Αλήθεια και ψέματα για τη σύλληψη

Αλήθεια και ψέματα για τη σύλληψη

Υπάρχουν ορισμένες «στάσεις» που βοηθούν στη σύλληψη; Μήπως οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσουν δίδυμα; Αν έχετε ήδη ένα αγοράκι, είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε τώρα κοριτσάκι; 

Οι ειδικοί απαντούν στις απορίες μας και μας βοηθούν να γνωρίσουμε την αλήθεια σχετικά με την πραγματικότητα της σύλληψης. Δείτε πιο κάτω τις σωστές απαντήσεις για να είστε σίγουρες ότι ξέρετε τι είναι αλήθεια και τι προκατάληψη.

Η ιεραποστολική στάση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε σύλληψη;

Λάθος. Ακόμη και αν φαίνεται ότι ορισμένες θέσεις διευκολύνουν το σπέρμα να έρθει πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας, και των ωαρίων, στην πραγματικότητα όλες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Η θέση είναι εντελώς άσχετη, δηλώνουν οι επιστήμονες. Υπάρχουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις όπου η ανατομία του κόλπου και της μήτρας είναι ασυνήθιστη σε ορισμένες γυναίκες, και η βαρύτητα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του σπέρματος να φτάσει στο ωάριο.

Το ωάριο της γυναίκας είναι πιο πιθανό να γονιμοποιηθεί αν σηκώνει τα πόδια και τους γοφούς της αμέσως μετά τη συνουσία

Λάθος. Το σπέρμα είναι γρήγορο …και είναι προγραμματισμένο να βρίσκει το ωάριο. Κατευθύνονται αυτόματα προς αυτό. Μερικές γυναίκες ορκίζονται ότι το να σηκώνουν τους γοφούς και τους γλουτούς με ένα μαξιλάρι, και σηκώνοντας τα πόδια τους ψηλά αμέσως μετά το σεξ, είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν έγκυες με την πρώτη δοκιμή. Η πραγματικότητα; Έκαναν σεξ στη σωστή στιγμή.

Οι πιο μεγάλες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν δίδυμα;

Σωστό. Υπάρχει πράγματι στατιστικά, ένα υψηλότερο ποσοστό πολύδυμων κυήσεων σε πιο μεγάλες σε ηλικία γυναίκες. Και αυτό, δεν οφείλεται μόνο στην τεχνολογία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως δηλώνουν οι ειδικοί.

Το να φορά μπόξερ ή σλιπ ο άνδρας, δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων του

Σωστό. Όταν το εσώρουχο δεν είναι υπερβολικά σφιχτό, οι επιστήμονες δεν έχουν καμία απόδειξη ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Κάποιο τραύμα στην πυελική περιοχή και παρατεταμένη πίεση του περινέου (όπως για παράδειγμα η ποδηλασία για μεγάλες αποστάσεις), είναι οι κύριες δραστηριότητες που μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Η πιθανότητα αποβολής, μειώνεται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη;

Σωστό. Υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αποβολών όταν το σπερματοζωάριο και το ωάριο συναντιούνται. Μπορεί να φτάνει και από 30 έως 75% σύμφωνα με τους ειδικούς. Ωστόσο, επειδή αυτό συμβαίνει τόσο νωρίς, η γυναίκα μπορεί και να μην καταλάβει ότι ήταν έγκυος. Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, το ποσοστό της αποβολής μειώνεται δραματικά. Και στη 10η εβδομάδα της κύησης, μόνο μία στις 10 γυναίκες θα αποβάλλει, αυτό σημαίνει ότι οι άλλες 9 από τις 10 θα συνεχίσουν ομαλά την εγκυμοσύνη τους.

Αν έχετε ήδη αγόρι, είναι πιθανό το επόμενο παιδάκι να είναι κορίτσι;

Λάθος. Ενώ όλοι καθώς φαίνεται, έχουμε μία γνώμη για το πώς επηρεάζεται το φύλο του μωρού από τη σειρά της γέννησης του, και επίσης έχουμε τόσες πολλές προκαταλήψεις για την πρόβλεψη του φύλου του μωρού από τη στιγμή της σύλληψης, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι κάθε εγκυμοσύνη έχει τις ίδιες πιθανότητες να είναι 50% κορίτσι και 50% αγόρι.

Μπορείτε να καθορίσετε το φύλο του μωρού, αν έχετε σεξουαλική επαφή σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή του μήνα;

Λάθος. Αυτό είναι άλλη μία θεωρία που η επιστήμη απλά δεν αποδέχεται. Αν κάνετε σεξ νωρίτερα στον κύκλο σας, λένε ότι είναι πιο πιθανό να αποκτήσετε κορίτσι. Δεν είναι σωστό. Δεν υπάρχει καμία χρονική στιγμή, κατά τον έμμηνο κύκλο και την ωορρηξία, που να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για το ένα φύλο έναντι του άλλου.

Το συχνό σεξ μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Λάθος. Ο μύθος ότι ο άνδρας πρέπει να «αποθηκεύει» το σπέρμα του, απλά δεν είναι αλήθεια. Ενώ ο πραγματικός αριθμός των σπερματοζωαρίων μπορεί να μειωθεί με τη συχνή (δηλαδή πολλές φορές την ημέρα) συνουσία, το μόνο που έχει σημασία είναι ότι κάποια σπερματοζωάρια είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο σώμα της γυναίκας μέχρι και πέντε ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών. Στην πραγματικότητα τα ποσοστά εγκυμοσύνης αυξάνουν όσο πιο συχνά κάνει σεξ η γυναίκα στην περίοδο της ωορρηξίας.