Πνιγμός και δευτεροβάθμιος ή ξηρός πνιγμός

Πνιγμός και δευτεροβάθμιος ή ξηρός πνιγμός

Τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο πνιγμού. Μόλις φτάσουν οι πρώτες ζεστές ημέρες του χρόνου, όλοι κάνουμε σχέδια για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, και τις βόλτες στην πισίνα ή την παραλία.

Και ενώ οι στιγμές αυτές είναι πολύ χαρούμενες και διασκεδαστικές για όλη την οικογένεια, να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να παρακολουθείτε από κοντά τα παιδιά. Δηλαδή να μην τα χάνετε από τα μάτια σας ούτε για ένα δευτερόλεπτο.
Κάθε χρόνο, στην Αμερική οι στατιστικές είναι τρομακτικές. Περίπου 3.800 άτομα πνίγονται. Είναι η βασική αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας από 1 έως 4 ετών. Ενώ η πισίνα στο σπίτι είναι ο πιθανότερος τόπος ατυχήματος για το μικρό παιδί, μην αγνοήσετε τον κίνδυνο της μπανιέρας όταν πρόκειται για βρέφος.

Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και τι να κάνουν σε περίπτωση πνιγμού, μπορεί να βοηθήσει να σώσουν μία ζωή.

Σημάδια πνιγμού.
Το έχουμε δει πολλές φορές στη τηλεόραση και στο σινεμά. Το άτομο που κινδυνεύει κουνάει τα χέρια άτσαλα και φωνάζει βοήθεια. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι ακριβώς. Ο πνιγμός είναι συνήθως αθόρυβος και γρήγορος.
Πρώτη προτεραιότητα του οργανισμού είναι να πάρει οξυγόνο, έτσι ένα παιδάκι δεν μπορεί να φωνάξει. Και θα χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να ανέβει στην επιφάνεια. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν παιχνίδι. Οι γονείς λίγο πιο μακριά δεν καταλαβαίνουν ότι το παιδί κινδυνεύει.

Δείτε μερικά σημάδια ότι ένα άτομο κινδυνεύει:

  • Προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά δεν κάνει καθόλου πρόοδο προς τα εμπρός.
  • Τα μαλλιά του κρέμονται πάνω στο μέτωπο ή τα μάτια (αν βέβαια είναι αρκετά μακριά)
  • Το κεφάλι γέρνει προς τα πίσω με ανοικτό το στόμα
  • Λαχανιάζει ή έχει δύσπνοια
  • Ορθάνοικτα μάτια ή σφιχτά κλεισμένα
  • Στόμα στο επίπεδο του νερού ενώ το κεφάλι είναι χαμηλά
  • Σώμα σε μία σχεδόν κατακόρυφη θέση, με ελάχιστη ή καμία κίνηση των ποδιών
  • Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.

Τι πρέπει να κάνετε αν αναπνέει:
Αν είναι αναίσθητο αλλά αναπνέει, καλέστε αμέσως το πρώτο βοηθειών. Αν έχει τις αισθήσεις του, βήχει και είναι φοβισμένο, είναι καλό σημάδι. Βοηθήστε το να ηρεμήσει. Βέβαια να το παρακολουθείτε στενά τις επόμενες ώρες και ημέρες. Εάν παρατηρήσετε επίμονο βήχα, δυσκολία στην αναπνοή κόπωση ή οτιδήποτε που δεν είναι συνηθισμένο, πηγαίνετε κατ’ ευθεία στο νοσοκομείο. Γιατί αυτά μπορεί να είναι σημάδια δευτεροβάθμιου ή ξηρού πνιγμού.

Εάν δεν αναπνέει:
Εάν δεν βήχει ή δεν ανταποκρίνεται όταν το βγάλετε από το νερό, δείτε αν αναπνέει. Αν όχι καλέστε αμέσως το πρώτο βοηθειών και εσείς ή κάποιο άλλο άτομο που ξέρει κάντε του CPR. Καρδιο αναπνευστική αναζωογόνηση.
Ακόμη και αν έχει εισπνεύσει νερό, οι θωρακικές συμπιέσεις θα πρέπει να το βοηθήσουν να το βγάλει. Συνεχίστε να κάνετε τις κινήσεις αυτές μέχρι να αρχίσει να αναπνέει και να φτάσει η βοήθεια.
Δευτεροβάθμιος ή ξηρός πνιγμός. Τι είναι;
Είναι ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιος αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίος αν παραβλέψουμε τα συμπτώματα. Κάθε φορά που ένα υγρό όπως το νερό, πηγαίνει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Το σώμα στη συνέχεια στέλνει τα υγρά, από τα άλλα μέρη του σώματος στους πνεύμονες με την ελπίδα να βοηθήσει. Αλλά αντί γι’ αυτό τα υγρά αφήνουν λίγο έως καθόλου χώρο για την αναπνοή, έτσι μπορεί να προκληθεί καρδιακή ανακοπή ή θάνατος. Ο πνιγμός αυτός μπορεί να συμβεί λεπτά ή και μέχρι τρεις ημέρες που το νερό έφτασε στους πνεύμονες.

Τι να κάνετε:
Μείνετε σε επιφυλακή για τις επόμενες ώρες και ημέρες αν παρατηρήσετε τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Επίμονο βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Μεγάλη κόπωση
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Αλλαγές στη διάθεση
  • Δυσκολία στην ομιλία
  • Χλωμό χρώμα
  • Σύγχυση ή αποπροσανατολισμό
  • Απώλεια ελέγχου του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.
  • Η λήψη άμεσης βοήθειας στο νοσοκομείο, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για πλήρη αποκατάσταση του μικρού.

Φυσικά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όταν έχετε προετοιμαστεί σωστά και ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλείας στην πισίνα ή στη θάλασσα.
Εάν έχετε πισίνα, ο φράχτης γύρω της πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο ψηλός και να μην υπάρχει δίπλα κανένα έπιπλο που μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει. Να είστε πάντα σε κοντινή απόσταση από το παιδί, να έχετε δίπλα σας ένα τηλέφωνο και κάποιο σωσίβιο.
Επίσης μία πολύ καλή ιδέα είναι να σιγουρευτείτε ότι όλοι στο σπίτι σας ξέρουν καλά μπάνιο, από την ηλικία των 4 ετών μπορεί και το μικρό σας να μάθει μπάνιο. Και να θυμάστε πάντα ότι το να ξέρει μπάνιο δεν θα πει ότι οπωσδήποτε θα ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει σε κάποιο πρόβλημα στο νερό.
Αυτό σημαίνει ότι η καλύτερη πρόληψη για το παιδί είναι πάντα να είστε δίπλα του όταν αυτό είναι κοντά ή μέσα στη νερό.