Το μωρό μου – 3ος μήνας – 4η εβδομάδα

Το μωρό μου – 3ος μήνας – 4η εβδομάδα

Φτάσαμε στην 12η εβδομάδα. Συγχαρητήρια! Το πρώτο τρίμηνο του μωρού σου κλείνει με επιτυχία! Το μωρό σου συνεχίζει την προσπάθειά του να μάθει τον κόσμο που ανοίγεται μπροστά του κι εσύ καλείσαι να το βοηθήσεις όσο περισσότερο μπορείς.
Μέχρι τώρα, οι κινήσεις του ήταν αρκετά αδέξιες, χωρίς κάποιο εμφανές αποτέλεσμα. Από εδώ και πέρα, ξεκινά μια περίοδος που χρειάζεται να συντονίσει πολλές κινήσεις, προκειμένου να καταφέρει τους στόχους του. Σταδιακά, μέχρι τον 12ο μήνα, θα έχει μάθει πώς να συνδυάζει την εστίαση στο αντικείμενο, την εκτίμηση της απόστασης, το άπλωμα του χεριού και το γράπωμα του αντικειμένου. Πω πω… Πόσες αποφάσεις και κινήσεις μαζεμένες! Δύσκολο έργο!

3min4evd

Συνεχίζει τους άναρθρους ήχους για να σου δείξει τι θέλει και τι αισθάνεται, αλλά και για να σε «φωνάξει» όταν βρίσκεσαι κοντά. Αισθάνεται ασφάλεια από την παρουσία σου και το δηλώνει! Κι όταν φεύγεις από το οπτικό του πεδίο… αισθάνεται φόβο, τον λεγόμενο «φόβο του αποχωρισμού» (δεν το νιώθεις μόνο εσύ!) και έτσι κλαίει χωρίς λόγο. Όσο πιο έντονη είναι η προσωπικότητα που διαμορφώνει, τόσο πιο έντονα είναι και τα συναισθήματά που βιώνει. Το γουργούρισμά του στα λέει όλα! Κι ας μην χρησιμοποιεί λέξεις ακόμη…

Εσύ η μητέρα…

Αισθάνεσαι ότι είσαι έτοιμη να γνωρίσεις το μωρό σου στον έξω κόσμο; Τέλεια, φύγαμε! Μισό λεπτό… Έχεις οργανώσει την τσάντα που θα πρέπει να κουβαλάς μαζί σου; Και δεν εννοούμε την προσωπική σου τσάντα, αλλά το βαλιτσάκι για το μωρό! Μια πρωινή βόλτα στο εμπορικό κέντρο είναι θαυμάσια ιδέα, αλλά πλέον δεν είσαι μόνη. Πρέπει να προνοήσεις και να έχεις μαζί σου κάποια βασικά είδη του μωρού που θα βγάλουν από τη δύσκολη θέση, αν υπάρξει οποιαδήποτε ανάγκη. Δες το σαν εκδρομή! Έτσι θα είναι κάθε του βόλτα, για ένα διάστημα. Τι πρέπει να έχεις μαζί σου; Αρχικά, βρες μια τσάντα που θα είναι μεγάλη, ελαφριά, με χερούλια μακριά και κοντά και, φυσικά, από αδιάβροχο υλικό. Βάλε μέσα πάνες (το μωρό πρέπει να είναι πάντα καθαρό και δεν ξέρεις πότε –και που- θα χρειαστεί να το αλλάξεις), πιπίλες (δύο, για την περίπτωση που η μία λερωθεί), μπιμπερό (θα πεινάσει πιθανόν συντομότερα από ό,τι υπολογίζεις), αντισηπτικά μαντηλάκια, μωρομάντηλα, ταλκ, λοσιόν, μια πετσέτα καθαρή, χαρτομάντηλα, μια λεπτή κουβερτούλα, φυσιολογικό ορό και είδη πρώτης ανάγκης. Αν ο ιατρός έχει συστήσει κάποια ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή, να την έχεις μαζί. Επίσης, πάρε μαζί το γάλα του, το αγαπημένο του παιγνίδι, ένα καπέλο και μια ομπρέλα που να μπορεί να προσαρμόζεται στο καρότσι. Αν είναι χειμώνας, πάρε μαζί και μια κουβέρτα μωρού. Αν είναι καλοκαίρι, βάλε στην τσάντα και προστατευτικά από τον ήλιο. Προσπάθησε να εντάξεις στη βόλτα σου και μία με δύο στάσεις σε κατάστημα, για να ελέγξεις ότι όλα βαίνουν καλώς. Δεν είναι δύσκολο, θα συνηθίσεις και μετά θα σου φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό!

