Πώς είναι να έχεις δυσλεξία

Πώς είναι να έχεις δυσλεξία

Ο Victor Widel, όταν έμαθε ότι η φίλη του είναι δυσλεκτική, αποφάσισε να μετατρέψει τα λόγια της σε προσομοίωση, έτσι ώστε τα μη δυσλεκτικά άτομα να καταλάβουν τι σημαίνει η δυσλεξία.

Η δυσλεξία μία μόνιμη κατάσταση που επηρεάζει την ανάγνωση, τη γραφή, την ορθογραφία και την ομιλία, μπορεί να είναι κοινή, αλλά εξακολουθεί να μην είναι ευρέως κατανοητή.

Η φίλη του κ. Widell περιγράφει πως ήταν όταν ήθελε να διαβάσει, ενώ όλα τα γράμματα άλλαζαν γύρω γύρω προτού μπορέσει να επεξεργαστεί τι λέει μία λέξη.
Αυτό βεβαίως μεγάλωνε σημαντικά το χρόνο που χρειαζόταν για να διαβάσει κάτι.

"Δεν καταλαβαίνω τίποτα πια...Το μισώ το σχολείο!". Γράφτηκε από την ψυχολόγο Κλαίρη Σειραδάκη

Ο κ. Widell, δημιούργησε ένα κωδικό που αντικατοπτρίζει το γεγονός αυτό, και που μπορούμε να δοκιμάσουμε:
Το κείμενο χωρίς την δυσλεξία λέει: «Μία φίλη μου που έχει δυσλεξία μου περιέγραψε πως βιώνει την ανάγνωση.

Μπορεί να διαβάσει αλλά χρειάζεται πολλή συγκέντρωση, και τα γράμματα φαίνονται να «πηδούν γύρω γύρω».
«Η δυσλεξία χαρακτηρίζεται από δυσκολία να μάθει κανείς να διαβάζει με ευχέρεια και ακρίβεια, παρά την οποιαδήποτε φυσιολογική νοημοσύνη.

Αυτό περιλαμβάνει δυσκολία στη φωνολογική επίγνωση, φωνολογική αποκωδικοποίηση, την ταχύτητα επεξεργασίας, την ορθογραφική κωδικοποίηση, την ακουστική βραχυπρόθεσμη μνήμη, τις γλωσσικές δεξιότητες, λεκτική κατανόηση ή και ταχεία ονομασία.»

«Υπάρχουν τρεις προτεινόμενοι γνωστικοί τύποι της δυσλεξίας (ακουστικός, οπτικός και τύπος προσοχής), αν και οι μεμονωμένες περιπτώσεις δυσλεξίας εξηγούνται καλύτερα με συγκεκριμένα υποκείμενα νευροψυχολογικά ελλείμματα και συνυπάρχουσες μαθησιακές δυσκολίες ( ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, δυσκολία στα μαθηματικά κ.λπ.).

Αν και θεωρείται ότι είναι μια δεκτική γλώσσα που βασίζεται στη μαθησιακή δυσκολία, σύμφωνα με την ερευνητική βιβλιογραφία, η δυσλεξία επηρεάζει και εκφραστικές γλωσσικές δεξιότητες του ατόμου.
Οι ερευνητές στο ΜΙΤ διαπίστωσαν ότι τα άτομα με δυσλεξία εμφάνισαν διαταραχή της ικανότητας αναγνώρισης φωνής.

Το τεστ ήταν ενδιαφέρον αλλά όχι τέλειο, καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι δυσλεξίας.
Όλα τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με δυσλεξία δεν βιώνουν το ίδιο.

Όμως το να βλέπουν μία «κίνηση» που δεν υπάρχει στα γράμματα, είναι κάτι κοινό στα άτομα με δυσλεξία.
Τα σχόλια ήταν πολλά. Άλλοι είπαν ότι ήταν σύμφωνα με τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι ίδιοι την ανάγνωση.

Άλλοι είπαν ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο ή ότι ήταν ελαφρώς διαφορετικό.
Ένας δυσλεκτικός σχολιαστής είπε ότι είχε την εμπειρία πως « λέξεις και γράμματα πηδούσαν σε προηγούμενες και ακόλουθες γραμμές».

Ένας άλλος είπε «αφήνοντας το πρώτο και το τελευταίο γράμμα μιας λέξης σταθερά το κάνει πιο εύκολο.

Το να είσαι δυσλεκτικός είναι σκληρό, πραγματικά πολύ δύσκολο».
Η δυσλεξία είναι μία κοινή μαθησιακή δυσκολία που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάγνωση, στη γραφή και στην ορθογραφία.

Είναι μία «ειδική μαθησιακή δυσκολία» που σημαίνει ότι προκαλεί προβλήματα σε ορισμένες μαθησιακές ικανότητες.
Όμως η ευφυία δεν επηρεάζεται.

Υπολογίζεται ότι στην Αγγλία, 1 σε κάθε 10 έως 20 άτομα έχει κάποιο βαθμό δυσλεξίας.
Η δυσλεξία είναι ένα δια βίου πρόβλημα που μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες σε καθημερινή βάση, αλλά η σωστή υποστήριξη είναι διαθέσιμη για τη βελτίωση δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής ώστε να βοηθήσει τα άτομα με το πρόβλημα αυτό να επιτύχουν στο σχολείο και στην εργασία τους.

Τα σημάδια της δυσλεξίας συνήθως γίνονται εμφανή όταν ένα παιδί αρχίζει το σχολείο και επικεντρώνεται στην προσπάθεια να μάθει να διαβάζει και να γράφει.

Ένα άτομο με δυσλεξία μπορεί: να γράφει και να διαβάζει πολύ αργά, να μπερδεύει τη σειρά των γραμμάτων στη λέξη, και να γράφει λάθος γράμμα, να κάνει ορθογραφικά λάθη, κατανοεί καλύτερα τις προφορικές πληροφορίες, αλλά δυσκολεύεται με τις γραπτές, δυσκολεύεται επίσης να πραγματοποιήσει μια σειρά από οδηγίες, και αγωνίζεται με τον προγραμματισμό και την οργάνωση.

Πηγή: dailymail.co.uk

Διαβάστε ακόμη:

Τα «σημάδια» που δείχνουν αυτισμό στο παιδί

Μαθησιακές Δυσκολίες - Ορισμοί και επεξηγήσεις