Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μην βρέχουν το κρεβάτι

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να μην βρέχουν το κρεβάτι

Η νυχτερινή ενούρηση, ο ιατρικός όρος για το «ατύχημα» αυτό την ώρα του ύπνου, που κάνει τα παιδάκια να ντρέπονται πολύ, είναι στην πραγματικότητα πιο συχνή μεταξύ των παιδιών της σχολικής ηλικίας από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι σε θέση να συγκρατήσουν τα ούρα τους όλη την νύκτα από την ηλικία των 5 ετών, μία αρκετά μεγάλη πλειοψηφία πιο μεγάλων παιδιών δεν μπορούν. Το ποσοστό βέβαια μειώνεται όσο μεγαλώνουν αλλά, 1 στα 20 παιδιά εξακολουθούν να βρέχουν το κρεβάτι τους μέχρι τα δέκα χρόνια και 1 έως 2% έχουν πρόβλημα μέχρι τα 15 χρόνια τους.

Για τα περισσότερα παιδιά το πρόβλημα είναι νευρολογικό. Ο εγκέφαλος του παιδιού δεν στέλνει μηνύματα στην ουροδόχο κύστη για να συγκρατήσει τα ούρα, ενώ αυτό κοιμάται. Αδειάζει αντανακλαστικά, όπως όταν ήταν μωρό. Τρία στα τέσσερα παιδιά έχουν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο που έβρεχε και εκείνο το κρεβάτι του. Αν το πρόβλημα εμφανιστεί ξαφνικά, έχει κάποια αιτία όπως ένα νέο μωρό στην οικογένεια, ένα διαζύγιο ή κάτι άλλο που το τάραξε πολύ.

Όμως παρά το γεγονός ότι είναι κάτι κοινό, οι γονείς δεν θέλουν να το λένε. Όταν τα παιδιά περνούν την ηλικία της πάνας συνήθως στα 4 χρόνια τους, τα θέματα της τουαλέτας δεν είναι πλέον αγαπημένη κουβέντα των μαμάδων. Καμία μητέρα δεν θέλει να ακούει την κριτική των άλλων.

Οι γονείς επίσης δεν ομολογούν το πρόβλημα αυτό ούτε στον παιδίατρο. Δεν θέλουν να ντροπιάσουν το παιδί τους ή θεωρούν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα αυστηρά του σπιτιού τους. Και δυστυχώς οι παιδίατροι σπάνια ρωτούν τους γονείς. Γιατί πιστεύουν ότι οι γονείς θα ζητήσουν τη συμβουλή τους, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Βοηθώντας τα παιδιά να το ξεπεράσουν

Επειδή συνήθως οφείλεται σε νευρολογικά αίτια, η τιμωρία ή το ντρόπιασμα του παιδιού δεν θα βοηθήσει, αντίθετα μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα. Η καλύτερη αντιμετώπιση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους είναι να εξηγήσετε στο παιδί τι συμβαίνει στο σώμα του.

Μπορείτε απλά να του πείτε «όταν κοιμάσαι το μυαλό δεν μπορεί να ελέγξει την κύστη, δεν είναι κάτι που κάνεις επίτηδες ή επειδή είσαι μωρό. Όπως μεγαλώνεις θα σταματήσεις να βρέχεις το κρεβάτι σου».

Βέβαια επειδή είναι μία αγχωτική εμπειρία δεν κάνει την ημέρα ευκολότερη. Λόγω του προβλήματος το παιδί είναι εξαιρετικά ντροπαλό και δεν θέλει να το μάθει κανείς. Έτσι αν τυχόν κοιμηθεί σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι μεταχειρίζεται πάντα μόνο του την πάνα και το άλλο πρωί πλένετε και αλλάζει με πολύ φόβο μήπως το παρατηρήσει κάποιος.
Μητέρα διηγείται ότι «στο super market, ο γιός της 7 ετών, παρατήρησε ότι το βρακάκι πάνα που χρησιμοποιούσε ήταν στο διάδρομο για τα μωρά. «Με ρώτησε γιατί αυτός φορούσε κάτι που ήταν για μωρά. Τι μπορούσα να πω. Είναι ένα έξυπνο παιδί.

