Παίζοντας στην παιδική χαρά με άγνωστα παιδιά

Παίζοντας στην παιδική χαρά με άγνωστα παιδιά

Η βόλτα στην παιδική χαρά είναι μία από τις αγαπημένες ασχολίες των παιδιών. Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το χρόνο που περνά παίζοντας με τα άλλα παιδάκια;

Ενώ στον παιδικό σταθμό τα πάντα είναι οργανωμένα με τάξη και προσοχή, στην παιδική χαρά βλέπουμε ξαφνικά το παιδί μας να τρέχει και να παίζει με άγνωστα παιδιά. Γεγονός βέβαια πολύ καλό, γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να είναι κοινωνικά, να μοιράζονται και να επικοινωνούν με άλλα άγνωστα παιδιά. Όμως και οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το μικρό τους να ευχαριστηθεί και να διασκεδάσει με την καινούργια παρέα του.

Πάρτε μαζί σας περισσότερα παιχνίδια

Μία μπάλα είναι ιδανική για να «σπάσει» ο πάγος. Όλα τα παιδάκια θα θέλουν να παίξουν. Μέχρι που ένα από αυτά θα πιάσει την μπάλα και δεν θα την αφήνει! Έχετε λοιπόν μαζί σας κάποιο άλλο παιχνίδι για να αποσπάσετε την προσοχή από την μπάλα και να γλιτώσετε έτσι τον καυγά πριν κλιμακωθεί!

Εντοπίστε τη μαμά του άλλου παιδιού

Δεν χρειάζεται φυσικά άδεια για να παίξουν τα παιδιά, αλλά είναι καλό να πείτε μία καλημέρα και να κουβεντιάσετε. Ακόμη και ένα ευγενικό χαμόγελο επιτρέπει στην άλλη μητέρα να καταλάβει ότι είστε ευχαριστημένη που τα παιδιά παίζουν μαζί.

Προετοιμαστείτε για να προτείνετε παιχνίδια

Επειδή τα μικρά παιδιά σκέπτονται μόνο τον εαυτό τους, το να παίξουν με άλλα παιδάκια μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Όμως τα ομαδικά παιχνίδια θα ευκολύνουν πολύ την κατάσταση. Διοργανώστε αγώνα τρεξίματος μέχρι τις κούνιες και πίσω. Βάλτε τα να χτίσουν το πιο ψηλό κάστρο στην άμμο ή πιο παιδάκι θα κατέβει περισσότερες φορές από την τσουλήθρα, βέβαια δεν τα αφήνετε λεπτό από τα μάτια σας.

Διδάξτε τους να μοιράζονται

Πολλές φορές ακόμη και ένα καινούργιο παιχνίδι, που μόλις βγάλατε από την τσάντα σας, δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των νηπίων από μία αψιμαχία και είναι πολύ μικρά ακόμη για να λύσουν μόνα τους τις διαφορές τους. Είναι η στιγμή που πρέπει να επέμβετε. Πείτε : «ο Νίκος θα έχει το παιχνίδι για πέντε λεπτά και μετά θα το πάρει ο Γιάννης για επίσης πέντε λεπτά». Ρυθμίστε το τηλέφωνό σας να χτυπήσει για να το καταλάβουν στα πέντε λεπτά και απασχολείστε το παιδί σας ή το φίλο του με κάτι άλλο, έως ότου φτάσει πάλι η σειρά του.

Έχετε το νου σας για κάποιο πρόβλημα

Όταν ο εκνευρισμός φουντώσει μπορεί να αρχίσουν τα σπρωξίματα, τσιμπήματα ή το δάγκωμα. Βέβαια η δική σας σαφή εντολή απαγορεύονται τα χτυπήματα μάλλον θα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Αν όχι, πρέπει να πάτε αμέσως σπίτι. Έτσι θα καταλάβει το παιδί ότι η κακή συμπεριφορά σημαίνει το τέλος της εξόδου στην παιδική χαρά. Αν όμως είναι ένα άλλο παιδάκι που φέρεται άσχημα, αφήστε την δική του μητέρα να επέμβει. Αν δεν το κάνει γιατί ίσως δεν το πρόσεξε, μπορείτε ευγενικά να της εξηγήσετε τι συνέβη και έχετε το νου σας να μην συμβεί πάλι.

Μην πιέζετε το παιδί

Όλα τα παιδάκια δεν ενδιαφέρονται να παίζουν με τα άλλα παιδιά στην παιδική χαρά. Αν συμβαίνει αυτό και με το δικό σας δεν πειράζει. Προτιμά να είναι κολλημένο σε σας; Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν είστε πολύ «διασκεδαστική» για το καλό του παιδιού. Εάν κάνετε λίγο πίσω τότε το παιδάκι σας θα αναζητήσει ένα φιλαράκο στην παιδική χαρά που θα είναι πιο κοντά στην ηλικία του.

Μην αμελείτε τη βόλτα στην παιδική χαρά. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για να τρέξει, να παίξει και να κάνει καινούργιες γνωριμίες.