Ύπνος καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για το μωράκι μου

Ύπνος καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για το μωράκι μου

Με λίγες γνώσεις και πολλή τύχη, θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από ότι ελπίζατε.

Πoτε μπορεί το μωράκι σας να κοιμηθεί όλη τη νύχτα; Εξαρτάται από τις διαφορετικές ηλικίες:

Για ένα νεογέννητο, ειδικά όταν θηλάζει, τρεις ώρες είναι το μέγιστο διάστημα που μπορείτε να περιμένετε να κοιμηθεί, καθώς τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε συχνά.
Δύο ή τριών μηνών αυτό που πρέπει να περιμένετε είναι να κοιμάται για πέντε ή έξι ώρες. Ενώ πολλά μωράκια αρχίζουν να παραλείπουν το γεύμα στις 2 τα ξημερώματα από τον τρίτο μήνα, ορισμένα ειδικά αυτά που θηλάζουν έχουν ακόμη ανάγκη ένα ή και δύο γεύματα στη διάρκεια της νύχτας.

Στους τέσσερεις μήνες, μπορείτε να περιμένετε να κοιμάται το μωρό σας επτά ή ακόμη και οκτώ ώρες συνέχεια. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα μωρά στην ηλικία αυτή έχουν φτάσει το βάρος των 10 κιλών, δηλαδή δεν χρειάζονται ένα γεύμα τη νύχτα.
Εάν ξυπνάει για να φάει στο πέμπτο ή έκτο μήνα του, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι δεν πεινάει. Απλά θέλει τη μαμά του.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να συμπληρώσει τους έξι μήνες του για να ξεκινήσετε την προσπάθεια να μην ξυπνάει τη νύχτα. Στην πραγματικότητα γύρω στους τρεις μήνες θα πρέπει σιγά – σιγά να κόψετε τα νυχτερινά γεύματα.

Έτσι λοιπόν προσπαθήστε:

Να ξυπνήσετε το μωρό σας πριν πάτε στο κρεβάτι σας. Λίγο πριν ετοιμαστείτε να ξαπλώσετε δώστε του ένα τελευταίο γεύμα. Ακόμη και αν είναι πολύ νυσταγμένο για να φάει κανονικά, μερικές γουλιές μπορεί να είναι αρκετές για να σας επιτρέψουν να κοιμηθείτε μία ή δύο ώρες παραπάνω. Αν αυτή η τακτική προτρέπει το μωρό σας να ξυπνά πιο συχνά, τότε αποφύγετε την. Αντίθετα ταΐστε το καλά πριν κοιμηθείτε. Εάν δεν θέλει άλλο πριν πιει αρκετό γάλα, δοκιμάστε σε λίγα λεπτά πάλι. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να πιει ακόμη λίγο γάλα που θα το κρατήσει χορτάτο για αρκετές ώρες.

Μεγαλώστε το διάστημα μεταξύ των γευμάτων του. Ενώ τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε κάθε δύο με τρεις ώρες, από τη στιγμή που το μωρό είναι τριών ή τεσσάρων μηνών μπορείτε να ξεκινήσετε να αραιώνετε τα γεύματά του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτετε σταδιακά μισή ώρα μεταξύ των γευμάτων. Με λίγη τύχη θα ελαττώσετε τα γεύματα και θα κοιμάται όλη τη νύχτα.

Συντομεύστε το τάισμα στη διάρκεια της νύχτας. Σταδιακά ελαττώστε το γάλα στο μπιμπερό του ή συντομεύστε λίγα λεπτά τη διάρκεια του θηλασμού. Κάντε το αυτό μειώνοντας την ποσότητα, για μία εβδομάδα ή μέχρι να είναι έτοιμο να σταματήσει το συγκεκριμένο γεύμα.
Αρχίστε να οργανώνετε τη καθημερινή ρουτίνα ύπνου. Όχι δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσετε να του λέτε ιστορίες και τραγουδάκια πριν πάει για ύπνο. Η ρουτίνα του ύπνου, στέλνει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Η καλή προετοιμασία περιλαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο, ένα παραμύθι, μία αγκαλιά.

Μην βιαστείτε να το ταΐσετε το βράδυ. Όταν ξυπνήσει και κλαίει, περιμένετε λίγο πριν του δώσετε το στήθος σας ή το μπιμπερό του. Μπορεί να αποκοιμηθεί σε λίγο πάλι. Αν αρχίσει να κλαίει δυνατά, προσπαθήστε να το ησυχάσετε με ένα τραγούδι και χάδια. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να του δώσετε να καταλάβει ότι το νυκτερινό ξύπνημα δεν θα καταλήξει σε γάλα τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθεί όλη τη νύχτα.

Μην αμελείτε τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μωρό σας θα είναι λιγότερο πεινασμένο το βράδυ αν η κοιλιά του γεμίζει στη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε να αυξήσετε λίγο την ποσότητα του γάλακτος.

Μην βάζετε δημητριακά στο μπουκάλι του ή μην μπείτε στον πειρασμό να ξεκινήσετε στερεά τροφή πολύ νωρίς.
Όχι μόνο δεν θα το βοηθήσετε να κοιμηθεί όλη τη νύχτα, θα μπορούσε να του κάνει κακό στην υγεία του. Μπορεί να του προκαλέσει αλλεργίες, όπως επίσης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εισπνεύσει το παχύρρευστο μείγμα στους πνεύμονές του, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα.

Επίσης προσθέτοντας δημητριακά στο γάλα του το οδηγούμε σε υπερβολικό τάισμα. Τα μωρά ξέρουν πολύ καλά ενστικτωδώς φυσικά, πόσο γάλα θα πρέπει να πιούν, με βάση τον όγκο και όχι τις θερμίδες, οπότε αν αυξήσετε τις θερμίδες στο μπουκάλι του θα αναγκάζεται να παίρνει μεγαλύτερες ποσότητες θερμίδων από ότι χρειάζεται.

Μην αλλάζετε την πάνα του στη μέση της νύχτας. Εκτός και αν έχει γίνει χάλια φυσικά… Θα το ξυπνήσετε και βέβαια αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε. Αν πράγματι πρέπει να του αλλάξετε την πάνα του, να το κάνετε με τα φώτα χαμηλωμένα και χωρίς να του μιλάτε. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό δεν θα πάρει το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.

Μην το κρατήσετε πλέον κοντά σας. Εάν μοιράζεται το κρεβάτι σας ή το δωμάτιό σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα «φιλικό χωρισμό». Το ότι είναι δίπλα σας θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ξυπνά την νύχτα. Βέβαια το αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το απομακρύνετε από κοντά σας, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.