Τα παράπονα των παιδιών για το σχολείο τους.

Τα παράπονα των παιδιών για το σχολείο τους.

Όταν τα παιδιά αρχίσουν να πηγαίνουν σχολείο, θα υπάρχουν πάντα κάποια πράγματα που δεν τους αρέσουν, κάποια παράπονα, μικρά ή μεγάλα.

Οι γονείς μπορεί να αισθανθούν απογοήτευση και ίσως ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Αλλά μην ανησυχείτε, ηρεμήστε και πρέπει να ξέρετε ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Και μπορείτε να βοηθήσετε.

Τι λοιπόν συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Παράπονο 1. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο».
Όταν το παιδί σας λέει ότι το σχολείο είναι πάρα πολύ δύσκολο, προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί του για να καταλάβετε τι το απογοητεύει ή το δυσκολεύει.

Αν είναι αρκετά μεγάλο, θα είναι σε θέση να επισημάνει κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Στην περίπτωση αυτή, εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει το παιδί με κάποια εργασία ή σε κάποιο μάθημα. Ακόμη θα μπορούσε να διαβάσει ή να ετοιμάσει μία εργασία με ένα συμμαθητή του. Όπως επίσης η βοήθεια από ένα δάσκαλο εκτός σχολείου είναι πολλές φορές πολύ χρήσιμη γιατί θα μπορούσε να συμπληρώσει τα κενά.

Εάν το παιδί είναι μικρό, ίσως δεν μπορεί να εκφράσει με σαφήνεια τι το ενοχλεί ή το δυσκολεύει. Έτσι μία συνάντηση με τον δάσκαλό του θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Σε κάθε περίπτωση, δείχνοντας στο παιδί τρόπους για να διαχειριστεί λίγο πιο δύσκολες εργασίες θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει την απογοήτευσή του και να παρακολουθήσει τα μαθήματά του χωρίς άγχος.

Παράπονο 2. «Δεν μου αρέσει ο/η δάσκαλός μου».
Εάν σας πει κάτι τέτοιο, ρωτήστε γιατί. Είναι γιατί τους βάζει πολλά μαθήματα, το ενοχλεί ο τρόπος που ο δάσκαλος μιλά ή συμπεριφέρεται; Εάν είναι τα μαθήματα, πρέπει να μιλήσετε με το παιδί και να του εξηγήσετε ότι δεν θα του αρέσει πάντα κάθε τι που απαιτεί το σχολείο.

Ωστόσο, αν το ζήτημα είναι πιο προσωπικό, άσχημη ή ακόμη και ασεβής συμπεριφορά προς το παιδί, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με το δάσκαλο ή το διευθυντή του σχολείου. Προσεγγίστε το δάσκαλο ζητώντας τη δική του γνώμη και άποψη, έτσι ώστε να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει, γιατί το παιδί μπορεί να έχει μία λανθασμένη, αλλά προφανώς σημαντική, άποψη για την κατάσταση.

Παράπονο 3. «Βαριέμαι».
Μαζί με κάθε δυσκολία, ο μαθητής μπορεί να εμφανίσει πλήξη κάποια στιγμή στο σχολείο. Ένας τρόπος για να διαχειριστείτε αυτό το παράπονο, είναι να ελέγξετε την ισορροπία στη σχολική ζωή του παιδιού σας. Μήπως ξοδεύει πολύ χρόνο ή πολύ λίγο, στις ακαδημαϊκές επιδιώξεις του σε σχέση με τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα χόμπι; Αν ναι, μπορείτε να του προτείνετε τρόπους για να διαχειρίζεται καλύτερα τον χρόνο του, τονίζοντας ότι το σχολείο είναι πολύ σημαντικό, αλλά όχι το μόνο σημαντικό πράγμα στη ζωή.

Ομοίως, αν η πλήξη είναι μικρής σημασίας, βοηθήστε το να δημιουργήσει μία λίστα με ενδιαφέροντα πράγματα που του αρέσουν και που μαθαίνει στη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να διατηρήσει μία θετική αλλά και ρεαλιστική προοπτική για το σχολείο. Τέλος, οι μαθητές μπορεί να βαριούνται, διότι ορισμένα μαθήματα είναι πολύ εύκολα γι’ αυτούς. Αν αυτή είναι η περίπτωση του παιδιού, προσπαθήστε να βρείτε κάποιους εξωσχολικούς τρόπους για τραβήξετε την προσοχή και τον ενδιαφέρον του.

Παράπονο 4. «Είμαι πολύ κουρασμένο το πρωί».
Εάν απλά δεν θέλει να σηκωθεί από το κρεβάτι του το πρωί, πρέπει να ελέγξετε τις ώρες του ύπνου του και τις πρωινές συνήθειες σας. Κοιμάται αρκετές ώρες; Έχει αρκετό χρόνο το πρωί για να ετοιμαστεί χωρίς να βιάζεται; Έχει χρόνο να φάει ένα υγιεινό πρωινό; Η κούραση μπορεί να προέλθει από τις λίγες ώρες ύπνου, αλλά και από τη κακή διατροφή.

Οργανώστε σωστά το πρόγραμμά σας, ώστε τα γεύματα και τα ρούχα να είναι έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης προσπαθήστε να δώσετε το πρωί στο παιδί κάποιες αρμοδιότητες που θα πρέπει να αναλάβει και να διεκπεραιώσει στη διάρκεια της ημέρας.

Πάνω από όλα, είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε ακριβώς τι είναι αυτό που το κουράζει και να διαπιστώσετε αν πράγματι είναι αυτό για το οποίο διαμαρτύρεται. Και να θυμάστε πάντα ότι οι σχολικοί σύμβουλοι και άλλοι έμπιστοι ενήλικες στο σχολείο μπορούν να προσφέρουν μία διέξοδο για να μοιραστεί το παιδί τα συναισθήματά του.