4 συνηθισμένα λάθη των μαμάδων

4 συνηθισμένα λάθη των μαμάδων

Δεν αφήνετε το παιδί σας να κοιμηθεί και ας είναι κουρασμένο, δεν το έχετε μάθει να μοιράζετε... Ασφαλώς και είναι λάθος. Αλλά ευτυχώς δεν χρειάζεται να είναι κανείς τέλειος για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί!

 

«Μπάλα», «πάμε», «όχι»,  «κακά». Είναι μερικές από τις πιο συχνές λεξούλες που χρησιμοποιούν τα μωρά ( 12-24 μηνών). "Όμως ο γιός μου που είναι 20 μηνών" εξομολογείται μία μητέρα "λατρεύει το «μπισκότο»! Και όχι μόνο το ζητάει αλλά ξέρει που θα το βρει. Έτσι λοιπόν και εγώ χρησιμοποιώ το μπισκότο για να δελεάσω τον γιο μου και την μικρή αδελφή του να ντυθούν, να καθίσουν φρόνιμα και να βάλουν τα παπούτσια τους. Ξέρω ότι αυτό είναι λάθος, έχω μιλήσει και με τις φίλες μου, που και αυτές χρησιμοποιούν τέτοια μικρά κόλπα στα παιδιά τους.  Δεν μπορώ να σταματήσω και ας ξέρω ότι δεν είναι σωστό".

Το κλειδί είναι να αποκτήσετε  γνώσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μία αλλαγή προς το καλύτερο. Για να βοηθηθείτε, ακολουθήστε τις συμβουλές κορυφαίων εμπειρογνώμων, που μέσα από τις συμβουλές τους, θα σας εξηγήσουν γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε και πως μπορείτε να αποφύγετε τις παγίδες  που κρύβει η ανατροφή των παιδιών.  

Δεν αφήνω την κόρη μου να πάρει ένα υπνάκο, όσο κουρασμένη και αν είναι.

Η Μαριέτα εξομολογείται: «Για χρόνια, προσπαθούσα να βάλω τη μικρή μου να κοιμηθεί λίγο το μεσημέρι χωρίς αποτέλεσμα. Γινόταν πραγματική μάχη. Ούρλιαζε, έκλαιγε, μια μέρα έπεσε από την κούνια της. Όμως κάποια στιγμή  ανακάλυψα, ότι χωρίς το μεσημεριανό ύπνο, το βράδυ πήγαινε στο κρεβατάκι της χωρίς κανένα πρόβλημα. Σίγουρα έπρεπε να περάσω ένα απόγευμα λίγο κουραστικό. Εάν έβλεπα ότι έκλεινε τα μάτια της, την γαργαλούσα, έβαζα δυνατά μουσική και έπαιζα μαζί της για να μην αποκοιμηθεί. Έτσι όμως πηγαίνει για ύπνο στις 7 το βράδυ, δίνοντάς μου την ευκαιρία να κάνω όλα αυτά που λαχταρούσα. Να διαβάσω το βιβλίο μου, να ασχοληθώ με κάποιες δουλειές του σπιτιού, να μιλήσω με το σύντροφό μου».

Ξεχάστε τις ενοχές

Δεν είναι κακό για τα παιδιά που έφτασαν τα 3 χρόνια τους να μην κοιμούνται το μεσημέρι. Ακόμη και στα μικρότερα παιδιά, αν ο μεσημεριανός ύπνος δεν τα αφήνει να κοιμηθούν το βράδυ σε κάποια λογική ώρα, γύρω στις 8.30 μέχρι την ηλικία των 6 ετών, μπορούν κάλλιστα να μην κοιμηθούν.

Κάντε το καλύτερο

Στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να το ξεκουράσετε απασχολώντας το με δραστηριότητες όπως η ζωγραφική. Έτσι θα ξεκουράσει το σώμα του. Εάν αποκοιμηθεί στο αυτοκίνητο ή στο καρότσι του στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε ήρεμα να το ξυπνήσετε. Και τι θα συμβεί αν δεν κοιμάται 11 με 13 ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός του; Βάλτε τα μικρά σας για ύπνο το βράδυ λίγο νωρίτερα.

Έστειλα το παιδί μου στο σχολείο άρρωστο

Η Κατερίνα μας λέει: «Ναι, το παραδέχομαι, έστειλα το παιδί μου στο σχολείο, ενώ δεν ήταν καλά και βέβαια με ειδοποίησαν να πάω να το πάρω γιατί ανέβασε υψηλό πυρετό. Πήγαμε αμέσως στον παιδίατρο ο οποίος με συμβούλεψε να περιμένω πάντα να είναι το παιδί μία ολόκληρη ημέρα χωρίς πυρετό και μετά να πάει σχολείο.»

