15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 93 - 103 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 50 γραμμάρια (μέγεθος: μικρής μπάλας)

Πώς είμαστε αυτή την εβδομάδα; Το μωρό σου πάντως σίγουρα «διασκεδάζει», πιάνοντας και αφήνοντας τον ομφάλιο λώρο! Οι θύλακες αέρα στους πνεύμονές του τώρα μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσονται και το έμβρυο να εισπνέει και να εκπνέει αμνιακό υγρό, του οποίου η ποσότητα αυξάνεται περίπου στα 250 χιλιοστόλιτρα. Τα πόδια μεγαλώνουν περισσότερο από τα χέρια και μπορεί να κινεί το σύνολο των αρθρώσεων του. Τα οστά στο σώμα του αρχίζουν να γίνονται πιο σκληρά. Ένα νέο στοιχείο αυτή την εβδομάδα είναι οι λόξιγκες του μωρού, ο πρόδρομος, δηλαδή, της αναπνοής του... Αν και οι βλεφαρίδες είναι ακόμη ερμητικά κλειστές, μπορεί να αισθανθεί το φως. Για να καταλάβεις, αν φωτίσεις την κοιλιά με έναν φακό, το μωρό θα δεις να απομακρύνεται από το φως! Επίσης, αρχίζει να σχηματίζει την αίσθηση της γεύσης, αλλά και της ακοής, σε πρωταρχικό στάδιο. Οι έντονοι ήχοι μπορεί να ενοχλήσουν το μωρό, ενώ η απαλή μουσική μπορεί να το ηρεμεί. Κάθε τόσο άγγιζε την κοιλίτσα σου και μιλά του, η φωνή σου (όπως και η φωνή του μπαμπά), λένε ότι το καθησυχάζει…

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ;

…Το 30% περίπου των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζουν «ρινίτιδα των εγκύων»; Μην τρομάζεις, πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, που αφορά δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή, το γνωστό μπούκωμα της μύτης! Συνήθως πρόκειται για ένα μπούκωμα ήπιας μορφής, που μπορεί και να συνοδεύεται από καταρροή, αλλά συνήθως είναι ανεκτό από τις εγκύους, οι οποίες μπορούν και το υπομένουν μέχρι τον τοκετό. Τα αντισταμινικά και άλλου τύπου φάρμακα απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη, οπότε προτίμησε πλύσεις με φυσιολογικό ορό, αλλά κι έναν καλό αερισμό του σπιτιού, το οποίο θα μειώσει και τις πιθανότητες εξάρσεων αλλεργίας από την οικιακή σκόνη.

Οι ορμόνες, επίσης, που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνουν την κυκλοφορία σε όλους τους βλεννογόνους τους σώματος όπως ο κόλπος και η μύτη, μέσω της κυκλοφορίας τους στο αίμα. Οι κολπικές εκκρίσεις ίσως σε προβληματίσουν, καθώς πιθανόν να είναι δύσοσμες ή να αλλάζουν χρώμα και σύσταση. Μην χρησιμοποιήσεις σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή, ρώτα τον ιατρό και θα σε κατευθύνει κατάλληλα.

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιο χαλαρό από το πρώτο και πιο άνετο από το τρίτο. Πολλά ζευγάρια αισθάνονται άγχος για την εξέλιξη των πραγμάτων και για το πώς θα χειριστούν τις μελλοντικές εξελίξεις, αλλά μην σε πιάνει πανικός. Είναι ευκαιρία να χαλαρώσεις, να περιποιηθείς τον εαυτό σου και να νιώσεις ευεξία μέσα από δραστηριότητες. Ασχολήσου με το σώμα σου, προσπάθησε να αντιληφθείς τις ανάγκες του και να τις καλύψεις. Είσαι αρκετά ευσυγκίνητη, οπότε δήλωσε τις επιθυμίες σου στον σύντροφο ή τους δικούς σου και άφησέ τους να σε φροντίσουν. Λίγη ξεκούραση… και θα νιώσεις πολύ καλύτερα!

Τέλος, είναι μια καλή στιγμή να κλείσεις το επόμενο ραντεβού με το ιατρό σου για να συζητήσετε σχετικά με το υπερηχογράφημα Β, του οποίου κύριος σκοπός είναι ο λεπτομερής έλεγχος της εμβρυϊκής ανατομίας. Θα είναι και μια ευκαιρία να ρίξεις μια «κλεφτή ματιά» και στο μωράκι σου… Βάλε μια υπενθύμιση στην ατζέντα σου λοιπόν!

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης: ACTIVITY TIP!

Απευθύνσου και μίλα ανοιχτά για την εγκυμοσύνη σου με άλλες μαμάδες (συμπεριλαμβανομένης και της δικής σου)! Οι γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμπειρία της μητρότητας, μπορούν να προσφέρουν πολύ καλές συμβουλές, έναν παρήγορο ώμο, αλλά και τη κατανόηση και υποστήριξη που χρειάζεσαι. Πολλές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, έρχονται πιο κοντά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όταν μοιράζονται τις ανεπανάληπτες στιγμές που βιώνουν!

Καλή εβδομάδα και… καλές συμβουλές!

Επιστημονικός συνεργάτης: Dr Άρης Τσιγκρής, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος