Το μωρό μου – 3ος μήνας - 3η εβδομάδα

Το μωρό μου – 3ος μήνας - 3η εβδομάδα

Μέχρι την 11η εβδομάδα το μωρό σου είναι σε θέση να γυρίζει το κεφάλι με μεγαλύτερη ευκολία, για να σε εντοπίσει όταν ακούει τη φωνή σου. Οι μύες του λαιμού του έχουν γίνει πιο δυνατοί και τώρα μπορεί να κρατήσει το κεφαλάκι του πιο σταθερό, όταν το σηκώνεις προς τα πάνω από μια καθιστή θέση. Ως προς την εξέλιξη της όρασής του, έχει βελτιώσει τον τρόπο που εστιάζει στο αντικείμενο που μετακινείς μπροστά του, ενώ μπορεί να παρατηρεί περισσότερο, να εξετάζει για αρκετή ώρα και να σκουντάει τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από το κρεβατάκι του. Από δω και πέρα, θα το δεις να τεντώνει το κεφάλι του όσο περισσότερο μπορεί, για να έχει εικόνα του τί συμβαίνει γύρω του.

3min3evd

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις, είναι να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη των ικανοτήτων του, αφήνοντάς το να κάθεται για ένα διάστημα σε όρθια θέση στο πορτ μπεμπέ, στο καθισματάκι του αυτοκινήτου και φυσικά, μέσα στην αγκαλιά σου. Από αυτή τη θέση, μπορεί να παρατηρεί καλύτερα τον κόσμο και να συγκεντρώνει εικόνες, διανθίζοντας το μικρό άλμπουμ του μυαλού του!

Εσύ η μητέρα…

Πώς περνάς παρέα με το μωρό σου; Με την υπόλοιπη παρέα σου…; Σε ρωτάμε, γιατί πάντα ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια αλλάζει και τις ισορροπίες του προσωπικού σου χρόνου και χώρου. Πολλές φορές, ο κοινωνικός περίγυρος του ζευγαριού, αν δεν βιώνει την ίδια κατάσταση ή έστω δεν έχει περάσει από την φροντίδα ενός βρέφους, δεν κατανοεί τις αλλαγές. Είναι μια περίοδος που η μητέρα πρέπει να αφιερώσει πολύ μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς της στο μωρό, το ίδιο και ο πατέρας τις περισσότερες φορές. Αυτό δεν γίνεται πλήρως αντιληπτό από τους γύρω, οι οποίοι νιώθουν αποκομμένοι από τα γεγονότα, δεν βρίσκουν σημείο επαφής και απομακρύνονται. Όμως, το μωρό δεν ήρθε για να σας ανατρέψει την μέχρι τώρα ζωή σας, αλλά για να σας την ομορφύνει! Προσπάθησε να βρεις τη χρυσή ισορροπία μεταξύ οικογένειας και κοινωνικού περίγυρου και βάλτους ξανά στη ζωή σου. Πλέον, μπορείς να προγραμματίσεις μια φορά να περάσεις ένα απόγευμα έξω μαζί τους και την άλλη φορά να μείνετε όλοι μαζί σπίτι με το μωρό. Αν δεν μπορούν να αποδεχτούν την αλλαγή που έχει έρθει στη ζωή σου, μην απελπίζεσαι. Είναι μια ευκαιρία να ανοίξεις ορίζοντες και «πόρτες» σε άλλα ζευγάρια, με τα οποία μπορεί να έχετε και περισσότερα κοινά. Να θυμάσαι ότι η ζωή μεταβάλλεται και νέοι άνθρωποι καλούνται να μπουν στην καθημερινότητά σας. Όσο για εκείνους που αποτελούσαν τον μέχρι τώρα περίγυρό σας, κάλεσέ τους… Όσοι ξαναμπούν στη ζωή σας με χαρά, να ξέρεις ότι δεν έφυγαν ποτέ!

Προσέχω τη διατροφή μου, όσο θηλάζω!

