Σημάδια τοκετού

Σημάδια τοκετού

Υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε την ημερομηνία τοκετού;
Όχι. Οι ειδικοί δεν ξέρουν τι ακριβώς προκαλεί την έναρξη του τοκετού και δεν υπάρχει τρόπος να το προβλέψουμε.

Ποια είναι τα σημάδια;

Το σώμα αρχίζει πραγματικά να ετοιμάζετε για την γέννα, περίπου ένα μήνα πριν. Μπορεί να μην καταλάβετε απολύτως τίποτε, ή να αρχίσετε να παρατηρείτε  νέα συμπτώματα όσο πλησιάζει η ημέρα.  
Ας δούμε μερικά από αυτά τα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσετε εβδομάδες ή ημέρες πριν τον τοκετό:

Το μωρό «κατεβαίνει»

Αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, θα αισθανθείτε πιο ελαφριά λίγες εβδομάδες πριν. Θα αισθανθείτε την πίεση του μωρού πολύ χαμηλά στην λεκάνη, πράγμα που θα κάνει πιο εύκολη την αναπνοή σας.

Θα νιώσετε περισσότερες συστολές Braxton Hicks

Πιο συχνές και έντονες συστολές μπορεί να σημαίνει προεργασία, δηλαδή ο τράχηλος ωριμάζει και ετοιμάζεται για τον τοκετό. Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται κράμπες όπως στην διάρκεια της περιόδου.
Μερικές φορές, καθώς η ώρα πλησιάζει, οι συστολές αυτές, γίνονται επώδυνες και πιο συχνές, κάθε 20 λεπτά.  Και βέβαια η μέλλουσα μητέρα αναρωτιέται μήπως έφτασε η στιγμή του τοκετού. Αν όμως οι συσπάσεις δεν γίνουν πιο δυνατές και πιο συχνές, είναι απλά οι ψευτοωδίνες.  

Ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να αλλάζει.

Λίγο καιρό πριν τον τοκετό, ο ιστός του τραχήλου γίνεται πιο μαλακός και ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται.
Ο γιατρός σας θα διαπιστώσει αν πραγματικά ο τράχηλος έχει αρχίσει να αλλάζει.

Μπορεί να παρατηρήσετε παχύρευστη βλέννα με λίγο αίμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η βλέννα που είχε «σφραγίσει» τον τράχηλο για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης, δεν χρειάζεται πια, όπως ο τράχηλος αρχίζει να διαστέλλεται. Το σεξ ή η κολπική εξέταση είναι η αιτία που μπορεί να δείτε λίγο αίμα.

Ρήξη υμένων (Σπάνε τα νερά)

Όταν το υγρό του αμνιακού σάκου που περιβάλλει το μωρό σας  αρχίσει να τρέχει από τον κόλπο, ήρθε η στιγμή να καλέσετε τον γιατρό ή τη μαία σας.
Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να έχουν τακτικές συστολές πριν σπάσουν τα νερά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει πρώτα. Τότε ο τοκετός ακολουθεί συνήθως σύντομα.  Αν δεν αρχίσουν οι συσπάσεις μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, από τη ρήξη των υμένων, ο γιατρός θα πρέπει να προκαλέσει, με φαρμακευτική αγωγή τις συσπάσεις, γιατί το μωρό είναι πιθανό να μολυνθεί χωρίς την προστασία του αμνιακού σάκου ενάντια στα μικρόβια.

Πως μπορώ να είμαι σίγουρη ότι ο τοκετός έχει πράγματι αρχίσει.

Συχνά δεν είναι δυνατόν να πει κανείς με ακρίβεια πότε πράγματι αρχίζει, γιατί οι συσπάσεις Braxton Hicks ή ψευτοωδίνες, μπορεί να αρχίσουν πολύ νωρίτερα. Θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει πράγματι ο τοκετός, όταν οι συσπάσεις γίνουν όλο και πιο συχνές, (κάθε 10 λεπτά), έντονες και επώδυνες. Ενώ οι Braxton Hicks εξασθενούν και δεν έχουν σταθερό ρυθμό.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου ή τη μαία;

Προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός θα σας δώσει σαφείς οδηγίες για το πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο.

Οι οδηγίες αυτές θα εξαρτηθούν από την προσωπική σας κατάσταση, αν έχετε επιπλοκές, αν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, αν είναι το πρώτο σας μωρό, καθώς και πρακτικά θέματα. Όπως αν μένετε μακριά από το νοσοκομείο.

Αν η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική, θα πρέπει μάλλον να περιμένετε μέχρι να έχετε συσπάσεις κάθε πέντε λεπτά και να διαρκούν περίπου ένα λεπτό.

Μην διστάσετε να καλέσετε τον γιατρό σας, αν πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα του τοκετού. Δεν ενοχλείτε. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του κάθε μαιευτήρα ή της μαίας.

Άλλωστε η τηλεφωνική επικοινωνία θα τον βοηθήσει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Θα σας ρωτήσει λεπτομέρειες για το πόσο συχνές είναι οι συσπάσεις, πόσο κρατούν, αν πονάτε πολύ  και θα πείτε και ότι άλλα συμπτώματα τυχόν έχετε.

Τέλος, έστω και αν η εγκυμοσύνη σας είναι χωρίς προβλήματα, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αν σπάσουν τα νερά ή υποπτεύεστε ότι υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού. Πείτε στον γυναικολόγο σας αν είναι κίτρινο, καφέ ή πρασινωπό, γιατί αυτό δηλώνει την παρουσία μηκωνίου (τα πρώτα κακά του μωρού) σημάδι μερικές φορές ότι το έμβρυο έχει άγχος.

Επίσης είναι σημαντικό να πείτε αν το υγρό φαίνεται να περιέχει αίμα.

Αν παρατηρήσετε ότι το μωράκι είναι λιγότερο ενεργό.

Αν έχετε κολπική αιμορραγία (όχι σκούρα βλέννα) ή συνεχή δυνατό κοιλιακό πόνο ή πυρετό.

Αν έχετε συσπάσεις ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα πρόωρου τοκετού πριν την 37 εβδομάδα.

Αν έχετε επίμονο ή δυνατό πονοκέφαλο, διαταραχή της όρασης, έντονο πόνο ή ευαισθησία στο πάνω μέρος της κοιλιάς, ανώμαλη διόγκωση ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα της προεκλαμψίας.

Μερικές γυναίκες υποθέτουν ότι διάφορα συμπτώματα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά,  άλλες πάλι ανησυχούν με το κάθε νέο σύμπτωμα. Γνωρίζοντας ποια συμπτώματα δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε, θα είστε πιο ήσυχη και θα ξέρετε πότε ακριβώς να καλέσετε τον γιατρό σας.

Επειδή, κάθε άτομο είναι διαφορετικό και κάθε εγκυμοσύνη διαφορετική δεν υπάρχουν κανόνες που να καλύπτουν όλες τις καταστάσεις.

Έτσι, αν δεν είστε σίγουρη για κάποιο σύμπτωμα, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και καλέστε τον γιατρό. Αν υπάρχει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσετε αν όχι θα σας καθησυχάσει.