Μετά από αυτό αρνήθηκε να τα φορά στον ύπνο του, αν και εξακολουθούσε να βρέχει το κρεβάτι του».

Την ίδια περίπου εποχή ο μικρός άρχισε να έχει προσκλήσεις από τους φίλους του για να κοιμηθεί στο σπίτι τους. Ήθελε φυσικά σαν τρελός να πάει αλλά ήταν αδύνατο να σκεφτεί ότι θα έβρεχε τον υπνόσακό του μπροστά στους φίλους του. Μετά από δύο χρόνια οι γονείς του το είπαν στον παιδίατρο. Και βέβαια αυτός σύστησε στο αγοράκι των 9 πλέον ετών να παρακολουθήσει το κατάλληλο πρόγραμμα για παιδιά σε ένα νοσοκομείο.

Οι μεγάλες πόλεις έχουν συνήθως τα ειδικά προγράμματα που σχετίζονται με ουρολογία.

Κρατήστε τα παιδιά στεγνά

Το πρώτο βήμα είναι αρκετά απλό. Οι γιατροί συνιστούν να μειώσουν την καφεΐνη και να περιορίσουν τα υγρά το βράδι. Υπάρχει όμως και ο συναγερμός (αλάρμ υγρασίας για τη νυχτερινή ενούρηση). Το παιδί φορά ένα πολύ ευαίσθητο αισθητήρα υγρασίας στο εσώρουχό του. Ο αισθητήρας συνδέεται με το συναγερμό ο οποίος σβήνει όταν κάνει τσίσα και το ξυπνά. Παρόλο που το παιδί έχει ήδη βρέξει το κρεβάτι του, σιγά – σιγά ο συναγερμός εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του να ξυπνά όλο και πιο νωρίς. Και κάποια στιγμή ο εγκέφαλος θα τον ξυπνήσει με την πρώτη σταγόνα ώστε να μπορέσει να κρατηθεί και να πάει στο μπάνιο. Αυτό όμως μπορεί να χρειαστεί και δύο μήνες έως ότου έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε θα πρέπει για λίγο καιρό να κοιμάστε στο δωμάτιο του παιδιού για να ακούτε το συναγερμό. Στην αρχή θα πρέπει να ξυπνάτε το παιδί, όμως γύρω στις δύο εβδομάδες θα ξυπνά μόνο του, στις τέσσερις εβδομάδες θα βρέχει το κρεβάτι του δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και μετά από οκτώ εβδομάδες…όλα τέλεια!

Αποκλείστε τα προβλήματα υγείας

Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο για να εξετάσει το παιδί και να αποκλείσει τυχόν προβλήματα υγείας, που όμως είναι σπάνια. Το ίδιο ισχύει και για το παιδί που ξαφνικά άρχισε να βρέχει το κρεβάτι του την νύκτα, μπορεί να έχει λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Την ημέρα προσέχετε πολύ να πηγαίνει στο μπάνιο. Μερικά παιδιά έχουν το πρόβλημα αυτό γιατί είναι δυσκοίλια. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης. Στην περίπτωση αυτή, προσέξτε τη διατροφή του. Να πίνει άφθονο νερό και να τρώει πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα. Ενθαρρύνετε το παιδί να πηγαίνει στην τουαλέτα κάθε δύο με τρεις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μία κύστη που δεν αδειάζει τελείως ή αρκετά συχνά την ημέρα μπορεί να το κάνει την νύκτα όπως λένε οι ειδικοί.

Χρησιμοποιείστε με πολύ προσοχή οποιοδήποτε φάρμακο. Σε ακραίες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να δώσει κάποιο αντι-διουρητικό, αλλά για πολύ λίγο.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο. Μην δείξετε την απογοήτευση σας. Πρέπει να του δοθούν κίνητρα για να σταματήσει, αν χρειάζεται, ας φορά μία πάνα το βράδυ. Θα σας δώσει να καταλάβετε πότε είναι έτοιμο να φορέσει το κανονικό του εσώρουχο.

Ιδίως μην αισθάνεστε ντροπή. Το παιδί σας θα το καταλάβει αμέσως. Σκεφτείτε ότι πολλές οικογένειες έχουν το ίδιο προσωρινό πρόβλημα με σας.