5 συμβουλές για τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία

5 συμβουλές για τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία

Το να είσαι γονιός ενός εφήβου είναι ίσως μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο! Αλλά εάν κρατήσετε καλά στο μυαλό σας ορισμένες σημαντικές έννοιες, θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε με επιτυχία σε αυτόν τον δύσκολο ρόλο.

 

1. Η σχέση είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Οι γονείς φροντίζουν τα παιδιά τους, μοιράζονται τα ήθη και τις αξίες τους, τα εμπνέουν, τα διδάσκουν για την κοινωνία και τον κόσμο, πολλές φορές τα προστατεύουν από αυτόν και προπάντων τα αγαπούν! Πολλά από αυτά τα στοιχεία του ρόλου του γονέα, μπορεί να τα πάρει από πολλές πηγές. Αλλά αυτό που είναι μοναδικό για το παιδί σας είστε εσείς. Κάθε παιδί χρειάζεται μία ισόβια, ισχυρή, υγιή επικοινωνιακή σχέση με τους γονείς του. Προσέχετε να κρατάτε τις «γραμμές» της επικοινωνίας πάντα ανοικτές και η σχέση σας να είναι θετική.

2. Είναι καθήκον μας ως γονείς να βοηθήσουμε στην προετοιμασία των παιδιών μας για τον πραγματικό κόσμο. Οι γονείς συνήθως θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά από τα προβλήματα και τους φόβους του έξω κόσμου. Αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές. Αλλά, είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν τις δεξιότητες, τις συνήθειες και τη δύναμη για να είναι σε θέση να χειριστούν μόνα τους τα όποια προβλήματα συναντήσουν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα προστατεύουμε πάντα.

3. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σιγά – σιγά. Κάποια στιγμή τα παιδιά μας θα είναι στο δικό τους σπίτι, με δικά τους χρήματα και θα πρέπει να διαχειριστούν μόνα τους τη ζωή τους. Ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουμε είναι να τους δίνουμε ένα μικρό κομμάτι ευθύνης, δύναμης και εμπειρίας κάθε μέρα. Οι γονείς οφείλουν να μοιράζονται την δύναμή τους με τους εφήβους. Δώστε τους έναν, όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη των αποφάσεών τους. 

4. Οι γονείς, με την πείρα που έχουν, επιτυγχάνουν καλύτερα σε μακροπρόθεσμα σχέδια. Όμως, οι έφηβοι είναι πολύ καλύτεροι στα καθημερινά μικρά πράγματα. Είναι αλήθεια ότι οι γονείς ξέρουν τι πρέπει να φορέσουν σε μία συνέντευξη εργασίας ή την ποιότητα που πρέπει να έχει η εργασία στο κολέγιο. Όμως, ο έφηβος ξέρει πολύ καλύτερα τι πρέπει να φορέσει για να είναι σίγουρα αποδεκτός από τους φίλους του! Και τα δύο είναι σημαντικά. Δώστε στους νέους την ευκαιρία και κάποια ελευθερία να διαχειρίζονται τα δικά τους απλά καθημερινά πράγματα.

5. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε το παιδί σας να αλλάξει και να βελτιώνεται είναι να βλέπει τους γονείς του να αλλάζουν. Όλοι ξέρουμε ότι οι γονείς δεν είναι τέλειοι. Το μήνυμα είναι ότι στο σπίτι, όλοι πρέπει να μεγαλώνουν και να βελτιώνονται. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα για κάθε έφηβο.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε ηλικία έχει τα δικά της προβλήματα. Ηρεμία, κατανόηση και αγάπη είναι ότι πιο σπουδαίο μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας.

Άλλωστε και εμείς κάποια στιγμή στην ζωή μας είμασταν έφηβοι!