Πως πρέπει να χειριστείτε το μικρό παιδί σας που αγαπά να σκαρφαλώνει παντού

Πως πρέπει να χειριστείτε το μικρό παιδί σας που αγαπά να σκαρφαλώνει παντού

Η αγάπη τους να σκαρφαλώνουν παντού χωρίς βέβαια να καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, είναι μία πραγματικότητα σε όλες σχεδόν τις οικογένειες με μικρά παιδάκια. Τι μπορούν οι γονείς να κάνουν;

Δώστε τους ασφαλείς επιλογές αναρρίχησης!

Αν δεν μπορείτε να αποτρέψετε το μικρούλι σας από το να σκαρφαλώνει, αγοράστε του ένα μικρό γυμναστήριο. Υπάρχουν όμορφα και ασφαλή παιχνίδια που του επιτρέπουν να σκαρφαλώνει χωρίς κίνδυνο.

Βάλτε ένα δύο κουτιά το ένα πάνω στο άλλο, ώστε να μπορεί να ανεβαίνει χωρίς να κινδυνεύει να χτυπήσει. Όπως επίσης τα μαξιλάρια του καναπέ είναι ένας ασφαλής τρόπος αναρρίχησης για το μικρό σας.

Αν μπορεί και του αρέσει να μπαινοβγαίνει στο καλάθι με τα άπλυτα, αφήστε το. Επίσης μία καλή ιδέα εκτός σπιτιού, είναι ο παιδότοπος και μία τάξη στο γυμναστήριο για την ηλικία του όπου μπορεί να σκαρφαλώνει χωρίς πρόβλημα.

Πάντα να το επιβλέπετε αλλά χωρίς άγχος

Κρατήστε το αν πάει να πέσει. Η βοηθήστε το όταν το ζητά. Οι δεξιότητες και η αυτοπεποίθηση των παιδιών σιγά - σιγά αυξάνουν. Λοιπόν δεν πρέπει να λέτε συνέχεια όχι, απλά βοηθήστε το παιδί να αναπτύξει ορθή κρίση και να ζητά βοήθεια όταν χρειάζεται. Προσπαθήστε να του έχετε εμπιστοσύνη.

Μερικά παιδάκια άρχισαν να σκαρφαλώνουν πριν ακόμη  περπατήσουν, όπως λένε οι γονείς τους. Μην ταράζεστε, χαλαρώστε και αφήστε τα να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους. Φυσικά κάτω από την επίβλεψή σας.

Μάθετε στο μικρό σας πώς να κατεβαίνει

Είναι πολύ σημαντικό, από νωρίς, να του μάθετε πώς να κατεβαίνει, για παράδειγμα πρώτα από το κρεβατάκι του και μετά από τον καναπέ. Δηλαδή, να ξαπλώσει στην κοιλιά του και να κατεβάσει σιγά – σιγά τα πόδια του μέχρι να ακουμπήσει στο πάτωμα.

Όταν το μάθει αυτό καλά, ο κίνδυνος να χτυπήσει μειώνεται πολύ.

Πρέπει να δεχτείτε ότι τα παιδιά πέφτουν

Φυσικά έχετε παρατηρήσει ότι όταν πέφτουν, εσείς τρομάζετε περισσότερο. Το μικρό σας πέφτει μπορεί ίσως να δακρύσει ή να κλάψει και το επόμενο λεπτό κάνει το ίδιο πάλι. Να είστε σίγουροι ότι, αφού πέσει μία δύο φορές, θα είναι πιο προσεκτικό μετά.

Το σκαρφάλωμα των παιδιών είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο. Μαθαίνουν να συντονίζουν τα χέρια και τα μάτια τους, να δοκιμάζουν και να εξασκούν την ισορροπία τους και να καταλάβουν τις συνέπειες. Όταν το παιδί πέφτει μαθαίνει τα όριά του. Βέβαια όχι χωρίς την προσοχή σας.

Αποσπάστε την προσοχή του

Η καλύτερη τακτική είναι να αποφύγετε να λέτε όχι. Αντίθετα αν θέλει να σκαρφαλώσει κάπου που είναι επικίνδυνο, προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του σε κάποιο άλλο παιχνίδι. Όπως να κλωτσήσει την  μπάλα του, να πηδήξει, να τρέξει, να σας βοηθήσει να κάνετε κάτι μαζί που του αρέσει και ότι άλλο σκεφτείτε εκείνη την στιγμή.

Απλά μην το μαλώσετε και πείτε αυστηρά όχι. Γιατί είναι σίγουρο ότι θα επιμείνει σε αυτό.

Προσπαθήστε να έχετε το σπίτι σας όσο πιο ασφαλές μπορείτε

Δηλαδή, απομακρύνετε τις καρέκλες από τα έπιπλα που είναι επικίνδυνο να σκαρφαλώσουν, τραβήξτε το τραπέζι πιο μακριά από τον καναπέ. Προσέξτε τα ράφια της βιβλιοθήκης σας και απομακρύνετε όσες καρέκλες έχετε κοντά σε επικίνδυνα μέρη.

Χρειάζεται και πειθαρχία!

Πείτε σταθερά και αποτελεσματικά όχι, όταν θέλει να κάνει κάτι επικίνδυνο. Όταν τους αρέσει πράγματι να σκαρφαλώνουν παντού, προσπαθήστε να είστε συνεπής στο όχι σας και να του εξηγήσετε ήρεμα τι θα πάθει αν το κάνει.

Είναι πολύ καλό να ξέρουν τα παιδιά, από τη μικρή τους ηλικία, τις συνέπειες κάποιας πράξης τους. Μην διστάζετε να τους το εξηγείτε ξανά και ξανά. Καταλαβαίνουν πολύ καλά τι τους λέτε.

Μην τα τρομάζετε. Αλλά αν επιμένουν να σκαρφαλώσουν κάπου που δεν πρέπει, πείτε και ένα: «πόδια κάτω, τώρα αμέσως» με αυστηρή φωνή!!!