Προετοιμάζοντας το παιδί σας για το λύκειο.

Προετοιμάζοντας το παιδί σας για το λύκειο.

Πρώτη Λυκείου! Είναι σημαντικό γεγονός για όλη την οικογένεια! Όμως, μπορεί να προκαλέσει άγχος και κάποια πίεση στο παιδί –παιδί και ας είναι στην εφηβεία πλέον- αλλά και στους γονείς. Ακριβώς όπως η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο ήταν μία μεγάλη αλλαγή, έτσι και τώρα το λύκειο θα φέρει ένα σωρό καινούργια πράγματα στη ζωή όλης της οικογένειας.

Ελάτε λοιπόν να δούμε πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας για να αντιμετωπίσει την αλλαγή αυτή, ήρεμα και χωρίς άγχος. 

Συζητήστε με το παιδί σας.

Μάθετε πως αισθάνεται ο έφηβος πλέον γιός σας ή η κόρη σας, για το λύκειο. Ίσως έχει πολλές προσδοκίες αλλά και φόβο. Υπενθυμίστε του ότι μπορεί πάντα να έρχεται σε σας, για οτιδήποτε και αν χρειαστεί. Μοιραστείτε μαζί του τις δικές σας εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, επίσης δείτε αν μεγαλύτερα παιδιά, αδέλφια, συγγενείς ή φίλοι, μπορούν να συζητήσουν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους και τις εντυπώσεις τους.

Προσαρμοστείτε.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα παρακολουθήσει την ημέρα γνωριμίας και προσανατολισμού, αν βέβαια το σχολείο δίνει μία τέτοια ευκαιρία. Επίσης πρέπει και εσείς οπωσδήποτε να παραβρεθείτε στην ημέρα γονέων - καθηγητών, που συνήθως γίνεται είτε στην αρχή του σχολικού έτους ή λίγες ημέρες μετά. Ίσως το παιδί σας να μην θέλει να πάτε στο λύκειο, γιατί είναι πλέον μεγάλο! Αλλά εσείς πρέπει να επιμένετε, γιατί είναι καλό να μάθετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, επίσης είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσετε το προσωπικό και τους καθηγητές του σχολείου, όπως επίσης και άλλους γονείς.

Μη ξεχάσετε την ώρα μετά το σχολείο.

Πριν αρχίσουν τα μαθήματα, κουβεντιάστε μαζί του, πως σκέπτεται να διαχειριστεί το χρόνο του. Τι θα ήθελε να κάνει, συζητήστε για τις εξωσχολικές δραστηριότητες που θέλει να συμμετέχει. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το πρόγραμμά του μετά το σχολείο, δηλαδή τι ακριβώς θέλει, που θέλει να πάει, με ποιον και πότε. Ίσως χρειαστεί να θέσετε κάποια όρια, όπως την ώρα της επιστροφής και πως θα μετακινείται.

Ορίστε κάποια όρια.

Το λύκειο είναι η εποχή που οι έφηβοι δοκιμάζουν τα όριά τους και διεκδικούν την ανεξαρτησία τους. Ωστόσο είναι σημαντικό να σέβονται τους κανόνες του σπιτιού και να μην ξεχνούν ότι είστε οι γονείς. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να αποφασίσουν πότε θα διαβάσουν, πότε θα φάνε, πότε θα πάνε για ύπνο και πόσο χρόνο θα περνούν στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή στο τηλέφωνο. Ασφαλώς θα θέλατε να τους δώσετε κάποια ελευθερία και υπευθυνότητα στις αποφάσεις τους, πρέπει να είστε σίγουροι όμως ότι ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να διαβάσουν, να τρώνε με την οικογένεια, και να έχουν ένα ορισμένο χρόνο στη διάθεσή τους για τηλεόραση, υπολογιστή και τηλέφωνο. Είναι πολύ καλύτερα να ξεκαθαρίσετε αυτές τις λεπτομέρειες, πριν αρχίσει το σχολείο, για να αποφύγετε καυγάδες και γκρίνιες.

Να είστε πάντα στη διάθεσή του.

Προγραμματίστε να έχετε τουλάχιστον μία με δύο ώρες ελεύθερες την ημέρα, για να ασχολείστε μαζί του, να ακούτε και να συζητάτε τις ανάγκες του. Το λύκειο είναι ασφαλώς ένα μεγάλο βήμα στη ζωή κάθε παιδιού, αλλά δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικό. Πρέπει πλέον να είστε έτοιμη να συζητήσετε για πολλά θέματα, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σεξ. Είναι βέβαια πράγματα, που τα σημερινά παιδιά γνωρίζουν από μικρή ηλικία, αλλά η σοβαρή και χωρίς υπεκφυγές συζήτηση με τους γονείς είναι πάντα καλή.

Καλή σχολική χρονιά και στα μεγάλα παιδιά μας.