Προετοιμαστείτε για μια έκτακτη ανάγκη

Προετοιμαστείτε για μια έκτακτη ανάγκη

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι πώς θα παραμείνουμε ασφαλείς εμείς και η οικογένειά μας. Δείτε κάποια βήματα για να είστε πάντα σε ετοιμότητα.

 

Ενημερωθείτε
Μάθετε τί είδους φυσικές καταστροφές είναι πιθανό να συμβούν στην περιοχή σας (πλημμύρες, σεισμοί κλπ.). Προετοιμαστείτε κατάλληλα για κάθε μια από αυτές τις καταστάσεις. Ενημερωθείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Καλό θα ήταν, αν έχετε τη δυνατότητα, να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών έτσι ώστε να είστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Επιπλέον, μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε έναν πυροσβεστήρα και προμηθευτείτε έναν στο σπίτι σας.

Ενημερώστε τα παιδιά σας

Αντί να αποφεύγετε να συζητήσετε με τα παιδιά σας για έκτακτες, δυσάρεστες καταστάσεις, θα ήταν πιο χρήσιμο να τους εξηγήσετε τί πρέπει να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση. Ενημερώστε τα για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση σεισμού και ποιό νούμερο να καλέσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμα, είναι χρήσιμο να έχετε ορίσει από τώρα ένα σημείο συνάντησης εκτός σπιτιού, σε περίπτωση που γίνει οτιδήποτε.

Φτιάξτε ένα σχέδιο διαφυγής

Σκεφτείτε τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε η οικογένειά σας να βγει από το σπίτι ή το διαμέρισμα γρήγορα και με ασφάλεια. Σκεφτείτε έναν εναλλακτικό τρόπο, στην περίπτωση που είναι αδύνατο να βγείτε από την κεντρική είσοδο.

Φτιάξτε μια λίστα τηλεφώνων

Όταν είστε σε πανικό είναι δύσκολο να θυμηθείτε τηλέφωνα. Έτσι, φτιάξτε μια λίστα που να περιλαμβάνει σημαντικά τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, ατόμων που πιθανώς να χρειαστείτε (κάποιου συγγενή, ενός γιατρού, του σχολείου των παιδιών, ενός γείτονα κ.α). Μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε τα τηλέφωνα της τοπικής αστυνομίας, του νοσοκομείου ή άλλων υπηρεσιών υγείας. Βγάλτε αντίγραφα της λίστας, τα οποία θα έχετε στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο ακόμα και στο πορτοφόλι σας.
Βασικό είναι ακόμα να έχουν και τα παιδιά σας μαζί ένα χαρτί, στο οποίο θα αναγράφεται το τηλέφωνο και το e-mail σας. Πολλές φορές, τα e-mail λειτουργούν καλύτερα όταν τα κινητά δεν μπορούν.

Προστατέψτε το σπίτι σας

Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού και ελέγχετέ τους τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να κλείστε την παροχή νερού, ρεύματος και φυσικού αερίου.

Οργανώστε προμήθειες έκτακτης ανάγκης

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να μείνετε για αρκετές ώρες εκτός σπιτιού, οπότε φροντίστε να έχετε έτοιμο ένα σακίδιο με τις απαραίτητες προμήθειες. Σας έχουμε μια λίστα με πράγματα που πιθανόν να χρειαστείτε:

  • Εμφιαλωμένο νερό
  • Τρόφιμα σε κονσέρβες
  • Φάρμακα και κουτί πρώτων βοηθειών
  • Ένα φορητό ραδιοφωνάκι
  • Φακούς και έξτρα μπαταρίες
  • Ένα ζευγάρι δεύτερα κλειδιά για το αυτοκίνητο
  • Μετρητά
  • Σημαντικά έγγραφα
  • Χαρτικά και σαπούνια
  • Δεύτερα ρούχα και υπνόσακους
  • Βιβλία και παιχνίδια

Μιλήστε με τους υπευθύνους του σχολείου των παιδιών σας
Συνεννοηθείτε με το σχολείο ποιός θα πάρει τα παιδιά σας στην περίπτωση που εσείς δεν είστε σε θέση να φτάσετε εκεί. Επιπλέον, ζητήστε να γνωρίζετε πού θα μεταφερθούν τα παιδιά σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το σχολείο.