Ξεχάστε τις ενοχές

Ας το παραδεχτούμε. Τα μικρά παιδιά είναι πάρα πολύ συχνά άρρωστα. Και είναι πράγματι δύσκολο να διακρίνουμε αν είναι πράγματι άρρωστα. Εάν κρατάτε το παιδί στο σπίτι κάθε φορά που έχει συνάχι, δεν πρόκειται ποτέ να φύγει από το σπίτι!

Κάντε το καλύτερο

Εάν το παιδί σας έχει πυρετό, κάνει εμετό ή πονάει ο λαιμός του, προφανώς έχει κάτι που είναι μεταδοτικό άρα  πρέπει να μείνει στο σπίτι. Ακόμη και αν εξακολουθούν κάποια συμπτώματα είναι απίθανο να κολλήσει τα άλλα παιδάκια. Αν πήρε αντιβιοτικό για 24 ώρες, είναι  εντάξει να επιστρέψει στο σχολείο και αισθάνεται αρκετά δυνατό, τότε μπορούμε να το στείλουμε στο σχολείο.

Φωνάζω στα παιδιά μου

Η μαμά Στέλλα διηγείται: «Πριν από λίγες ημέρες, άφησα τη μικρή μου κόρη να ζωγραφίζει στο σαλόνι και εγώ πήγα στην κουζίνα να φτιάξω καφέ. Λίγα λεπτά αργότερα, επέστρεψα και βρήκα τα χέρια και τα πόδια της μαύρα από το μαρκαδόρο, όπως επίσης και το μπεζ μαξιλάρι του καναπέ! Άρπαξα ένα σφουγγάρι για να καθαρίσω και τις έβαλα τις φωνές. Είμαι σίγουρη ότι με άκουσε όλη η γειτονιά. Μόλις όμως είδα το προσωπάκι της να γεμίζει δάκρυα, ένιωσα απαίσια. Πιστεύω ότι θα το θυμάται σε όλη της τη ζωή.»

Ξεχάστε τις ενοχές

Όλοι χάνουμε την ψυχραιμία μας με τα παιδιά μας κάποια στιγμή. Τα καλά νέα; Αφήνοντας  μερικές φορές το θυμό μας να ξεσπάσει είναι καλό για τα παιδιά μας. Πρέπει και αυτά να καταλάβουν ότι οι γονείς δεν είναι τέλειοι.

Κάντε το καλύτερο

Εάν χάσατε την ψυχραιμία σας, πείτε  συγνώμη και δώστε του μία σύντομη εξήγηση αργότερα. Εάν κάποια στιγμή αισθανθείτε ότι έχετε αρχίσει να νευριάζετε πολύ, δώστε λίγα λεπτά στον εαυτό σας. Κλείστε τα μάτια και πάρτε για μερικά δευτερόλεπτα βαθιές αναπνοές. Θα ηρεμήσετε και θα είστε ένα πολύ καλό παράδειγμα για το παιδί σας.

Δεν έχω μάθει το παιδί μου να μοιράζεται

«Έχουμε αγοράσει μία καινούργια όμορφη πολύχρωμη μπάλα. Στο πάρκο, μόλις την είδαν τα άλλα παιδάκια, έτρεξαν να την πιάσουν και αυτά. Ο μικρός μου βέβαια έβαλε τις φωνές δεν ήθελε να αφήσει την μπάλα από τα χέρια του. Τότε, ένα μεγαλύτερο παιδάκι 4 ετών, την άρπαξε και εγώ παραμερίζοντας τον μικρό την πήρα από τα χέρια του. Αργότερα στο σπίτι, μιλώντας με τον σύζυγό μου, αισθάνθηκα γελοία. Τι είδους μητέρα είμαι να τα βάλω με τα μικρά παιδιά;» αναρωτιέται η Παναγιώτα.

Ξεχάστε τις ενοχές

Ένα παιδάκι αρχίζει να καταλαβαίνει την έννοια του «μοιράζομαι» στην ηλικία των 20 μηνών. Αλλά ότι ηλικία και αν έχει το παιδί σας, είναι καλύτερα να μην παίρνετε στο πάρκο παιγνίδια που είναι βέβαιο ότι θα τα ζηλέψουν τα άλλα παιδιά. Ακόμη και τα παιδάκια που μοιράζονται εύκολα τα παιχνίδια, μπορεί εύκολα να ζηλέψουν αν τα άλλα παιδιά θέλουν να παίξουν με το αγαπημένο τους αρκουδάκι ή την αγαπημένη του μπάλα.

Κάντε το καλύτερα

Μην πιέσετε τον εαυτό σας ή το παιδί σας. Αρχίστε την εκπαίδευση του «μοιράζομαι» την επόμενη φορά που θα παίζει με τους φίλους του. Εξηγήστε ότι το κάθε παιδάκι μπορεί να παίζει με ένα συγκεκριμένοι παιχνίδι για ορισμένα λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, θα είναι η σειρά του επόμενου. Φροντίστε τα διαστήματα αυτά να είναι δύο ή τρία λεπτά, έτσι ώστε στο τέλος, το παιχνίδι να περνάει από όλα τα παιδιά!