Το μωρό μου – 1ος μήνας - 4η εβδομάδα

Το μωρό μου – 1ος μήνας - 4η εβδομάδα

Τέταρτη εβδομάδα για το μωρο σου και το σώμα του είναι ένα… μικρό εργοστάσιο! Τώρα έχει τη δύναμη να «κρατήσει» το κεφαλάκι του λίγο περισσότερο, αλλά έχει βελτιωθεί και η οπτική επαφή του με τα αντικείμενα. Πλέον έχει αποφασίσει ποια είναι η ρουτίνα που του ταιριάζει και σου το δηλώνει με κάθε πιθανό τρόπο. Το δικό σου πρόγραμμα, πάλι, δεν είναι και πολύ σταθερό, καθώς ο οργανισμός σου βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία προσαρμογής σχετικά με την έλλειψη ύπνου, την κούραση και τη συνεχή επαγρύπνηση πάνω από το μωρό. Αλλά, πες μας, υπάρχει πιο όμορφη «αναστάτωση» από αυτή που ζεις τώρα;

 1min4evd

Σε όλο το διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων, το μωρό τοποθετείται ανάσκελα. Τώρα ήρθε η στιγμή να γυρίσει και μπρούμυτα! Η θέση αυτή θα το βοηθήσει να ενδυναμώσει την πλάτη και τον λαιμό του. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μωρά που αργούν να γυρίσουν μπρούμυτα, συχνά παρουσιάζουν και καθυστέρηση αργότερα στις κινητικές τους δεξιότητες. Μερικές φορές, τα μωρά δεν προτιμούν αυτή τη στάση, διότι από την μία πλευρά δυσκολεύονται να κρατήσουν το κεφάλι τους όπως πρέπει, αλλά και από την άλλη, δεν μπορούν να εντοπίσουν με ευκολία την μητέρα στον χώρο, οπότε αισθάνονται ανασφάλεια. Γι αυτό, φρόντισε να έχεις στο οπτικό του πεδίο ένα παιχνίδι ή ένα εικονογραφημένο βιβλίο ή ακόμη, ζήτα από το μεγαλύτερο αδερφάκι να ξαπλώσει μαζί του και φυσικά, μείνε κι εσύ κοντά του, ώστε να μπορεί να σε βλέπει.

Εσύ η μητέρα…

Για να μπορέσεις να φροντίσεις σωστά το μωρό σου, πρέπει να νιώθεις (και να είσαι) κι εσύ καλά. Αλήθεια, πώς αισθάνεσαι; Βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου; Έχουμε πει, όταν το μωρό κοιμάται, προσπάθησε να κοιμάσαι κι εσύ. Έτσι, θα αναπληρώνεις την χαμένη ενέργεια και θα συγκεντρώνεις δυνάμεις για τη σίτιση, την αλλαγή πάνας και το μπάνιο του μωρού, όταν σε έχει ανάγκη. Ο σύντροφός σου επίσης έχει την ανάγκη σου, όπως κι εσύ τη δική του. Ελάτε πιο κοντά και μοιραστείτε την εμπειρία. Αν, λόγω των ορμονών, μια ερωτική επαφή δεν μπορεί να είναι στο καθημερινό πρόγραμμα, μοιράσου μαζί του έστω μια αγκαλιά και ένα χάδι. Να θυμάσαι ότι και εκείνος βιώνει μια πρωτόγνωρη εμπειρία και ίσως να θέλει τον χρόνο του, όπως κι εσύ. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή και κάποια άτομα από το φιλικό περιβάλλον μπορούν να σε βοηθήσουν με το μωρό. Ζήτησέ τους να προσέχουν για λίγο το μωρό, όσο εσύ θα ξεκουράζεσαι. Έτσι, θα νιώθεις λιγότερες ενοχές και άγχος. Θα εκπλαγείς από την ανανέωση που μπορεί να σου προσφέρουν λίγες ώρες ύπνου ή ακόμη, μια βόλτα ή μια δική σου προσωπική στιγμή περιποίησης και ομορφιάς, εντός ή εκτός σπιτιού. Κανείς δεν θα σε χαρακτηρίσει «κακή» μητέρα, αν ξεκλέψεις κάποιες στιγμές για εσένα. Ίσα ίσα, μια τέτοια διαδικασία θα συντελέσει στην εξισορρόπηση των συναισθημάτων σου και κατά συνέπεια, στην αποτελεσματικότερη φροντίδα του μωρού.

Κοίτα με μωρό μου….

