Ποιος θα φροντίζει το μωρό μου όσο είμαι στο νοσοκομείο για το δεύτερο;

Ποιος θα φροντίζει το μωρό μου όσο είμαι στο νοσοκομείο για το δεύτερο;

Μείνατε έγκυος στο δεύτερο μωράκι σας. Συγχαρητήρια! Πως όμως πρέπει να φροντίσετε το πρώτο σας μωρό όταν μάλιστα αυτό δεν έχει μεγαλώσει αρκετά;

Πως μπορώ να είμαι σίγουρη για την φροντίδα του παιδιού μου όσο διάστημα είμαι στο νοσοκομείο για τον τοκετό;

Είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσετε την φροντίδα του παιδιού σας πολύ πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του τοκετού. Το παιδάκι σας μπορεί να νιώσει μεγάλο άγχος με την αποχώρησή σας, πόσο μάλλον όταν είναι 1 ή 2 ετών και έχει περάσει ελάχιστες ώρες μακριά σας. Καλό θα ήταν την φροντίδα του να την αναλάβει κάποιος γνωστός -η μητέρα, η αδερφή σας, η πεθερά σας- ή κάποιος που θα είναι της εμπιστοσύνης σας και θα μπορεί τελευταία στιγμή να αναλάβει καθήκοντα babysitter.

Αν διαλέξετε κάποιον που δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σπίτι σας ή δεν έχει βάλει το μωρό σας για ύπνο ποτέ, καλό θα ήταν να προνοήσετε και να κάνετε μια «δοκιμή» καλώντας τον/την στο σπίτι για να περάσει ένα ή δυο βράδια. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί σας θα συνηθίσει την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου στο δωμάτιό του και έτσι η προσαρμογή θα γίνει ομαλά.

Αντίστοιχα, εάν επιλέξετε το παιδί σας να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι, κάντε μια δοκιμή και κοιμήστε το παιδί σας σε κάποιο καναπέ ή κάποιο κρεβάτι ώστε να συνηθίσει.

Πως μπορώ να περιορίσω το άγχος αποχωρισμού του μωρού μου κατά το διάστημα του τοκετού μου;

Όσο η ώρα του τοκετού πλησιάζει, προετοιμάστε το παιδί σας λέγοντάς του ότι όταν το νέο μωρό θα έρθει, θα πρέπει να μείνει σπίτι με κάποιον άλλο για να μπορέσει η μαμά να πάει στο νοσοκομείο να γεννήσει. Επιβεβαιώστε του πως θα είσαστε σε επικοινωνία συνέχεια και πως θα γυρίσετε σε μικρό χρονικό διάστημα έχοντας παρέα σας το μικρό του αδερφάκι.

Φτιάξτε ένα μικρό άλμπουμ με φωτογραφίες της οικογένειας και δώστε του να το κοιτάει όσο εσείς θα λείπετε. Εάν το παιδί σας θέλει κάτι δικό σας για να μπορεί να κοιμάται καλύτερα, δώστε του μια μπλούζα σας ή μια πιτζάμα σας που θα έχει την μυρωδιά σας.

Αν το παιδί σας ανησυχεί για το άτομο που θα το φροντίζει, ακούστε τα συναισθήματά του και συζητήστε τα μαζί του. Μην το μαλώσετε για να σταματήσει απλά να κλαίει. Είναι φυσιολογικό να είναι στενοχωρημένο που φεύγετε. Μείνετε ψύχραιμη και προσπαθήστε να συζητήσετε μαζί του τον λόγο που φεύγετε και να το καθησυχάσετε.

Βεβαιωθείτε πως το άτομο που θα φροντίσει το παιδί σας καταλαβαίνει πως είναι φυσιολογικό για το παιδί σας να είναι στενοχωρημένο και αγχωμένο κατά την διάρκεια της απουσία σας και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει υπομονή και να το κρατάει απασχολημένο τις στιγμές που νιώθει περισσότερο μοναξιά.