«Τακτοποιήστε» τη ζωή σας μετά τον ερχομό του μωρού σας.

«Τακτοποιήστε» τη ζωή σας μετά τον ερχομό του μωρού σας.

Τώρα πλέον έχετε να σκεφτείτε πότε μπορείτε να γυρίσετε στη δουλειά σας, πώς θα τακτοποιήσετε τα οικονομικά σας και τόσα άλλα, που σας απασχολούν στην καινούργια πραγματικότητα της ζωής σας.

Ας προσπαθήσουμε να δούμε μαζί, κάποιες συμβουλές που πιθανόν να σας βοηθήσουν:

Η ημέρα του τοκετού έφτασε και πέρασε, ο αριθμός των επισκεπτών για το μωράκι σας έχει αρχίσει να λιγοστεύει και εσείς έχετε αφοσιωθεί στη φροντίδα του μωρού σας. Βρώμικες πάνες; Κανένα πρόβλημα. Θηλασμός; Τα καταφέρνετε μια χαρά. Το να ρυθμίσετε όμως τον καινούργιο τρόπο ζωής σας με την παρουσία του μωρού, θέλει λίγο δουλειά.

Φυσικά δεν είστε η πρώτη που πρέπει να συνδυάσει τον παλιό τρόπο ζωής της με τα καινούρια καθήκοντα της. Από τα σοβαρά θέματα που πρέπει να αποφασίσετε, όπως για παράδειγμα, πότε θα επιστρέψετε στην εργασία σας, μέχρι το πώς θα πάτε να φάτε έξω το βράδυ έχοντας και το μωρό σας μαζί, θα διαπιστώσετε ότι έχετε νέα ερωτήματα και αποφάσεις που πρέπει να διαχειριστείτε.

Για αυτά τα σοβαρά ζητήματα, θα σας βοηθήσει πολύ να προσπαθήσετε να τα διαχειριστείτε ένα – ένα, εξετάζοντας τί είναι καλύτερο για σας και την οικογένεια σας. Όπως για παράδειγμα να φροντίσετε εγκαίρως, να βρείτε μία καλή baby sitter και ένα εστιατόριο με φιλικό προς το μωράκι σας περιβάλλον, αν κάποια στιγμή θέλετε να απολαύσετε ένα ήρεμο γεύμα.

Ένα καθημερινό θέμα που «απειλεί» να καταστρέψει την ηρεμία και του πιο αρμονικού ζευγαριού, είναι η οργάνωση. Λίγες εβδομάδες αφού επιστρέψετε από το μαιευτήριο, το σπίτι σας και το αυτοκίνητο θα έχει πολιορκηθεί από ένα σωρό πράγματα του μωρού. Τα ρουχαλάκια του, τα πελώρια πακέτα με τις πάνες, το καρεκλάκι του στο σαλόνι και το κάθισμα του αυτοκινήτου και οπωσδήποτε παιχνίδια βρίσκονται όπου και να γυρίσετε το βλέμμα σας.

Και στην περίπτωση αυτή, ο σωστός εκ των προτέρων προγραμματισμός θα σας βοηθήσει πολύ. Προμηθευτείτε καλάθια ή πλαστικά κουτιά για τα παιχνίδια του, τοποθετήστε, αν είναι δυνατόν κάποια επιπλέον ράφια στην ντουλάπα του για τις πάνες του ή ότι άλλο χρειαστεί και προσπαθήστε να βρείτε ένα χώρο που να είναι μόνο για σας.

Είστε έτοιμες για ένα ακόμη έλεγχο της ζωής σας μετά την εγκυμοσύνη σας; Μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, χωρίς την περίοδο σας, τώρα θα αρχίσετε να έχετε πάλι τον έμμηνο κύκλο σας, πιο γρήγορα για τις μητέρες που δεν θηλάζουν. Έτσι πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε την αντισύλληψη σας. Είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσετε με το γιατρό σας, στην καθιερωμένη επίσκεψή σας μετά από τις έξι εβδομάδες. Ο τρόπος της αντισύλληψης μπορεί να χρειαστεί κάποια αλλαγή, τώρα που έχετε γεννήσει, εάν χρησιμοποιείτε διάφραγμα θα πρέπει να προσαρμοστεί εκ νέου, γιατί ο τράχηλος θα έχει οπωσδήποτε αλλάξει. Ή αν θηλάζετε, δεν θα πρέπει να πάρετε χάπια με βάση τα οιστρογόνα.

Αλλά δεν έχει σημασία πόσα παιδάκια θέλετε να αποκτήσετε στο μέλλον, πρέπει να έχετε ένα σταθερό οικονομικό πλάνο για την οικογένεια σας όπως είναι σήμερα. Προσπαθήστε ο προϋπολογισμός σας να είναι με βάση τη λογική, και αυτά που ακριβώς χρειάζεστε, όπως για παράδειγμα πάνες και όχι χίλια παιχνιδάκια ή εκατοντάδες ρουχαλάκια που έτσι και αλλιώς θα είναι άχρηστα σε λίγο καιρό.

Αν και το να προγραμματίσετε τα πάντα, εκ των προτέρων, δεν σας φαίνεται και τόσο ευχάριστο, να είστε σίγουρες ότι αυτό θα δημιουργήσει στην πραγματικότητα λιγότερη δουλειά για σας μακροπρόθεσμα και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε καλύτερα, το μωρό σας και την οικογενειακή ζωή σας.