7 κίνδυνοι για ένα νεογέννητο

7 κίνδυνοι για ένα νεογέννητο

Το να κρατήσετε ασφαλές ένα νεογέννητο δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία. Σε αυτή την ηλικία το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να βγει από την κούνια του ή να αρχίσει να μπουσουλάει προς τη σκάλα, όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να προετοιμάσετε το σπίτι σας αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

 

Η κούνια του μωρού σας

Μειώστε τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια του ύπνου του μωρού σας. Φροντίστε η κούνια να έχει σκληρό στρώμα για να ακουμπάει την πλάτη του. Μην αφήνετε το μωρό σας να κοιμάται με οτιδήποτε μαλακό ακόμα και με ένα μαξιλάρι ή ένα λούτρινο κουκλάκι.

Τα ζεστά ρούχα είναι προτιμότερα από μια κουβέρτα. Με την κουβέρτα θα μπορούσε να σκεπάσει το κεφάλι του με τέτοιο τρόπο που να μην του επιτρέπει να αναπνεύσει.

Στην κούνια του βεβαιωθείτε ότι το στρώμα ταιριάζει ακριβώς στο έπιπλο και δεν αφήνει κενά, που θα μπορούσε να «παγιδευτεί» το μωρό σας.

Το άλλαγμα της πάνας

Ακόμα και τα πολύ μικρά μωρά μπορούν να βρουν τρόπο να ξεγλιστρήσουν από το μέρος που τα αλλάζετε και να πέσουν. Γι’ αυτό το λόγο μην τα αφήνετε λεπτό μόνα τους. Αφήστε το τηλέφωνο να χτυπάει, μην σας αποσπά την προσοχή.

Η ώρα του μπάνιου

Είτε πλύνετε το μωρό σας σε μια μπανιέρα για μωρά, ένα νεροχύτη, ή ένα κανονικό μπάνιο, μην το αφήνετε ποτέ αφύλακτο. Είναι πολύ εύκολο το μωρό σας να γλιστρήσει.

Βαριά αντικείμενα ή αντικείμενα που σπάνε

Απομακρύνετε όλα τα βαριά αντικείμενα (κάδρα, κορνίζες κ.α.), καθώς και εύθραυστα αντικείμενα από τα μέρη που περνάει χρόνο το μωρό σας. Για παράδειγμα πάνω από την κούνια του, δίπλα από την αλλαξιέρα ή στον χώρο που βρίσκεται το πάρκο του.

Τοποθέτηση των παιδικών επίπλων

Φροντίστε τα παιδικά έπιπλα να είναι μακριά από παράθυρα και πολύ καλά στερεωμένα. Επιπλέον, προσέξτε να μην περνάνε καλώδια ή άλλα αντικείμενα από τα σημείο αυτά. Μπορεί να «μπλεχτεί» το μωρό σας και να τραυματιστεί.

Αποφυγή πτώσεων

Όταν έχετε ένα μωρό στην αγκαλιά, μια απλή πτώση μπορεί να είναι καταστροφική. Για την πρόληψη των πτώσεων χρησιμοποιήστε φώτα νυκτός, αντιολισθητικές ταινίες κάτω από τα χαλιά σας καθώς και προστατευτικά στη σκάλα σας.

Φωτιά

Τοποθετήστε ανιχνευτές καπνού σε κάθε υπνοδωμάτιο. Φροντίστε επιπλέον να έχετε τουλάχιστον ένα πυροσβεστήρα σε κάθε όροφο του σπιτιού σας.