Σπασμένα κόκαλα

Σπασμένα κόκαλα

Τρέχουν ασταμάτητα, πέφτουν, σηκώνονται, τις περισσότερες φορές αρκεί το φιλάκι της Μαμάς για να περάσει ο πόνος. Όμως πως θα καταλάβουμε αν είναι κάτι πιο σοβαρό και ίσως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κάταγμα; Τα οστά των παιδιών είναι πολύ ευέλικτα και μπορούν να απορροφήσουν ένα κτύπημα καλύτερα από τα οστά των ενηλίκων, έτσι ένα κάταγμα δεν είναι εύκολο, όμως μπορεί και να συμβεί.

Δείτε μερικά σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχει κάτι σπασμένο:

  • Μώλωπες
  • Πρήξιμο
  • Έντονος πόνος ειδικά σε ένα σημείο
  • Ακαμψία
  • Αυξημένος πόνος με κάθε κίνηση
  • Αδυναμία ή απροθυμία να χρησιμοποιήσει το σκέλος (αλλά αν το παιδί μπορεί να το κουνά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σπασμένο).
  • Ένα μέλος ή άρθρωση που φαίνεται λυγισμένο ή εκτός θέσης.

Εάν το μικρό σας έχει μόνο ένα μικρό πρήξιμο και όχι άλλα συμπτώματα σπασμένου οστού, μπορείτε να το βοηθήσετε τοποθετώντας λίγο πάγο και να περιμένετε να δείτε αν θα καλυτερεύσεις. Φυσικά αν δεν βελτιωθεί ή επιδεινωθεί πρέπει να το δει ο γιατρός.

Τι είναι το κάταγμα;

Η λέξη αυτή περιγράφει όπως ξέρουμε κάθε σπάσιμο οποιουδήποτε μεγέθους. Όμως υπάρχουν διαφόρων ειδών κατάγματα όπως:

Το μερικό κάταγμα του οστού, το κόκαλο είναι κυρτωμένο αλλά είναι σπασμένο μόνο σε μια πλευρά.

Το οστό δεν έχει πραγματικά σπάσει αλλά έχει αποδυναμωθεί. Τα δύο αυτά είδη καταγμάτων είναι τα πιο συνηθισμένα στα μικρά παιδιά.

Το πλήρες κάταγμα, όπου βέβαια το οστό έχει σπάσει.

Όπως επίσης αν το δέρμα είναι άθικτο πάνω από το σπασμένο οστό ή αυτό προεξέχει από το δέρμα, ή αν είναι πράγματι σπασμένο αλλά τα κομμάτια του οστού είναι στη σωστή τους θέση.

Πρέπει να καλέσετε το 166;

Εάν καταλάβετε ότι έχει κτυπήσει στο λαιμό στην πλάτη στη λεκάνη ή το κεφάλι, μην προσπαθήσετε να το μετακινήσετε και καλέστε το 166.

Επίσης το ανοικτό κάταγμα είναι επικίνδυνο για αιμορραγία ή και λοίμωξη, χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια όπως επίσης αν:

Αν παρατηρήσετε αδύναμο γρήγορο ή ακανόνιστο σφυγμό.

Αν είναι ιδρωμένο και το χρώμα του δέρματος είναι μπλε.

Αν λιποθυμήσει.

Αν βήχει ή κάνει εμετό με αίμα. 

Έως ότου το δει ο γιατρός, προσπαθήστε να το ανακουφίσετε όσο μπορείτε. Ποτέ μην προσπαθήστε να ισιώσετε ή να αλλάξετε τη θέση ενός σπασμένου οστού. Αντίθετα αν μπορέσετε ακινητοποιήστε την περιοχή αυτή, ώστε να μην επιδεινωθεί με κάποια κίνηση του παιδιού.

Μην του δώσετε να φάει ή να πιει, πριν το δει ο γιατρός. Αν χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, το στομάχι του πρέπει να είναι άδειο.

Αν τώρα, τύχει να είστε στην εξοχή και δεν είναι δυνατόν να έχετε άμεση ιατρική βοήθεια θα πρέπει:

Να έχετε μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών και μπορείτε να του δώσετε κάποιο παυσίπονο που είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

Και ακολουθήστε την παρακάτω σειρά φροντίδας:

Βάλτε του πάγο, μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο, κρατήστε τον πάγο μερικά λεπτά κάθε φορά.

Τυλίξτε το με μία γάζα αφού έχετε αφήσει τον πάγο αρκετά στο τραυματισμένο σημείο. Όμως προσέξτε αν συνεχίζει να πρήζεται, ο επίδεσμος θα δυναμώσει τον πόνο του.

Αν το παιδάκι μπορεί να μείνει ξαπλωμένο και ακίνητο, με ένα μαξιλάρι ανυψώστε το σπασμένο άκρο του, αυτό θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο.

Αν μπορέσετε να τοποθετήσετε ένα απλό νάρθηκα μέχρι να έχετε ιατρική βοήθεια, είναι πολύ καλή ιδέα.

Πράγματι το κάταγμα στα παιδιά επουλώνετε γρηγορότερα από τους ενηλίκους;

Ναι. Το σπασμένο οστό ενός παιδιού συνήθως θα θεραπευτεί με τον γύψο, ενώ πολλές φορές το κάταγμα του ενηλίκου ίσως, χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πως θα αποφύγετε τέτοιους τραυματισμούς;

Προσέξτε την ασφάλεια του παιδιού στο σπίτι, όπως επικίνδυνες σκάλες κλπ. Επίσης στο αυτοκίνητο να κάθεται δεμένο στο κατάλληλο για την ηλικία του κάθισμα και να έχει τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό όταν κάνει ποδήλατο, ή πατίνι ή σκι ή συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα.