Σχολικά είδη για αριστερόχειρες

Τα μικροπροβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας αριστερόχειρας είναι πολύ πιο έντονα στις μικρές ηλικίες. Κυρίως, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δεν φταίει αυτό που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά ένα ψαλίδι ή δυσκολεύεται στο γράψιμο.

Το γεγονός αυτό κάνει τον μικρό αριστερόχειρα να απογοητεύεται, να νιώθει τον εαυτό του ανίκανο και πολλές φορές να γίνεται αντικείμενο κοροϊδευτικών σχολίων από τους συμμαθητές του.

Σημαντικές διαφορές στα είδη για αριστερόχειρες

Ένας αριστερόχειρας, στρέφει κάπως το χέρι του και σχηματίζει ένα είδος γάντζου. Τα στυλό για αριστερόχειρες έχουν εργονομικές λαβές απόλυτα προσαρμοσμένες στο αριστερό χέρι. Οι λαβές αυτές όχι μόνο δεν καταπονούν το χέρι αλλά και επιτρέπουν στο χρήστη να βλέπει τι έχει γράψει.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της γραφής με το αριστερό χέρι είναι ότι ο αριστερόχειρας περνά το χέρι του πάνω από αυτά που έχει γράψει. Αυτό έχει ως συνέπεια να μουντζουρώνει και το χέρι του αλλά και όσα έχει γράψει. Τα στυλό για αριστερόχειρες έχουν, καταρχάς, πια αργή ροή μελανιού. Επιπλέον, το μελάνι τους ρέει απολύτως ομοιόμορφα ώστε να μην απλώνεται κατά διαστήματα πιο πολύ μελάνι που φυσικά θα μουντζουρωνόταν και ευκολότερα. Το ίδιο το μελάνι τέλος, έχει διαφορετική χημική σύνθεση ώστε να στεγνώνει αμέσως.

Οι διαφορές όμως δεν σταματούν εδώ. Ακόμη και η μύτη ενός στυλό για αριστερόχειρες είναι διαφορετική. Αντίθετα από έναν δεξιόχειρα που όταν γράφει τραβά ή αλλιώς σέρνει το στυλό, ο αριστερόχειρας το σπρώχνει πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού. Αν λοιπόν ένα στυλό έχει πολύ αιχμηρή μύτη, ένας αριστερόχειρας δεν θα μπορεί να γράψει με αυτό μια και θα γρατζουνά ή θα χαράσσει το χαρτί. Έτσι λοιπόν, τα στυλό για αριστερόχειρες έχουν ειδική μύτη που δεν βρίσκει αντίσταση στο χαρτί και δεν εμποδίζει το γράψιμο.

Για τις μικρότερες ηλικίες που δεν χρησιμοποιούν στυλό, υπάρχουν οι λαβές – βοηθήματα γραφής. Έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη ώστε ο μικρός αριστερόχειρας μπορεί να διαλέξει αυτήν που ταιριάζει ακριβώς στο χέρι του. Σκληρή, περισσότερο ή λιγότερο μαλακή, μικρή ή μεγάλη.

Με τον τρόπο αυτό του δίνεται η δυνατότητα να μάθει να γράφει, σωστά, χωρίς να καμπουριάζει και να κουράζεται. Μπορεί να βλέπει τι γράφει και μαθαίνει να κάνει όμορφα και ευανάγνωστα γράμματα.

Ψαλίδι για αριστερόχειρες

Για παράδειγμα, όταν ένας δεξιόχειρας προσπαθήσει να κόψει ένα χαρτί σε σχήμα κύκλου κρατά το ψαλίδι με το δεξί και το χαρτί με το αριστερό χέρι, ενώ παράλληλα έχει οπτική επαφή με το σημείο ακριβώς όπου κόβει.

Όταν όμως ένας αριστερόχειρας προσπαθήσει να κόψει ένα χαρτί σε σχήμα κύκλου και κρατά το ψαλίδι με το αριστερό και το χαρτί με το δεξί χέρι (κανονικά), δεν έχει οπτική επαφή με το σημείο που κόβει. Αποτέλεσμα είναι το χαρτί να διπλώνει και είτε να κόβει κατά προσέγγιση και ο κύκλος να μην βγαίνει σωστός, είτε να χρειαστεί να κρατήσει το ψαλίδι με το δεξί χέρι (ανάποδα).

Και οι δύο λύσεις είναι μάλλον άβολες για τους αριστερόχειρες, ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες ή σε επαγγελματικούς χώρους μια και το πρόβλημα δεν παρουσιάζεται μόνο στην περίπτωση του κύκλου (αν και εκεί φαίνεται πολύ πιο έντονα) αλλά σε οτιδήποτε.

Τα ψαλίδια για αριστερόχειρες, έχουν τις λεπίδες τους τοποθετημένες με διαφορετικό τρόπο. Αν μάλιστα κάποιος δεξιόχειρας προσπαθήσει να κόψει με ένα από αυτά τα ψαλίδια θα δυσκολευτεί πάρα πολύ μια και οι αντεστραμμένες λεπίδες δεν θα του επιτρέψουν να το χρησιμοποιήσει σωστά.

Περισσότερες πληροφορίες και σχολικά είδη για αριστερόχειρες (στυλό, βοηθήματα γραφής, ψαλίδια, χάρακες και πολλά άλλα θα βρείτε στον ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑ.

Πηγή: ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΑΣ

 

 

Σχετικά άρθρα