Αλλεργία στο γάλα αγελάδας

γράφει ο Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος

Τι είναι αλλεργία στο γάλα αγελάδας;

Μερικά βρέφη είναι αλλεργικά στις πρωτείνες του γάλακτος της αγελάδας και συνεπώς και στα γάλατα που φτιάχνονται από γάλα αγελάδας. Το αμυντικό σύστημα των παιδιών αυτών αντιδρά με τις πρωτείνες του γάλακτος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα που εκδηλώνονται στο συγκεκριμένο παιδί.

Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μέσα στους πρώτους έξι μήνες ζωής και αφορούν τα πιο κάτω συστήματα.

Α. Δέρμα

1.Εξάνθημα σε όλο το σώμα, που αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες που μοιάζουν λίγο με τσιμπήματα κουνουπιών.

2.Έκζεμα.

3.Φούσκωμα σε όλο το σώμα.

Β. Στομάχι-Έντερα

1.Διάρροιες, που είναι υδαρείς και πολλές φορές έχουν αίμα.

2.Εμετοί.

3.Ανησυχία.

4.Κωλικοί.

5.Δεν κερδίζει βάρος.

Γ. Μύτη-Πνεύμονες

1.«Σφύριγμα» στο στήθος.

2.Ρινική καταρροή.

3.Βήχας.

4.Φαγούρα στα μάτια.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Κατ’ αρχή πρέπει κάποιος να υποψιαστεί την αρρώστια, γιατί όπως διαπιστώσατε τα συμπτώματα της  αλλεργίας στο γάλα αγελάδας δεν είναι χαρακτηριστικά και μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση. Όταν λοιπόν ο γιατρός σας υποψιαστεί την αρρώστια, τότε θα ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος και πιθανόν κοπράνων. Δυστυχώς δεν υπάρχει εξέταση, που να είναι τόσο αξιόπιστη έτσι ώστε όταν είναι αρνητική να είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει νόσος και όταν είναι θετική να είναι σίγουρο ότι το παιδί έχει την αρρώστια. Τόσο λοιπόν η εξέταση αίματος όσο και η εξέταση στο δέρμα δεν είναι 100% αξιόπιστες. Ο γιατρός θα συνεκτιμήσει το ιστορικό, την εξέταση που θα κάνει στο παιδί και τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να αποφασίσει αν το παιδί έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας είναι οι ακόλουθες:

1.Ανίχνευση αντισωμάτων: Γίνεται με αίμα και η εξέταση ανιχνεύει αντισώματα εναντίον της πρωτείνης του γάλακτος.

2.Δερματικό τεστ: Ο ειδικός γιατρός θα βάλει στο δέρμα του παιδιού την πρωτείνη και στη συνέχεια θα διαβάσει την αντίδραση του οργανισμού.Ο πιο ασφαλής τρόπος διάγνωσης είναι να αποσύρετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από το διαιτολόγιο του παιδιού. Αν η συμπτωματολογία του οφειλόταν σε αλλεργία στο γάλα αγελάδας, τότε τα μεν οξέα συμπτώματα θα πρέπει να υποχωρήσουν σε δυο μέρες και τα χρόνια συμπτώματα σε μια βδομάδα.

Ποια είναι η θεραπεία;

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την αλλεργία στο γάλα αγελάδας αλλά και γενικά τις αλλεργίες είναι ο μητρικός θηλασμός.

Αν λοιπόν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας τότε θα πρέπει να πάρει κάποιο άλλο γάλα, αν δεν είναι δυνατό να θηλάσει. Τα παιδιά που έχουν αλλεργία στο γάλα αγελάδας έχουν πιθανότητα 30-40% να έχουν και αλλεργία στο γάλα σόγιας. Άρα δεν είναι η καλύτερη λύση. Το μόνο πλεονέκτημα είναι ότι είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με τα υπόλοιπα ειδικά γάλατα για την αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Το πιο καλό γάλα στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αγελάδας είναι αυτό, που αντί για πρωτεΐνες έχει πλήρως υδρολυμένες πρωτεΐνες. Δηλαδή με κάποιο τρόπο σπάνε τις πρωτεΐνες σε πολύ πιο μικρά κομματάκια που λέγονται αμινοξέα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα γάλατα που γράφουν ότι έχουν μερικώς υδρολυμένες πρωτεΐνες δεν είναι τα καταλληλότερα για το παιδί με αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρόγνωση

Τα μισά περίπου παιδιά θα ξεπεράσουν την αλλεργία στο γάλα αγελάδας με την συμπλήρωση ενός χρόνου ζωής και σχεδόν όλα τα παιδιά θα το ξεπεράσουν πριν τα δεύτερα τους γενέθλια.

πηγή:  paidiatros.com