Άγχος στα μωρά. Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Όλοι έχουμε βιώσει άγχος σε κάποιο σημείο της ζωής μας. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Στην πραγματικότητα αυτό το συναίσθημα εκδηλώνεται όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και σε παιδιά και σε μωρά. 

Αυτό το πρόβλημα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η ζωή είναι πλέον γεμάτη από παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ακόμη και στα μωρά. 

Τι είναι το άγχος;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το άγχος ως «η αντίδραση που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν πιέσεις και απαιτήσεις που δεν ταιριάζουν με τις γνώσεις και τις ικανότητες τους και που προκαλούν την ικανότητά τους να τις διαχειριστούν».

Έτσι λοιπόν, το αίσθημα του άγχους είναι απόλυτα φυσικό και απαραίτητο για την επιβίωση των ανθρώπων. Αλλά μπορεί να γίνει ένα πολύ αρνητικό συναίσθημα όταν φτάνει την υπερβολή. Με συνέπεια ασθένειες και παθολογικές ανωμαλίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των παιδιών.

Παράγοντες που προκαλούν άγχος στα μωρά. 

1. Τα συναισθηματικά προβλήματα των γονέων τους. 

Σήμερα, είναι δύσκολο να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επομένως, είναι όλο και πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να οργανώνονται. Αυτό  μπορεί να προκαλέσει την έλλειψη μιας καθημερινής ρουτίνας, γεγονός πολύ αρνητικό για τα μωρά. 

Επίσης είναι συνηθισμένο πλέον το γεγονός να υποφέρουν οι ενήλικες από άγχος, κατάθλιψη και ανησυχία. Στις περιπτώσεις αυτές, οι γονείς μπορεί να μεταδώσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και στα μωρά τους. 

2. Έκθεση των μικρών σε μία ποικιλία ερεθισμάτων.

Αυτό είναι πολύ καλό για την εξέλιξή τους. Όμως αν τα μωρά εκτίθενται συχνά σε πάρα πολλά διαφορετικά ερεθίσματα, είναι πιθανό αυτό να τα βλάψει.

Έτσι λοιπόν, η υπερδιέγερση είναι αντιπαραγωγική. Πρέπει επίσης να μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά σήμερα περιβάλλονται από ένα πλήθος εξωτερικών ερεθισμάτων από πολύ μικρή ηλικία, (θόρυβοι, χρώματα, φώτα κ.λπ.).  

3. Η στέρηση του ύπνου.

Η στέρηση ή ο μη αρκετός ύπνος επηρεάζει την συναισθηματική και ψυχολογική ευεξία, την υγεία, και την ποιότητα ζωής. 

Έτσι, καταλαβαίνουμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάθεση των ανθρώπων καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στο στρες. Αυτό όμως συμβαίνει και στα μωρά. 

4. Ανασφάλεια. 

Ένας άλλος παράγοντας του άγχους των μωρών είναι η ανασφάλεια. Δηλαδή, η απουσία μιας καλής συναισθηματικής και εμπιστευτικής σχέσης με τους γονείς κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Έτσι οι ειδικοί δηλώνουν ότι υπάρχουν τρεις περιπτώσεις ανασφάλειας:

5. Αποφυγή φροντίδας με συνεχόμενη παραμέληση.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι κοινό για τα βρέφη να βιώνουν συναισθήματα απογοήτευσης και άγχους. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους αγάπη και προσοχή, ώστε να αισθάνονται ασφαλή και προστατευμένα, γεγονός που αποτρέπει το άγχος. 

Οι συνέπειες του άγχους στα μωρά.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε το άγχος στο μωρό σας και να το αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν συντομότερα. Καθώς μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους. Ακόμη και μακροπρόθεσμα, που σημαίνει ότι το στρες μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλη την ανάπτυξη του παιδιού.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα ενός παιδιού να γίνει ένας ενήλικας με κατάθλιψη είναι μεγαλύτερη εάν έχει υποστεί άγχος στην διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Επιπλέον, αυτά τα παιδιά μπορούν να υποφέρουν από ψυχοσωματικές διαταραχές όπως:

Άγχος χωρισμού

Διαταραχή αποφυγής

Υπερβολική διαταραχή άγχους

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Διαταραχή προσαρμογής

Τελικά, οι ειδικοί συμβουλεύουν (κάτι που όλοι οι γονείς γνωρίζουν), «είναι σημαντικό να φροντίζουμε την ψυχική υγεία των μωρών με πολύ αγάπη, για να αποφύγουν τα μικρούλια μας το άγχος και να μεγαλώνουμε χαρούμενα, ευτυχισμένα, υγιή μωρά».