Ο «πελαργός» μας έφερε… «τσιμπήματα» στο δέρμα του!

Τα λεγόμενα «τσιμπήματα του πελαργού» μπορεί να εμφανιστούν μετά τη γέννα στο δερματάκι του μωρού ως κόκκινα σημάδια στην περιοχή των βλεφάρων, το μέτωπο και πιο συχνά, τον σβέρκο. Πρόκειται για αιμαγγειώματα, τα οποία δημιουργούνται εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης ανάπτυξης μικρών αγγείων σε διάφορα μέρη του σώματος. Το όνομά τους προέρχεται από την άποψη ότι εκεί «έπιασε ο πελαργός» το μωρό και το έφερε στο σπίτι! Στατιστικά, εμφανίζονται περίπου στο 20 - 40% των νεογέννητων και κυρίως σε βρέφη με ανοιχτόχρωμα δέρματα. Από το παραπάνω ποσοστό, το 30% περίπου τα εμφανίζει αμέσως μετά τη γέννηση και το 70% τις επόμενες εβδομάδες. Ο πελαργός, επίσης, φαίνεται να προτιμά να… τσιμπάει περισσότερο τα κορίτσια, σε σχέση με τα αγόρια και μάλιστα σε αναλογία 3 προς 1. Δεν έχει αποδειχθεί κληρονομικότητα, αν και στατιστικά σε ένα μικρό ποσοστό έχει παρατηρηθεί προδιάθεση με βάση το οικογενειακό ιστορικό των βρεφών. Δεν απαιτείται κάποια θεραπευτική αγωγή, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται από μόνα τους μετά τους 12 μήνες.

Αναρωτιέσαι…. Το μωρό μου ακόμη έχει λίγα μαλλάκια. Πότε θα τα δω να μεγαλώνουν;

Τα βρέφη συνήθως έχουν μόνο ένα απαλό χνούδι στα μαλλάκια τους. Κάποια άλλα μωρά, εμφανίζουν περισσότερα μαλλάκια, τα οποία μετά από λίγο πέφτουν. Η φαλάκρα είναι κάτι συνηθισμένο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Το πρώτο εξάμηνο της ζωής του χάνει τρίχες, για  να μπορέσει στη συνέχεια (και στην ώρα του) να αρχίζει να γεμίζει το τριχωτό της κεφαλής. Η τριβή με το στρώμα του δεν βοηθάει στο να παραμείνουν τα μαλλάκια στο κεφάλι του. Επιπλέον, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της τριχοφυΐας. Όμως, το κάθε μωρό είναι μοναδικό, οπότε δεν υπάρχει γενικός κανόνας και μια μόνο απάντηση στο γιατί το παιδί δεν έχει γεμάτο κεφαλάκι με μαλλί. Το σημαντικό είναι ότι σπάνια συνδέεται με πρόβλημα υγείας, όπως θα ήταν κάποιο αυτοάνοσο νόσημα αλωπεκίας, σε μωρά κάτω των 6 μηνών. Στα περισσότερα μωρά πριν από τα πρώτα τους γενέθλια θα αλλάξει η τρίχα έως και δύο φορές. Γι αυτό και το χρώμα και η υφή της μπορεί να διαφέρει από το αρχικό μέχρι και το τελικό αποτέλεσμα. Κάποια μωρά αναπτύσσουν γρηγορότερα θύλακες τρίχας, κάποια άλλα πιο μετά. Ο χρόνος, όμως, της τριχόπτωσης και της αναγέννησης της τρίχας ποικίλει σε μεγάλο βαθμό.

Αυτή την εβδομάδα :

Ραντεβού στον παιδίατρο! Στο διάστημα από τον 3ο μέχρι τον 4ο μήνα θα χρειαστεί να επισκεφτείς με το μωρό ξανά τον ιατρό σου. Ο ιατρός θα μετρήσει το κεφαλάκι του μωρού και θα καταγράψει το ύψος και το βάρος του μωρού σου, για να βεβαιωθεί ότι μεγαλώνει με σταθερό ρυθμό. Θα σου δώσει μια πρώτη εικόνα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξή του, τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Μπορείς να τον ρωτήσεις όλες τις απορίες που έχεις στο νου, ακόμη και σχετικά με τρόπους για καλύτερες συνήθειες ύπνου ή κάτι σχετικό με τη διατροφή του μωρού σου. Σημείωσε τις ερωτήσεις που θέλεις να του κάνεις, για να είσαι έτοιμη όταν θα βρεθείς στο ιατρείο του. Και μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί το βιβλιάριο του μωρού! Από εμάς, καλά αποτελέσματα…

Και καλή εβδομάδα!