Η περίοδος του θηλασμού είναι ίσως η πιο κρίσιμη περίοδος, μαζί με την περίοδο της εγκυμοσύνης, όσον αφορά τη διατροφή της μητέρας. Η επιλογή των τροφίμων πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες, ώστε να είσαι σε θέση να παράγεις καθημερινά και μια ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Πρωτεΐνη, όσπρια και δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, αλλά και πολύ νερό πρέπει να περιλαμβάνονται σε ανάλογες ποσότητες στο διαιτολόγιό σου. Δεν θα παραλείψεις να φας και το γλυκάκι σου, αλλά μην το «βαφτίσεις» μεσημεριανό. Τήρησε τις ισορροπίες. Το γάλα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο διαιτολόγιό σου κάθε μέρα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ποσότητα και κυρίως, την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Δεν είναι η κατάλληλη εποχή να προβείς στην απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης με αυστηρές δίαιτες. Να ξέρεις ότι όσο καιρό θηλάζεις, θα χάνεις βάρος σιγά σιγά, καθώς οι θερμίδες θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή γάλακτος. Ένα κιλάκι τον μήνα, το χάνεις! Να είσαι προσεκτική στην επιλογή των τροφών, γιατί κάποιες μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στο βρέφος. Τσέκαρέ το μία δύο φορές κι αν επιμείνει η δυσαρέσκεια στο μωρό, αφαίρεσέ το από την διατροφή σου. Και φυσικά, απέφυγε το εντατικό κάπνισμα και την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς οι ουσίες περνούν στο αίμα σου, στο γάλα σου και στη συνέχεια, στο μωρό σου…

Αναρωτιέσαι…. Πρέπει να αποφύγω το αγελαδινό γάλα ακόμη;

Ναι, ο θηλασμός μπορεί να είναι μια κοπιαστική «δουλειά» και άλλοτε και επίπονη, όμως μην μπεις στον πειρασμό να ταΐσεις το μωρό σου από μπουκάλι και να του δώσεις αγελαδινό γάλα, πριν κλείσει ο πρώτος χρόνος της ζωής του. Απαγορεύεται! Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αγελαδινού γάλακτος, όπως γιαούρτια και τυριά είναι περισσότερο ανεκτά από τα βρέφη και, πάντα με την έγκριση του ιατρού, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο διατροφολόγιό του, όταν ξεκινήσουν οι στέρεες τροφές. Το αγελαδινό γάλα δεν περιέχει σίδηρο, σε αντίθεση με το μητρικό, οπότε η παροχή αγελαδινού γάλακτος στο μωρό τους πρώτους 12 μήνες, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας! Επίσης, το μωρό δυσκολεύεται να χωνέψει το αγελαδινό γάλα ακόμη και μπορεί να ευθύνεται για τη δυσανεξία στη λακτόζη, δημιουργώντας του προβλήματα στην πέψη και την αφόδευση. Ακόμη, το αγελαδινό γάλα συνδέεται με αλλεργίες στις πρωτεΐνες του, και μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Ως προς τα συμπτώματα της αλλεργίας, υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες: δερματικές (έκζεμα, φαγούρα, κα), πεπτικές (αναγωγή γάλακτος, εμετοί, δυσκοιλιότητα, χρόνιες διάρροιες, κα) και αναπνευστικές (βήχας, άσθμα, κα). Οι περιπτώσεις της συγκεκριμένης αλλεργίας έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 10 χρόνια και στατιστικά, περιλαμβάνονται στο 13% των τροφικών παιδικών αλλεργιών και στο 3% των βρεφών ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Ένα 20% των παιδιών θα κρατήσει για πάντα την αλλεργία αυτή στη ζωή του… Σε πείσαμε να το αποφύγεις;

Αυτή την εβδομάδα :

Γράμμα στο μωρό μου! Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της ζωής του μωρού σου. Πόσες νέες εμπειρίες βίωσες; Κάθε μέρα είχες και μια μικρή έκπληξη. Τα συναισθήματά σου είναι έντονα και βαθιά. Τι θα έλεγες να του έγραφες ένα γράμμα, το οποίο θα μπορέσει να διαβάσει όταν μεγαλώσει; Άφησε το συναίσθημά σου να πλημμυρίσει τις λέξεις… Μίλα του για την στιγμή που μπήκατε μαζί στο σπίτι, αλλά και για το πόσο περήφανη είσαι για εκείνο, τώρα που το κρατάς στην αγκαλιά σου. Πόσες χαρές σου έχει δώσει και πόσες άλλες ακόμη έχεις να του δώσεις κι εσύ στη συνέχεια… Η καρδιά σου φτερουγίζει! Ένα δώρο από εσένα στο μωρό σου… «με απέραντη αγάπη, η μανούλα σου!»

Και καλή εβδομάδα!