Πώς επανέρχεται η σεξουαλική μας ζωή μετά την εγκυμοσύνη

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως το διάστημα της λοχείας, η γυναίκα έχει ως κυρίαρχο μέλημά της το νέο μέλος της οικογένειας, και όχι τόσο την ανάκτηση της σεξουαλικής της ζωής. Αυτό σε συνδυασμό με τις ορμόνες, τις αλλαγές που πιθανόν έχουν επέλθει, όχι μόνο στην καθημερινότητά της, αλλά και στο σώμα της, μπορεί να την οδηγήσουν σε έκπτωση της ερωτικής της διάθεσης.

Όταν δύο σύντροφοι υποδέχονται το νέο μέλος της οικογένειας, μπορεί να νιώθουν αμηχανία, φόβο και άγχος, απέναντι στο «άγνωστο» και την ευθύνη που συνεπάγεται για έναν γονιό ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή. Έτσι, το παιδί αποκτά κυρίαρχο ρόλο στη ζωή των γονέων, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ιδιαίτερα οι μητέρες, φαίνεται να αναλαμβάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό την φροντίδα και την επιμέλεια του παιδιού.

Μάλιστα, όταν υπάρχει συναισθηματική απόσταση και ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο συντρόφους, η μητέρα τείνει να εστιάζει περισσότερο στο γονεϊκό της ρόλο, παρά στο συζυγικό, αναζητώντας την συναισθηματική κάλυψη που της λείπει, από το παιδί της.

Για έναν άνδρα, η στάση αυτή της γυναίκας, μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, καθώς μπορεί να νιώσει πως παραγκωνίζεται και απορρίπτεται σεξουαλικά από τη σύντροφό του. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν απουσιάζουν συμπεριφορές από τη μεριά του άνδρα, που δημιουργούν συναισθήματα ενοχής και άγχους στη γυναίκα, η οποία όταν δεν λαμβάνει την κατανόηση και τη στήριξη που χρειάζεται σε αυτή τη φάση της ζωής της, απομακρύνεται περισσότερο.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί ένας άνδρας να βλέπει τη γυναίκα του πλέον μόνο ως μητέρα των παιδιών του και να καταδικάζει οποιαδήποτε σεξουαλική συμπεριφορά ή εκδήλωση ερωτικής διάθεσης και πρόκλησης από την πλευρά της συζύγου του. Προκειμένου ένα ζευγάρι να καταφέρει να εξισορροπήσει ανάμεσα στο γονεϊκό και το συζυγικό του ρόλο, πρέπει να υπάρξει αμοιβαία προσπάθεια και κατανόηση. Είναι σημαντικό λοιπόν, ο άνδρας να βρίσκεται δίπλα στη σύζυγό του, να τις κάνει κομπλιμέντα και να της δείχνει ότι την ποθεί, χωρίς όμως να την πιέζει. Η αφειδώλευτη εκδήλωση της αγάπης του, η τρυφερότητα, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χρειάζεται η γυναίκα να νιώσει και να λάβει από το σύζυγό της, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περίοδο της λοχείας.

Από τη μεριά τους οι γυναίκες, πρέπει να αγαπούν και να φροντίζουν το σώμα και την εικόνα τους, να αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους, να μην φοβούνται να δείξουν στο σύντροφό τους τη σέξι και θηλυκή πλευρά τους. Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης, η κρεβατοκάμαρα να αποτελεί τον ιδιωτικό χώρο του ζευγαριού, απομακρύνοντας οτιδήποτε μωρουδιακό, τουλάχιστον από το κρεβάτι. Όσες λοιπόν, είστε νέες μητέρες, μη διστάσετε να αυτοϊκανοποιηθείτε ή να ζητήσετε από το σύζυγό σας να σας φιλήσει, να σας αγγίξει, να σας χαϊδέψει. Κάντε ασκήσεις Kegel, προκειμένου να εκγυμνάσετε την λεκάνη σας. Χρησιμοποιήστε λιπαντικό στην περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής κολπική εφύγρανση, ώστε να γίνει πιο εύκολα η διείσδυση.

Τέλος, μη φοβάστε να συζητήσετε ανοιχτά με το σύζυγό σας οτιδήποτε σας απασχολεί ή σκέφτεστε και αναζητήστε από κοινού λύσεις για ότι σας προβληματίζει.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797

Blog Tags: