Πώς η μητέρα αντιμετωπίζει το αγοράκι της που μεγαλώνει;

Γιατί παρόλα όσα γράφονται οι σύγχρονες και «διαβασμένες» μαμάδες εξακολουθούν και φέρονται όπως οι δικές τους μαμάδες που είχαν σύμμαχο την άγνοια στο δική τους εποχή;

Πρώτος ο γνωστός σε όλους μας Freud περιέγραψε το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα στο φαλλικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ωρίμανσης του αγοριού (3 – 5 ετών), όπου η μητέρα είναι ο έρωτάς του! Ο πατέρας θεωρείται ο ισχυρός αντίζηλος με τον οποίο σχετίζεται μέσω αμφιθυμικών συναισθημάτων, τα οποία σιγά σιγά αρχίζει και ταυτίζεται με την πατρική φιγούρα, αναζητώντας μια γυναίκα σαν τη μητέρα του.

Πως όμως η μητέρα διαχειρίζεται το μεγάλωμα του αγοριού της; Του αγοριού που μέχρι εχθές την έβλεπε ως Θεά αλλά σήμερα αρχίζει και την αμφισβητεί; Του αγοριού εκείνου που νιώθει ότι χάνει την πρωτιά στη ζωή του καθώς μεγαλώνει; Ερωτήσεις όπου οι απαντήσεις έρχονται μέσα από την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα της μητέρας.

Τι εννοώ; Ότι όσο πιο ώριμη μπορεί να είναι η μητέρα και να τα έχει καλά με τον εαυτό της, διαχωρίζοντας την συζυγική από την μητρική της ιδιότητα, μπορεί να βρίσκεται κοντά στον γιο της προσφέροντάς του την αγάπη της χωρίς να τον πνίγει. Είναι εκεί για αυτόν, παρούσα ως αρκετά καλή μητρική φιγούρα δίνοντάς του την δυνατότητα να ανακαλύψει τον κόσμο και τον εαυτό του.

Εξάλλου η σχέση που θα διαμορφώσει μαζί της θα καθορίσει και το πρότυπο της σχέσης του με τις γυναίκες, αφού μέσα από την επαφή μαζί της μαθαίνει τι να περιμένει από το άλλο φύλο. Μέσα από τα μάτια της θα μάθει την δική του αξία και την σημασία του για τους άλλους αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

Η μητέρα οφείλει (όπως και ο πατέρας άλλωστε) όταν ο γιος της μπει στην εφηβεία, να αρχίσει να πηγαίνει σιγά σιγά όλο και πιο πίσω, αφήνοντάς του το χώρο και το περιθώριο να πειραματιστεί, να κάνει τα λάθη του αλλά και να μάθει μέσα από αυτά!

Αν εκείνη τρέχει να «προλάβει» το κακό που μπορεί να βρει το γιο της, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να μεγαλώσει ένα ανώριμο και εξαρτημένο παιδί που θα παραμένει παιδί …άσχετα από την βιολογική του ηλικία!

 

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797