί με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους έχει περιορίσει σημαντικά τα ποσοστά της νόσου. 

Η κολποσκόπηση αποτελεί μέρος της γυναικολογικής εξέτασης σε κάθε ασθενή;

Η κολποσκόπηση αποτελεί ειδική διαγνωστική μέθοδο και δε θα πρέπει να πραγματοποιείται σε γυναίκες με φυσιολογική εξέταση Παπανικολάου. Λόγω της χαμηλής ειδικότητας της είναι δυνατό να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς πολλές φορές οι βλάβες είναι μη ειδικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, όταν ο γυναικολόγος ανιχνεύει με την άμεση όραση (χωρίς κολποσκόπιο) κλινικά ύποπτη βλάβη, η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τη λήψη του αποτελέσματος της εξέτασης Παπανικολάου.

Η εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται πάντα από λήψη βιοψιών;

Σε γενικές γραμμές όχι. Οι κατευθυντήριες οδηγίες τόσο της Αμερικανικής, όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου είναι ιδιαίτερα αναλυτικές και συγκεκριμενοποιούν το είδος της παρέμβασης στην περίπτωση ανεύρεσης βλαβών στο γεννητικό σύστημα. Η τήρηση των οδηγιών αυτών επιτρέπει την αποφυγή επεμβάσεων που δε φαίνεται να ωφελούν τις γυναίκες, μειώνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα επιπλοκών.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της εξέτασης;

Σπάνιες επιπλοκές της λήψης βιοψιών είναι η αιμορραγία, η λοίμωξη, ο πυρετός και ο κοιλιακός πόνος. Η εξέταση θα πρέπει να πραγματοποιείται ιδεατά μετά τη λήξη της εμμήνου ρύσης, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές καθώς και η χρήση ενδοκολπικού ταμπόν 2-3 ημέρες πριν. Γυναίκες με διαταραχές στο μηχανισμό της πήξης καθώς και αυτές που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να ενημερώνουν το θεράποντα ιατρό.

Η λήψη βιοψιών είναι επώδυνη;

Η λήψη βιοψιών από τον κόλπο και τον τράχηλο είναι μία εξέταση που συχνά προκαλεί δυσφορία στην ασθενή καθώς μπορεί να αισθάνεται πίεση και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά (υπογάστριο). Ωστόσο, σπάνια είναι επώδυνη. 

Τι θα πρέπει να αποφεύγεται μετά την εξέταση;

Εφόσον η κολποσκόπηση δε συμπληρωθεί από λήψη βιοψιών η γυναίκα μπορεί να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες. Σε αντίθετη περίπτωση συνιστάται η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και οι κολπικές πλύσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα λίγων ημερών.

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Βασίλειος Περγιαλιώτης είναι πανεπιστημιακός υπότροφος (τέως βαθμίδα λέκτορα) στην Γ` Πανεπιστημιακή κλινική του Γ.Ν.Α. Αττικόν και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ερεύνης Ν.Σ. Χρηστέας. Παράλληλα διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Λεωφόρο Κηφισίας 5 στους Αμπελόκηπους. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004 και ακολούθως εργάστηκε ως αγροτικός ιατρός στο περιφερειακό ιατρείο Αγίας Σοφίας στην Εύβοια, ενώ παράλληλα κάλυπτε και τις εφημερίες του χειρουργικού τομέα στο Π.Γ.Ν. Χαλκίδας. Ειδικεύτηκε στη Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γ.Ν.Α. Λαϊκό και ακολούθως στην Α` Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα. To 2011 ολοκλήρωσε μετά από εξετάσεις το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών “Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική” με βαθμό άριστα. Το 2013 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό άριστα, με γνωστικό αντικείμενο τον καρκίνο του μαστού. Από το 2014 έχει αναλάβει ως επιστημονικός υπεύθυνος την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στη διεξαγωγή βασικής και κλινικής έρευνας καθώς και στην εξοικείωση με τη δισδιάστατη όραση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Για την επιστημονική του δραστηριότητα έχει λάβει το Βραβείο Παπανικολάου το 2014, το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο 21ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος το 2015 και το βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λιπιδιολογίας το 2015. Είναι εκπαιδευτής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Ρομποτική Χειρουργική και Τηλεχειρουργική” της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει στο βιογραφικό του πολυάριθμες ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε διεθνή περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (Impact factor). Ταυτόχρονα είναι μέλος της συντακτικής ομάδας σε περισσότερα από 10 διεθνή περιοδικά.

Διαβάστε όλα τα άρθρα του γιατρού με ένα κλικ εδώ.

 

Βασίλειος Περγιαλιώτης MSc, PhD Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Πανεπιστημιακός υπότροφος Γ` Μαιευτικής Κλινικής Γ.Ν.Α. Αττικό www.gynaikologia.eu Ο Χειρουργός...