Σηκώνει το κεφαλάκι του!

Σηκώνει το κεφαλάκι του!

Δείτε πως μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να φτάσει σε αυτή τη σπουδαία κατάκτηση.

Πότε λοιπόν μπορούν τα μωρά να σηκώνουν το κεφαλάκι τους; Η απάντηση εξαρτάται από το ίδιο το μωρό. Αλλά οι ειδικοί συμφωνούν ότι αν οι γονείς βάζουν το μωράκι μπρούμητα, αυτό βοηθά τους μυς του αυχένα, του στήθους και των μπράτσων να δυναμώσουν. Έτσι θα μπορέσει να σηκώσει το κεφάλι του και επίσης να στηριχτεί στα χέρια και να ανασηκώσει όλο το πάνω μέρος του κορμιού.

Αυτοί οι ίδιοι μυς παίζουν ρόλο σε άλλες κινητικές δεξιότητες, όπως το να καθίσει και να μπουσουλίσει.

Πότε να περιμένουμε το μικρούλι μας να σηκώσει το κεφάλι του:

1 μήνας. Το μωρό πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσει ελάχιστα το κεφάλι του όταν είναι μπρούμητα.

2 μήνας. Μπορεί να είναι σε θέση να σηκώσει το κεφάλι του 45 μοίρες.

3 μήνας. Τα περισσότερα μωράκια μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους στις 45 μοίρες στηριζόμενα στα χέρια τους.

4 μήνας. Τώρα μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι τους στις 90 μοίρες στηριζόμενα στα χέρια τους και να το κρατήσουν ψηλά.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό σας:

Μερικά μωρά αγαπούν πολύ να είναι μπρούμητα, απολαμβάνουν τη θέα και εξερευνούν τα πάντα γύρω τους. Άλλα πάλι χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να διακρίνουν την διασκέδαση στη θέση αυτή.

Όποια και αν είναι η αντίδραση του μωρού, είναι καλό να ξεκινήσετε πολύ νωρίς, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα να το ξαπλώνετε για λίγο στην αγκαλιά σας μπρούμητα, όταν είναι ξύπνιο που έτσι και αλλιώς θα είναι για λίγη ώρα τον πρώτο καιρό.

Όπως σιγά - σιγά προχωρά στον πρώτο μήνα του, βοηθήστε το να είναι ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του για 15 περίπου λεπτά κάθε μέρα, πάντα βέβαια υπό το άγρυπνο μάτι σας, για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τους σημαντικούς αυτούς μύες στα χέρια, τους ώμους, το πάνω μέρος της πλάτης και του λαιμού του. Αν όμως το βλέπετε ότι δυσανασχετεί, αφήστε το μόνο για 5 λεπτά και σιγά – σιγά αυξήστε το χρόνο αυτό.

Ένα χαλάκι δραστηριοτήτων με ωραία δελεαστικά παιχνίδια είναι μεγάλο κίνητρο για να σηκώσει το κεφαλάκι του. Ξαπλώστε και εσείς δίπλα του μπρούμυτα και σηκώστε το κεφάλι σας κάνοντας αστείες γκριμάτσες για να του δείξετε ότι είναι εύκολο να γίνει.

Επίσης μπορείτε να ξαπλώσετε και να πάρετε αγκαλιά το μωράκι σας ακουμπώντας την κοιλίτσα του στη δική σας. Μία υπέροχη θέση για γλυκιά συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο.

Δεν πρέπει να ανησυχείτε για: Εάν το μωρό σας δεν θέλει καθόλου να είναι ξαπλωμένο μπρούμητα. Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα μωρό να κλάψει ή να αναστατωθεί αν είναι ξαπλωμένο στην κοιλιά του, τουλάχιστον στην αρχή. Η αλλαγή είναι σκληρή. Να έχετε υπομονή, και να αρχίσετε σιγά – σιγά. Οι καλύτερες στιγμές για να το ξαπλώνετε στην κοιλιά του είναι πριν φάει και μετά που έχει κοιμηθεί και είναι ξεκούραστο. Και αν βγάλει λίγο γάλα μην ανησυχήσετε είναι φυσιολογικό, απλά βάλτε του μία πετσετούλα.

Επίσης μην ξεχνάτε ότι όλα τα μωρά φτάνουν τα ορόσημα της ανάπτυξής τους με το δικό τους ρυθμό και στο δικό τους χρόνο. Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες πριν το μωράκι σας συνηθίσει να σηκώνει το κεφαλάκι του και να στηρίζετε στα χέρια του. Απλά μην κουραστείτε να του δίνετε την ευκαιρία να εξασκηθεί.

Μόλις το μωρό δυναμώσει αρκετά, εξασκώντας το σύνολο των μυών του, θα μείνετε έκπληκτη από την πρόοδό του. Προτού να το καταλάβετε, θα καθίσει, θα μπουσουλίσει, θα σταθεί όρθιο και βέβαια θα περπατήσει.