Προστασία της λοχείας, ακόμη κι αν το έμβρυο γεννηθεί νεκρό

Προστασία της λοχείας, ακόμη κι αν το έμβρυο γεννηθεί νεκρό

Ένα πρωτόγνωρο γεγονός στα ελληνικά δεδομένα είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Εγκυμονούσα γυναίκα, εργαζόμενη σε εταιρία επώνυμων καλλυντικών, μετά από ιατρικό έλεγχο διαπίστωσε πως το έμβρυο που κυοφορούσε ήταν νεκρό.  Οχτώ εβδομάδες μετά το τραγικό γεγονός κι όντας  σε κατάσταση λοχείας ακόμη, επέστρεψε στην εργασία της. Όμως κι εκεί την περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι ανώτεροί της τής ανακοίνωσαν την απόλυσή της, δίνοντας της την νόμιμη αποζημίωση, χωρίς όμως να έχουν ακολουθήσει όλα όσα ορίζει η Εργατική Νομοθεσία.

Η συγκεκριμένη γυναίκα όμως προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Κι ευτυχώς, με ομόφωνη απόφαση οι δικαστές του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου τάχθηκαν υπέρ της.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσαν οι Αρεοπαγίτες είναι παράνομη και άκυρη η καταγγελία σχέσεως εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και για το χρονικό διάστημα του ενός έτους μετά ακόμη κι αν το έμβρυο γεννηθεί νεκρό. Οι δικαστές τη δικαίωσαν αποφασίζοντας πως στερήθηκε την προστασία που έπρεπε να έχει ως έγκυος, σύμφωνα με την Εργατική Νομοθεσία, αλλά και την ειδική μεταχείριση την οποία έπρεπε να έχει μετά από ένα τόσο επίπονο γεγονός.

Έτσι λοιπόν υπάρχει πλέον απόφαση, η οποία προστατεύει τις λεχώνες ακόμη κι αν το μωρό τους γεννηθεί νεκρό.  

Πηγή: Το Βήμα