Αν σκέφτεσαι πόσο καλά βλέπει το μωρό σου, θα σου πούμε ότι η αίσθηση της όρασής του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως. Η διαδικασία της επεξεργασίας των οπτικών πληροφοριών που δέχονται τα μάτια γίνεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να τελειοποιηθεί. Όταν γεννιέται ένα μωρό, το σώμα του παρουσιάζει οίδημα, το οποίο είναι περισσότερο εμφανές στα βλέφαρα με τη μορφή πρηξίματος, καθώς εκεί ο ιστός είναι πιο ευαίσθητος και λεπτός. Τις επόμενες ημέρες της ζωής του, το οίδημα σταδιακά υποχωρεί. Το γκριζογάλανο χρώμα των ματιών του νεογέννητου, επίσης, να ξέρεις ότι δεν είναι το τελικό. Αυτό θα σταθεροποιηθεί γύρω στους 6 μήνες, αν και μπορεί να γίνουν πολύ μικρές αλλαγές μέχρι και τους 12 μήνες. Τέλος, οι δακρυϊκοί αδένες του μωρού δεν λειτουργούν τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η παραγωγή δακρύων θα ξεκινήσει τον 3ο μήνα και θα τελειοποιηθεί περίπου 4 με 5 μήνες αργότερα.

Αναρωτιέσαι…. Το μωρό μου έχει πυρετό! Τι να κάνω;

Η πρώτη φορά που συνειδητοποιείς ότι το μωρό σου έχει πυρετό μπορεί να είναι μια πολύ έντονη εμπειρία, η οποία σου δημιουργεί νευρικότητα. Έχοντας αίσθηση του πυρετού ως ενήλικη, θεωρείς ότι το μωρό σου βρίσκεται ανυπεράσπιστο μπροστά σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Ψυχραιμία! Έχε υπόψη σου ότι ο πυρετός στα μωρά είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημά τους λειτουργεί και κάνει το καλύτερο δυνατό για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Όταν το μωρό ασθενήσει εξαιτίας ενός ιού, το σώμα του αντιδρά με την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο πυρετός είναι στην πραγματικότητα μια καλή αντίδραση του οργανισμού και όχι ένα πρόβλημα από μόνος του. Η πρώτη σου κίνηση είναι να θερμομετρήσεις το μωρό από τον ορθό και να επικοινωνήσεις με τον ιατρό σου. Αν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 38 βαθμών C, αν το χρώμα του είναι ωχρό ή έχει εξάψεις, αν του λείπει ενέργεια, δεν έχει όρεξη για φαγητό και γενικότερα οι αντιδράσεις του διαφέρουν από τις συνηθισμένες, είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρείται από κάποιον ιό. Ο ιατρός, με βάση τα συμπτώματα, θα προσδιορίσει πόσο σοβαρός είναι ο πυρετός του μωρού και θα του χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή. Αν ο πυρετός επιμείνει, θα χρειαστεί να τον επισκεφθείς στο ιατρείο του. Είναι πολύ σημαντικό να μην σε καταλάβει πανικός και προβείς σε ενέργειες που μπορεί ακόμη και να βλάψουν το μωρό, όπως στην χορήγηση φαρμάκων κατά δική σου βούληση. Ως πρώτες βοήθειες, μπορείς να δροσίσεις το μωρό με την απομάκρυνση των περιττών ρούχων του, αλλά και με ένα χλιαρό (προσοχή, όχι κρύο) μπάνιο ή ένα υγρό σφουγγάρι στο μέτωπο. Αυτό θα βοηθήσει να πέσει η θερμοκρασία του σώματος.

Αυτή την εβδομάδα :

Ρουτίνα, και πάλι ρουτίνα…. ύπνου! Πολλές φορές ο ύπνος του μωρού γίνεται σε άστατες και ακανόνιστες ώρες, κάτι που μπερδεύει το πρόγραμμα του μωρού σου, αλλά και το δικό σου πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι όσο το μωράκι σου κοιμάται, εσύ να παριστάνεις την… κουκουβάγια! Γιατί, λοιπόν, να μην φτιάξεις ένα πρόγραμμα ύπνου του μικρού σου; Αυτό θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές να περνούν μια περισσότερο δραστήρια και παραγωγική ημέρα, αλλά και μια περισσότερο ξεκούραστη και ήρεμη νύχτα. Φτιάξε ένα πρόγραμμα διατροφής του μωρού σου το οποίο θα ακολουθούν οι ώρες ύπνου  και μπάνιου, χωρίς αποκλίσεις μεταξύ τους. Βάλε στη ζωή σου μια ρουτίνα, για μια περισσότερο αποτελεσματική καθημερινότητα…

Και καλή εβδομάδα!