Πως το χαρτζιλίκι που δίνουμε στα παιδιά μας μπορεί να τους κάνει κακό

Πως το χαρτζιλίκι που δίνουμε στα παιδιά μας μπορεί να τους κάνει κακό

«Μου αξίζει ότι θέλω και το θέλω τώρα, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσω ή να περιμένω γι’ αυτό»!

Φράση που έχει ακουστεί τουλάχιστον μία φορά σε κάθε οικογένεια! Τι  μπορούν να κάνουν οι γονείς; Κάτι που όλοι σήμερα πρέπει να καταλάβουν είναι ότι:

«Κάνουμε καλό στα παιδιά μας, δίνοντάς τους λιγότερα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν τα παιδιά σήμερα, είναι η άποψή τους για τα δικαιώματα. Έτσι τα περισσότερα πιστεύουν ότι δικαιούνται να έχουν ότι θέλουν αυτή τη στιγμή. Το χαρτζιλίκι επιδεινώνει τη νοοτροπία αυτή του δικαιώματος, στερώντας από τα παιδιά μας τα κίνητρα, την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα.

«Ένα Σάββατο απόγευμα, ήρθαν και τα δύο μου παιδιά με απλωμένο χέρι να μου ζητήσουν το χαρτζιλίκι τους», θυμάται ο πατέρας του Νίκου και του Κώστα (τώρα σπουδάζουν). «Ξαφνικά μου ήρθε στο μυαλό το επίδομα της κοινωνικής πρόνοιας. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι αυτά τα παιδιά δεν έκαναν καμία σύνδεση και σκέψη ανάμεσα στην εργασία και την ανταμοιβή. Το «χαρτζιλίκι» μοιάζει πολύ με το «επίδομα», είναι ένα εγγυημένο ποσό, ένα ποσό που δίνω στα παιδιά μου από τα δικά μου χρήματα και τους επιτρέπω να το ξοδεύσουν».

Οι περισσότεροι σημερινοί γονείς, έκαναν κάποια δουλειά όταν ήταν παιδιά και εξασφάλιζαν ένα μικρό χαρτζιλίκι. Ελάχιστα παιδιά αναζητούν μια τέτοια απασχόληση σήμερα.

Βέβαια έχουν πλέον πολύ φορτωμένο πρόγραμμα, έτσι οι γονείς πρέπει να βρουν τρόπους για να κάνουν την οικογένεια να λειτουργεί σαν μία μικρή κοινωνία, όπου τα παιδιά έχουν ορισμένες υποχρεώσεις για την ευημερία της οικογένειας και  κερδίζουν έτσι το χαρτζιλίκι τους.

Οργανώστε το πρόγραμμα της εβδομάδας έτσι ώστε κάθε παιδί να πρέπει να κάνει κάποιες δουλειές και το Σάββατο να είναι ημέρα της πληρωμής και όχι του «επιδόματος». Φτιάξτε μία «οικογενειακή τράπεζα» ένα κουμπαρά όπου τα παιδιά θα βάζουν όσα από τα χρήματά τους θέλουν.

Καθιερώστε και ένα μικρό τόκο, ώστε να μάθουν την αξία της αποταμίευσης.

Οι καλύτερες δουλειές για τα παιδιά είναι πράγματα που πρέπει να γίνουν και να ωφελούν ολόκληρη την οικογένεια, όπως να πλύνουν το αυτοκίνητο, να καθαρίσουν τον κήπο ή την βεράντα, να σκουπίσουν το σπίτι, να πλύνουν τα πιάτα, ακόμη και να τελειώσουν όλα τα μαθήματά τους εγκαίρως πριν το δείπνο χωρίς να γκρινιάζουν οι γονείς γι’ αυτό.

Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά «κερδίζουν» τα χρήματά τους. Έτσι αλλάζει η νοοτροπία τους. Έχουν ένα κίνητρο να μην ξοδέψουν χωρίς λόγο όλα τα χρήματά τους. Και να αγοράσουν αργότερα με τις οικονομίες τους κάτι που πράγματι θέλουν.

Όταν λοιπόν τα παιδιά έχουν τα δικά τους χρήματα που κέρδισαν με την εργασία τους, αρχίζουν και καταλαβαίνουν την αξία του χρήματος. Μαθαίνουν από τα λάθη τους. Προσπαθούν να βρουν καλές ευκαιρίες στην αγορά και αισθάνονται την ανεξαρτησία του να παίρνουν με τα δικά τους χρήματα αυτό που επιθυμούν.

Αυτό έγινε πραγματικότητα με την προσφορά και την ανταμοιβή των παιδιών στην οικογένεια και όχι με το τακτικό χαρτζιλίκι χωρίς καμία δική τους υποχρέωση.

Πότε μπορούν οι γονείς να εφαρμόσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα στα παιδιά τους; Τα 8 γενέθλια είναι μία σωστή ηλικία για να μάθει το μικρό μας ότι έχει κάποιες υποχρεώσεις, οι οποίες όμως θα του προσφέρουν χρήματα σαν ανταμοιβή. Είναι άλλωστε και η πραγματικότητα της ενήλικης ζωής του.

Φυσικά, συνειδητοποιήστε ότι είστε ο καλύτερος γνώστης των παιδιών σας και δημιουργήστε ένα πλάνο που θα λειτουργεί καλά για την οικογένειά σας.

Το ζητούμενο είναι να μάθουν τα παιδιά να κερδίζουν, να αποταμιεύουν, να υπολογίζουν και να ξοδεύουν με σύνεση.

Βοηθήστε τα να καταλάβουν καλά τη σημασία της ιδιοκτησίας και της ευθύνης.