Αναφυλαξία- Αλλεργικό σοκ

Αναφυλαξία- Αλλεργικό σοκ

Τι είναι η αναφυλαξία;

Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που ξεσπάει ξαφνικά και είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού.

Ξεκινάει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα «μπερδέψει» αβλαβείς ουσίες για επικίνδυνους εχθρούς. Αυτό προκαλεί την έκκριση ισταμίνης και άλλων ουσιών με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως:

  • Πρήξιμο του δέρματος, του λαιμού, των χειλιών και της γλώσσας
  • Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα
  • Ταχυκαρδία
  • Καντήλες
  • Υπνηλία
  • Ζαλάδα
  • Ναυτία και τάση για έμετο
  • Διάρροια
  • Αποχρωματισμό του δέρματος
  • Κνησμό

Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 2 ώρες (πολλές φορές και 2 λεπτά) μετά την επαφή με κάποιο αντικείμενο ή με την αντίδραση σε κάποια ουσία.

Ποιες ουσίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αναφυλαξία;

Υπάρχουν πολλά αλλεργιογόνα αλλά τα πιο δημοφιλή είναι ξηροί καρποί, θαλασσινά, ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, φάρμακα με πενικιλίνη, έντομα που τσιμπάνε, λατέξ, συντηρητικά τροφίμων

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου πάθει αναφυλαξία;

Καλέστε αμέσως το πλησιέστερο νοσοκομείο μόλις αντιληφθείτε πως το παιδί σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή έχει βγάλει καντήλες και ζητήστε να έρθει ασθενοφόρο στο σπίτι. Ξαπλώστε το παιδί σας ανάσκελα και ανασηκώστε του τα πόδια για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικού σοκ. Μείνετε ήρεμοι για να μπορείτε να ηρεμήσετε και το παιδί σας.
Μην δώσετε πότε αντισταμινικό σε παιδί χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας. Επειδή ο λαιμός του μπορεί να έχει κλείσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, στην προσπάθειά του να το καταπιεί, να πνιγεί.
Όταν έρθει το ασθενοφόρο, οι νοσοκόμοι θα εξετάσουν το παιδί και πιθανότατα θα του χορηγήσουν μια ένεση αδρεναλίνης, η οποία θα κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα, θα χαλαρώσει τους μύες του λαιμού, θα μειώσει το πρήξιμο και θα βοηθήσει την ροή του αίματος.
Εάν σας ζητηθεί από το νοσοκομείο, αναφέρετε όλα τα πιθανά αίτια του αλλεργικού σοκ, όπως τροφές που κατανάλωσε το παιδί σας τις τελευταίες ώρες, ζώα με τα οποία ήρθε σε επαφή κ.α.

Πως μπορώ να προστατέψω το παιδί μου από ένα αλλεργικό σοκ;

Αποφύγετε τροφές και ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αναφυλαξία. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων και σε περίπτωση που τρώτε σε φίλους, ζητήστε τους να σας ενημερώσουν για τα υλικά που χρησιμοποίησαν στο μαγείρεμα. Το ίδιο ισχύει για τα εστιατόρια. Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα μπορεί αν αποβεί μοιραία.
Εάν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, ενημερώστε τον γιατρό σας διότι, σε μερικές περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί και αυτό να είναι αλλεργικό.
Ενημερώστε το σχολείο, τις δασκάλες αλλά και φίλους και συγγενείς για τις αλλεργίες του παιδιού σας καθώς και για τους τρόπους που μπορούν να το διαχειριστούν. Εάν το παιδί σας αντιδράσει σε κάποια ουσία, θα μπορέσουν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες και να το προστατέψουν.