Πρωινό και σχολικές επιδόσεις. Για να γίνει ο… πρώτος μαθητής

Πρωινό και σχολικές επιδόσεις. Για να γίνει ο… πρώτος μαθητής

Γράφει η Ειρήνη Κύρα

 

Πόσες φορές δεν έχετε παιδευτεί να ξυπνήσετε το παιδί σας στην ώρα του, για να φάει ήρεμα το πρωινό του πριν φύγει για το σχολείο; Πριν αποφασίσετε και τον αφήσετε 5 λεπτά ακόμη να κοιμηθεί, σκεφτείτε ποιοι είναι οι λόγοι που ένα πλήρες πρωινό είναι καλό να ενταχτεί καθημερινά στη διατροφή του.

Ο πρώτος και πολύ ουσιαστικός λόγος έχει να κάνει με την ώρα που είναι άδειο το στομαχάκι του- δηλαδή όλη τη νύχτα! Για τις πρώτες κιόλας δραστηριότητες της μέρας, ο οργανισμός του έχει ανάγκη από μια επείγουσα μορφή ενέργειας που περιέχεται στους υδατάνθρακες. Είναι προτιμότερο μάλιστα, να επιλέξετε για το πρωινό τους σύνθετους υδατάνθρακες, π.χ. από αμυλούχα τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης ή το ψωμί ή κάποιο κουλουράκι ολικής άλεσης. Αυτά τα τρόφιμα κατά την πέψη τους, διασπώνται σε γλυκόζη στο αίμα και τροφοδοτούν σταδιακά και διαρκώς μέχρι το δεκατιανό του, τον εγκέφαλο με ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις εργασίες του μέσα στην τάξη.

Είναι καλό επίσης, να θυμόμαστε τα παιδιά βρίσκονται ακόμη στην ανάπτυξη! Άλλωστε μέρος της ανάπτυξης είναι και οι εγκεφαλικές και γνωσιακές λειτουργίες, οι δεξιότητες και οι ικανότητες του ατόμου. Για όλα αυτά, είναι καλό το παιδί να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από το ξεκίνημα της ημέρας. Ο σίδηρος, το ασβέστιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο και άλλα, θα του δώσουν δύναμη και συγκέντρωση, θα του προσφέρουν εγρήγορση, θα το βοηθήσουν να αυξήσει τη μυική και οστική του μάζα και θα του παράσχoυν και άλλα εφόδια για μια υγιή ανάπτυξη. Η ολική άλεση για παράδειγμα στα δημητριακά πρωινού είναι μια λεπτομέρεια της ετικέτας που αξίζει να αναζητήσετε, καθώς εξασφαλίζει περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β που έχουν να κάνουν με τους νευρώνες (κύτταρα του εγκεφάλου). Αυτός είναι και ένας λόγος που πρέπει να ζητάτε ψωμί ολικής άλεσης από το φούρναρη. Τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) στα παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα βάρους δεν είναι απαραίτητο να είναι ημίπαχα. Έτσι, μπορούν να απορροφήσουν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D από αυτά. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D, ασβέστιο αλλά και σίδηρο είναι και τα δημητριακά πρωινού σηνεισφέροντας σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη. Μαζί με ένα φρούτο εποχής το παιδί θα έχει μπροστά του ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό γεύμα γεμάτο βιταμίνες και ενέργεια

Γιατί είναι σημαντικό να γίνει το πρωινό συνήθεια; Εκτός από τα ημερήσια οφέλη, το να μην παραλείπει το παιδί το πρωινό του, είναι σημαντικό για τη ρύθμιση του «εσωτερικού ρολογιού» του οργανισμού, ή αλλιώς του προγραμματισμού των ορμονών και των λειτουργιών του οργανισμού. Ένα απλό παράδειγμα που μπορείτε να φανταστείτε είναι η επίσκεψη στην τουαλέτα- το καθημερινό πρωινό αλλά και οι φυτικές ίνες του (π.χ. από την ολική άλεση) διευκολύνουν την επίσκεψη στην τουαλέτα. Μια συνήθεια, ικανή να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του παιδιού.

Για να πάρει λοιπόν, άριστα στη διατροφή αλλά και για μια υγιή ανάπτυξη είναι απαραίτητο ένα πλήρες και θρεπικό πρωινό. Είναι στο δικό σας χέρι εν τέλει, να επιλέξετε ανάμεσα σε 5 λεπτά παραπάνω ύπνου ή σε ένα θρεπτικό και ευχάριστο πρωινό κάθε μέρα!

Βιβλιογραφία
Adolphus K, Lawton CL, Dye L. The effects of breakfast on behavior and academic performance in children and adolescents. Front Hum Neurosci. 2013 Aug 8;7:425.
Edefonti V, Rosato V, Parpinel M, Nebbia G, Fiorica L, Fossali E, Ferraroni M, Decarli A, Agostoni C. The effect of breakfast composition and energy contribution on cognitive and academic performance: a systematic review. Am J Clin Nutr. 2014 Aug;100(2):626-56.
Institute of Medicine. Dietary Carbohydrates: sugars and starches. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids. Washington, DC: National Academies Press, 2002.
Lazarou C, Panagiotakos DB, Kouta C, Matalas AL. Dietary and other lifestyle characteristics of Cypriot school children: results from the nationwide CYKIDS study. BMC Public Health. 2009 May 20;9:147.