Τι αντιπροσωπεύει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου;

Τι αντιπροσωπεύει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου;

Τι γιορτάζουμε τελικά του Αγίου Βαλεντίνου; Το μόνο που μας μένει κάθε φορά είναι ότι πρέπει να αποφασίσουμε τί δώρο θα κάνουμε στον σύντροφό μας και πώς θα δείξουμε την αγάπη μας με τον καλύτερο και πιο ακριβό δώρο. Από που όμως μας έχει έρθει αυτό το έθιμο; 

Ο εορτασμός την ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου έχει ρίζες στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου γιόρταζαν τα "Λουπερκάλια", προς τιμή του αντίστοιχου θεού Πάνα. Εκείνες τις ημέρες, τα αγόρια μπορούσαν να διαλέξουν το ταίρι τους. Αντίστοιχα, στην Αρχαία Αθήνα, από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα "Θεογάμια" προς τιμή του θεού Δία και της θεάς Ήρας.

Τον 5ο αιώνα μ.Χ. η Εκκλησία κατήργησε την γιορτή ως ειδωλολατρική. Αντ’ αυτού, στις 14 Φεβρουαρίου μπήκε η γιορτή στην μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου. Ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος, μάρτυρας της χριστιανικής πίστης του 3ου αιώνα, ο οποίος δεχόταν να παντρέψει νεαρά σε ηλικία ζευγάρια για να μπορέσουν τα αγόρια να γλιτώσουν την στρατιωτική θητεία. Έτσι, πήρε την φήμη ως "προστάτης των ερωτευμένων". Ένας θρύλος αναφέρει πως όσο ο Βαλεντίνος ήταν στην φυλακή για τις πράξεις του, ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακα και της έστελνε μέσα από την φυλακή γράμματα με την υπογραφή «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου».

Βέβαια, το νόημα που έχει σήμερα η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποκτήθηκε γύρω στο 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά έγινε το 1382 στο ποίημα του Τζέφρι Τσοσερ, πατέρα της Αγγλικής λογοτεχνίας. Στις αρχές του 17ου αιώνα, είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη φήμη αφού υπάρχει αναφορά στον Άμλετ του Σαίξπηρ.

Έτσι, φτάνουμε στο 1840 όπου ο εορτασμός των ερωτευμένων έχει φτάσει και στην Αμερική. Εκεί, το επιχειρηματικό δαιμόνιο και η βιομηχανοποίηση κατάφεραν να δώσουν στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το «πρόσωπο» που έχει σήμερα. Κάρτες, λουλούδια, διαμάντια, ακριβά δώρα και γλυκά. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010, μόνο στις ΗΠΑ, ο τζίρος των καταστημάτων για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ξεπέρασε τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Γιατί όμως πρέπει να ξοδεύουμε τόσα πολλά για να δείξουμε σε κάποιον την αγάπη μας; Γιατί να μην σταθούμε στην αρχική σημασία της ημέρας, όπου οι ερωτευμένοι ενώνονταν με τα ιερά δεσμά του γάμου; Αυτό και μόνο δεν αντιπροσωπεύει την αληθινή και πραγματική αγάπη;